Gazeta de Cluj a publicat, în numărul trecut, un articol referitor la faptele de corupţie ale unui fost profesor de anatomie al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Crăciun Dragoş Dan. În acest context a prezentat punctul de vedere, la acel moment,  al procurorilor caz, care emiteau o scurtă judecată de valoare referitor la atitudinea conducerii facultăţii, care, din punctul lor de vedere, ar fi trebuit să fie mai fermă în ceea ce priveşte conduita profesorului Crăciun. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin purtătorul său de cuvânt şi reprezentanţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport doresc să facă câteva precizări relativ la acel articol, precizări pe care vi le prezentăm în integralitatea lor.

 

“Precizări cu privire la articolul intitulat „Profesor acuzat de trafic de influenţă. Şi cu banii daţi, şi nepromovaţi” apărut în data de 3 februarie 2014:

Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice a UBB doreşte să transmită câteva precizări extrem de importante cu privire la articolul intitulat „Profesor acuzat de trafic de influenţă. Şi cu banii daţi, şi nepromovaţi”, publicat luni, 3 februarie 2014, în ediţia online a publicaţiei Gazeta de Cluj. Menţionăm, astfel, că  profesorul Dan Dragoş Crăciun nu mai este de o bună perioadă de timp angajatul Universităţii Babeş-Bolyai: începând cu data de 25 octombrie 2012, Direcţia de Resurse Umane a UBB a dispus încetarea contractului de muncă pentru profesorul Dan Dragoş Crăciun. În ceea ce priveşte lipsa de implicare din partea conducerii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, precizăm în mod expres faptul că decanatul acestei facultăţi a făcut toate demersurile necesare pentru desfacerea disciplinară a contractului de munca pentru profesorul Dan Dragoş Crăciun şi asta încă de la primele sesizări primite din partea studenţilor. În plus, conducerea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport consideră condamnabil genul acesta de comportament şi nu va ezita să ia cele mai dure măsuri împotriva celor care îl practică.

Sperăm ca aceste informaţii să ajungă la cititori, ele fiind extrem de importante pentru înţelegerea corectă a situaţiei prezentate în articol amintit.

 

Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice a UBB”

De asemenea, prezentăm punctul de vedere al domnului Leon Gomboş, prodecan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport:

“Din păcate informaţiile apărute în acest articol sunt parţial eronate. Dacă faptele domnului Dan Dragoş Crăciun, regretabile pentru un cadru didactic, au fost dovedite şi judecate de către cei în drept, nu este normală culpabilizarea conducerii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. În acest sens, prezint următoarele argumente, foarte uşor de verificat:

1. În momentul în care „zvonuri” despre practici necorecte ale doctorului Crăciun au ajuns la cunoştinţa conducerii facultăţii, acesta a fost chemat în faţa biroului de conducere, unde el a negat totul. Cadrul didactic a fost avertizat în scris. 18.04.2012

2. În momentul în care conducerea facultăţii a avut „certitudinea” practicilor doctorului Crăciun, relevată de declaraţiile scrise ale studenţilor, au început demersurile legale pentru desfacerea contractului de muncă al doctorului Crăciun.

3. Comisia de etică a FEFS propune în şedința din 05.10.2012 desfacerea contractului de muncă a doctorului Crăciun, lucru validat în 11.10.2012 în Şedinţa Consiliului Facultăţii.

3. Domnul Dan Dragoş Crăciun nu mai este cadru didactic al FEFS Cluj-Napoca din anul universitar 2012-2013, tocmai ca urmare a demersurilor făcute de către conducerea facultăţii. Prin urmare, culpabilizarea conducerii facultăţii este total greşită.

 

Cu respect pentru cititorii dumneavoastră, Leon Gombos – prodecan FEFS. “

Şi, în sfârşit, câteva cuvinte despre cursul de schi alpin, din partea titularului acestuia, Horea Pop:

“Voi face, pentru cititorii dumneavoastră, unele precizări referitoare la organizarea şi desfăşurarea cursului practic de schi alpin la Facultatea de Educație Fizică şi Sport din cadrul UBB C-N. Acest curs practic se desfăşoară  timp de 7 zile, în staţiunea Predeal, facultatea asigurând şi plătind contravaloarea cazării fiecărui student pe toată durata cursului. În această perioada, fiecare student îşi achită, personal, serviciile de care beneficiază: masa şi transport pe cablu ( telescaun, teleschi), suma acestora nedepăşind în ultimii 3 ani valoarea de 310 RON. Referitor la acuzaţiile referitoare la dr. Dan Dragoş Crăciun, facultatea noastră a luat cele mai severe măsuri, toate în limitele regulamentelor existente, continuarea anchetei nu mai depinde de conducerea facultăţii.

 

Horea Pop, asistent –  doctorand, specializare schi alpin, Departamentul de Sporturi Individuale.”

Redăm, pentru cititori, pe scurt, cazul doctorului Dragoş Crăciun, fost profesor de anatomie al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Acesta este judecat pentru infracţiunea de trafic de influenţă deoarece, în mai multe rânduri, a luat bani de la studenţi ai facultății sub promisiunea că le va aranja promovarea unor examene fără a fi nevoie să se prezinte la probele practice sau scrise. Crăciun a profitat de faptul că unora dintre studenţi starea financiară sau anumite probleme de sănătate nu le permitea să participe la cursurile de la Predeal şi le-a promis că va interveni pe lângă colegul său care preda cursul de schi pentru promovarea examenului, fără ca ei să mai fie nevoiţi să se prezinte efectiv la curs, respectiv la probele practice şi la examenul teoretic. El a luat banii studenţilor, dar aceştia s-au trezit cu examenul nepromovat, profesorul de schi alpin nefiind implicat în această “operaţiune”, care s-a dovedit a fi o farsă. Procurorii care au făcut investigaţia reproşau, la data anchetei penale, lipsa de fermitate  la nivelul conducerii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, ceea ce a permis ca purtarea  profesorului Crăciun să devină un obicei. ”Mai mult, permite identificarea unei conduite cu caracter de obicei, lipsa de fermitate şi de consecvenţă pe linie internă a instituţiei nu a fost prilej de ajustare a comportamentului profesorului conform deontologiei profesionale, ci o ocazie pentru rafinarea beneficiilor posibile de a fi obţinute în cadrul exercitării funcţiei deţinute”, se arată în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.