Urmare a articolului publicat în Gazeta de Cluj din data de 19.03.2018, intitulat ”Deputatul Nicolae-Daniel Popescu (USR), trădător de neam şi ţară”, Nicolae Daniel-Popescu a trimis un drept la replică pe care-l vom publica integral:

”Dreptul la Replică vizează mai exact paragraful scris după titlul rubricii: Deputatul Nicolae-Daniel Popescu (USR), trădător de neam şi ţară.

„În mod surprinzător, singura opoziţie de fond la această prevedere a venit de la deputatul Nicolae-Daniel Popescu (USR), deputat „de diaspora”, care a catalogat introducerea acestui curs ca fiind un mijloc de reeducare faţă de care se opune vehement. În ciuda opiniilor contrare exprimate şi a solicitărilor de clarificări, Nicolae-Daniel Popescu a continuat să susţină cu înverşunare că parcurgerea de către etnicii români care provin din comunităţile istorice, unde sunt supuşi unor procese agresive de asimilare, a unui curs de istorie, cultură şi civilizaţie românească, constituie un mijloc de reeducare căruia i se opune în mod categoric. Mai mult, acesta a afirmat că prin introducerea unui astfel de curs s-ar produce un proces inadmisibil de românizare! Nicolae-Daniel Popescu nu poate înţelege că ideea de românizare a românilor conţine în sine o contradicţie logică fundamentală, fiind evident că nu se poate vorbi despre românizare decât în cazul neromânilor. Este clar că acesta nu stăpâneşte conceptul de „reeducare”, şi nici măcar logica formală, dar asta nu poate reprezenta o scuză pentru atitudinea sa, prin care a atacat ideea de formare a conştiinţei naţionale româneşti prin studiul unor domenii elementare cum sunt istoria, cultura şi civilizaţia românească. Dacă acest deputat care îi reprezintă pe românii care trăiesc în afara graniţelor ţării, respinge însăşi ideea de identitate românească, idee centrală prevăzută în Constituţie şi în legile care reglementează domeniul românilor de pretutindeni, exprimând o poziţie ideologică atât de fermă, ne întrebăm ce caută în comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi care e rolul său. Practic, deputatul USR „de diaspora” Nicolae-Daniel Popescu se împotriveşte, în cel mai pur stil cominternist, oricărei forme de sprijin identitar pe care statul român este obligat legal să o acorde românilor de pretutindeni. Mai trebuie precizat că este singurul deputat „de diapsora” al USR din Camera Deputaţilor şi practic el dă direcţia politică a partidului din care face parte, pe acest domeniu de interes major.”

Paragraful de mai sus au apărut în articolul „Deputatul Nicolae-Daniel Popescu (USR), trădător de neam şi ţară” din ediția online a publicației Gazeta de Cluj în data de 19 martie 2018. Cu referire la acestea, deputatul USR de diaspora, Nicolae-Daniel Popescu, transmite câteva clarificări.

Deputatul USR Nicolae-Daniel Popescu își reafirmă prin acest comunicat sprijinul total și atenția necondiționată pe care le acordă rezolvării problemelor cu care se confruntă comunitățile istorice românești din jurul granițelor României. Dovadă stau amendamentele pe care le-a susținut în activitatea sa și al căror scop este acela de a încuraja dezvoltarea unei conștiințe românești în rândul etnicilor români din afara granițelor României. Merită menționat și faptul că însuși domnia sa este originar din Bucovina, o provincie în care, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, a fost adăpost pentru zeci de mii de etnici români din Moldova și Ucraina, care au fost nevoiți să fugă din calea persecuțiilor culturale și politice exercitate asupra lor.

În contextul dezbaterii cu privire la ultimele amendamente la Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, domnul deputat Nicolae-Daniel Popescu a susținut toate amendamente care au vizat acordarea unor gratuități și facilități tuturor etnicilor români care beneficiază de burse gratuite de studii în România.

Strict în contextul dezbaterii cu privire la propunerea de introducere a unui curs obligatoriu de istorie, cultură și civilizație românească, adresat bursierilor statului român pe tot parcursul ciclului de studii, domnul deputat Nicolae-Daniel Popescu a votat „abținere”, întrucât nu l-a considerat nici necesar, nici oportun, amintindu-i mai degrabă de perioada comunistă, în care educația și propaganda în materie de istorie, cultură și civilizație românească însemnau mai mult sau mai puțin același lucru. Acesta este și motivul pentru care domnul deputat a utilizat în intervenția sa termenul foarte sever de „reeducare”, cu un simbolism foarte puternic pentru cei care au auzit sau își aduc aminte de închisorile și lagărele comuniste.

Însă, dincolo de aceste cuvinte, rămâne poziția fermă a domnului deputat, care continuă să considere că un curs obligatoriu de istorie, cultură și civilizație românească este nenecesar și inoportun. În cel mai bun caz, acest curs nu ar trebui să fie obligatoriu, ci lăsat la libera alegere a bursierilor. Aceștia ar trebui să își fi demonstrat deja afinitatea pe care o au față de limba, cultura și civilizația românească prin însuși faptul că au obținut burse din partea Statului Român ca urmare a unei competiții deschise, în care acest criteriu a fost avut în vedere.

În final, deputatul USR își exprimă speranța că precizările făcute mai sus, precum și comunicatul de presă prezent pe site-ul oficial al Camerei Deputaților vor clarifica situația atât în rândul redactorilor publicației Gazeta de Cluj și a altor publicații care au preluat informația”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here