Ca urmare a articolului intitulat ”Patroana unui azil de bătrâni din Cluj-Napoca, acuzată de ilegalităţi”, publicat în Gazeta de Cluj, a formulat drept la replică pe care îl vom publica integral:

”Referitor la articolul publicat în Gazeta de Cluj la data de 03.02.2018, prin care vom prezenta punctul de vedere al subscrisei referitor la conflictul real dintre Morar Teodor si Asociatie.

Asociatia Maghiara a Handicapatilor Motori a cumparat terenul situat in Cluj-Napoca, str. Paduri nr.11 in anul 1995, iar constructia caminului a inceput in anul 1996. Morar Teodor a cumparat terenul mult mai tarziu in anul 1998, cand noi eram deja angrenati in constructia caminului. Este adevarat ca o parcela din fata si curtea actuala a caminului a fost cumparata de asociatie in anul 2000, ocazie cu care am devenit proprietari si asupra terenului pe care exista o servitute de trecere in favoarea sotilor Morar.

Desi este de notorietate publica faptul ca, in Cluj-Napoca, autorizatiile de construire se obtin in urma unui proces de durata, Morar Teodor a inceput lucrarile de construire la doar cateva zile dupa achizitionarea terenului. Asociatia nu i-a creat dificultati cu acea ocazie, ba mai mult, i-am pus la dispozitie utilizarea unei parti din terenul nostru, in mod gratuit, deoarece servitutea de trecere nu era suficienta pentru desfasurarea activitatilor de construire.

Drept rasplata pentru ajutorul oferit, de indata ce a finalizat edificarea propriului imobil, Morar Teodor  a si inceput sa arate fata adevarata de vecin, de om.

Asociatia primea ajutoare din Austria usi, geamuri, mobile, haine etc. iar Morar Teodor noaptea lua ce a avut nevoie spunand ca si asa sunt destule si are nevoie. Presedinta asociatiei a gresit ca nu l-a dat pe mana politiei, s-a retras si nu mai comunica cu asemenea vecini. Morar Teodor imediat ce a terminat constructia casei, fara sa obtina o autorizatie de constructie, si fara sa comunice cu subscrisa, ape portiunea de servitude a turnat clandestine beton, a montat o poarta mare la intrarea de pe strada Padurii si intre vecinatati a montat un gard transparent – repetam, fara autorizatie si fara acordul asociatiei asa cum Legislatia o prescrie!

Asadar, divergentele dintre noi exista aproape de la bun inceput de cand Morar Teodor se comporta ca un proprietar si asupra drumului pe care are doar drept de servitude de trecere pe care folosea si foloseste gratis. Morar Teodor si sotia au un comportament agresiv, dur, plin cu amenintari, injura ca in jungla etc.

Asociatia ani de zile a sperat ca sotii Morar vor inceta cu comportamentul incalificabil la adresa asociatiei, dar acest lucru nu s-a intamplat. Dimpotriva, sotii Morar folosesc si acum in mod abuziv dreptul de servitude de trecere, de si exista si alte posibilitati de acces spre proprietatea lor. Morar Teodor  isi ocupa timpul facand nenumarate sesizari injuste la toate organele statului, avand drept unic scop mentinerea unei stari de tensiune cu Asociatia.

Din punctul nostru de vedere, activitatea Asociatiei este una de interes general, fiind apreciata ca atare de organismele internationale si autoritatile locale (inclusiv prin conferirea unei diplome de excelenta in anul 2003 de catre primarul de la acea vreme al mun. Cluj-Napoca), iar acest aspect este cel cu adevarat important, iar nu existenta unor neintelegeri cu un vecin dificil.

Motivele pentru care am avut litigiile civile cu familia Morar au fost si sunt, in opinia noastra, legale si temeinice. Am avut in vedere interesul bolnavilor ingrijiti in centrul nostru, asumandu-ne in interesul acestora un nou conflict cu familia Morar. Hotararea justitiei este in opinia noastra una incorecta, dar nu se pune problema nerespectarii ei.

Referitor la acuzatiile privind savarsirea unor infractiuni fiscale, aratam ca asociatia a fost obiectul a numeroase controale din partea institutiilor abilitate ale statului, unele dintre ele ca urmare a sesizarilor binevoitoare din partea familiei Morar, controale care au demostrat modalitatea legala in care actionam. Fata de aceste acuzatii calomnioase ale familiei Morar vom actiona in instanta.

Avand in vedere activitatea reala a Asociatiei, consideram inacceptabila afirmatia din articol : „Azilul „Sf.Kamill”, un Auschwitz ce extrema batranii Clujului.”

Asociatia si-a deschis portile in anul 2001 decembrie iar de la deschidere si pana in zilele actuale am ingrijit aproape 700 de varstnici, putem spune ca peste 95% a apartinatorilor fiind foarte multumiti de serviciile noastre.  Pentru prestarea acelor servicii am angajat o multime de oameni, intre care si pe Varga Ernő, care a lucrat doar 2 luni de zile deoarece a prezentat o adeverinta medicala falsa cu apt de munca, dar referitor la care am constatat destul de repede ca sufera de boli psihice. Bineinteles trebuia sa plece imediat din camin. Este adevarat ca acel Varga Ernő  din razbunare a promis ca o sa ne faca rau, lucru care si s-a adeverit, insa va rugam sa investigati bolile de care suferea, din informatiile noastre rezultand ca acesta s-a sinucis datorita schizofreniei.Filmul despre care se face vorbire in articol a fost montat la comanda, iar subscrisa va poate pune la dispozitie declaratiile olografe ale persoanelor implicate, din care rezulta adevarul .

Referitor la autocarele care ne viziteaza, acestea aduc vizitatori de la partenerii nostri externi, cu ajutorul carora am edificat caminul. Faptul ca Morar Teodor a pastrat obiceiuri din vremurile comuniste, si este interesat de vizitele primite de catre vecinii lui, nu este problema noastra.  

Care sunt dovezile prezentate de catre Morar Teodor referitor la eventualele locuinte preluate de catre „patroana Tokay” de la varstnicii internati ?! Nu au existat asemenea preluari, iar actele asocietiei fac dovada clara in acest sens.

Va invitam sa ne vizitati, pentru a constata cu propriile dvs. simturi care este adevarul referitor la activitatile asociatiei.

Suntem convinsi ca transparenta este cea mai buna aparare fata de calomniile la care suntem supusi.

Solicitam ca jurnalista si ziarul sa isi ceara scuze public!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here