Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a semnat ordinul prin care se interzice navigația bărcilor cu carburanți fosili pe lacurile Tarnița și Beliș, pentru a diminua poluarea.

„Am semnat un ordin de ministru prin care impunem măsuri stricte privind navigația ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Fântânele. Astfel, este interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili. Sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale. Municipiul Cluj se aprovizionează cu apă din aceste lacuri, iar poluarea lor nu poate fi acceptată. De asemenea, nici poluarea fonică nu va mai exista, ceea ce este un lucru extraordinar atât pentru rezervația naturală din jurul lacurilor, cât și pentru turiștii care petrec o vacanță acolo. Clujenii au dreptul la apă curată, turiștii au dreptul la liniște, siguranță și apă în care pot înota fără a fi expuși la substanțe toxice. Și nu în ultimul rând natura – fauna și flora – din zonă are dreptul să fie protejată prin aplicarea unor măsuri, care nu pot fi catalogate altfel decât de bun simț.”, a anunțat ministrul.

Astfel, viteza permisă nu va depăși 15km/h, iar zonele de navigație vor fi delimitate de cele de înot, pentru păstrarea siguranței turiștilor.

Nerespectarea acestor reguli va fi pedepsită cu amenzi, autoritățile locale fiind responsabile de supravegherea și aplicarea regulamentului impus, după cum a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. De asemenea, lacurile vor fi supravegheate cu drone și camere video. 


sursă foto: romtur.ro

Citește și: Chiar dacă sunt interzise, bărcile cu motor zburdă pe Tarnița fără nicio problemă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here