Firma Diferit SA a anulat o licitaţie a RADP Cluj Napoca în valoare de peste 64 de milioane de lei. Cei de la Diferit au obţinut anularea licitaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi au atacat licitaţia RADP Cluj Napoca şi în instanţă, unde, de asemenea, au câştigat procesul. Nu este prima dată când administraţia locală iese ”ciufulită” din confruntarea cu compania Diferit, firma reuşind în cursul acestui an să anuleze o hotărâre de consiliu local prin care Regia condusă de Ion Pantelimon îşi rezerva dreptul de a face atribuiri de contracte fără licitaţie.

 

SC Diferit a contestat la CNSC licitaţia ”Executare lucrări de modernizare, reparaţii şi întreţinere a străzilor, aleilor şi trotuarelor, de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, cu o valoare estimată de oficialii RADP Cluj Napoca la suma de 64.240.022,18 de lei.

Iniţial, Diferit a contestat licitaţia la CNSC, iar Consiliul a dat câştig de cauză companiei private, obligând RADP Cluj la reorganizarea licitaţiei. Prin contestaţia înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu nr. 32488/04.08.2017, depusă de SC DIFERIT SRL, reprezentată legal prin Vădean Grigore, şi convenţional prin avocat Horia Bora, privind atribuirea, prin licitaţie deschisă, online, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Executare lucrări de modernizare, reparaţii si întreţinere a străzilor, aleilor si trotuarelor de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, cod CPV: 45233140-2, organizată de REGIA AUTONOMA A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA, în calitate de autoritate contractantă, contestatorul a solicitat: Anularea procedurii de atribuire in temeiul dispoziţiilor art. 212 alin. 1 litera c) din Legea nr. 98/2016; Anularea Adresei nr. 13637/26.07.2017 prin care autoritatea contractanta a arătat ca nu înţelege sa anuleze procedura şi nici să adopte masuri de remediere; Suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea definitiva a contestaţiei; Suspendarea soluţionării contestaţiei până la soluţionarea definitiva a dosarului nr. xxx aflat pe rolul Tribunalului Cluj secţia mixtă de contencios administrativ, conflicte de muncă şi asigurări sociale; Obligarea autorităţii contractante la suportarea cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul litigiu.

În temeiul prevederilor art. 26 alin. (2) si (7) din Legea nr. 101/2016, admite contestaţia formulată de SC DIFERIT SRL în contradictoriu cu REGIA AUTONOMA A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ NAPOCA şi dispune anularea procedurii de atribuire”, arată soluţia CNSC.

Împotriva acestei soluţii, RADP Cluj Napoca a formulat o plângere în instanţă, însă Curtea de Apel Cluj a menţinut soluţia consiliului, obligând Regia condusă de Ion Pantelimon la plata unor daune către Diferit.

”Respinge excepţia lipsei de interes a plângerii formulate de RADP CJ invocată de intimata Diferit SRL prin întâmpinare. Respinge ca nefondată plângerea formulată de autoritatea contractantă R.A.A.D.P.CJ. RA împotriva deciziei CNSC. Respinge excepţia lipsei de interes a plângerii formulată de Diferit SRL., excepţie invocată prin întâmpinare de către intimata RADP CJ. Admite plângerea formulată de Diferit SRL. împotriva deciziei de mai sus pe care o modifică astfel: obligă autoritatea contractantă R.A.A.D.P.CJ. RA la plata către Diferit SRL a sumei de 10.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată;modifică considerentele din decizia atacată conform prezentei decizii. Obligă R.A.D.P.CJ.RA să plătească Diferit SRL. suma de 5.225 lei cu titlu de cheltuieli de judecată aferente prezentei face procesuale. Definitivă”, arată soluţia pe scurt a Curţii de Apel Cluj.

 

Diferit a anulat o hotărâre de consiliu local

În 3 decembrie 2014 consilierii locali au votat în unanimitate hotărârea 34 prin intermediul căreia toate lucrările de reparare sau reabilitare de drumuri sau trotuare din municipiul Cluj Napoca s-ar fi făcut de RADP Cluj Napoca. Dacă hotărârea respectivă ar fi în vigoare, lucrările edilitare din Cluj Napoca ar fi fost făcute fără licitaţii de subcontractanţii RADP Cluj Napoca, chiar dacă, în mod vizibil, ar fi fost lezate principiile concurenţiale.

În cadrul şedinţei respective  de CL, Claudia Anastase l-a întrebat pe directorul RADP dacă va apela la subcontractanţi, însă Pantelimon a dat un răspuns în ”coadă de peşte”.

SC Diferit a atacat hotărârea de CL în instanţă. Iniţial, au deschis un proces în contencios administrativ în care au cerut suspendarea executării actului administrativ, însă judecătorii au decis să respingă această cerere.

Ulterior, în martie 2015, firma Diferit a cerut anularea hotărârii de consiliu local, iar în iarna anului trecut judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis să le dea câştig de cauză pe motive de nerespectarea legilor concurenţiale.

”Admite acţiunea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâţii şi în consecinţă : Dispune anularea HCL 470/03.12.2014 privind aprobarea gestiunii directe a serviciului public de administrare a drumurilor şi străzilor respectiv a activităţii de reparaţii şi întreţinere a străzilor, aleilor, trotuarelor, sistemului rutier de pe poduri şi străzilor nemodernizate de pe raza Mun. Cj. N,Obligă pârâţii C.L.M. Cluj şi Mun. Cluj Napoca la 12.400 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei.

 

Greu de demis

Ion Pantelimon a recâştigat conducerea Regiei clujene în 2014 după ce a fost singura persoană care a concurat pentru acest post. La data reconfirmării în post, reporterii Gazeta de Cluj l-au întrebat pe Pantelimon care au fost motivele pentru care nu a renunţat la acest post public, ţinând cont de faptul că mai ocupase această funcţie.

”Experienţa şi dorinţa de a ajuta 300 de oameni m-au făcut să vin să concurez la RADP. Ţineţi minte că în trecut am salvat Regia de la faliment. Eu am venit din firmă privată şi nu mi-e frică să lucrez pe diferite proiecte. Acum am plecat de la Napoca Construcţii, unde am fost dirigente de şantier la proiectul centrului de management al deşeurilor. Speram să termin eu proiectul, dar când am văzut că oamenii au nevoie de ajutor, am venit aici pentru că cunosc bine Regia”, explica Pantelimon la data respectivă.

În trecut, Pantelimon a fost demis după ce un control al Ministerului Transporturilor a venit la Cluj pentru a evalua motivele pentru care un segment din centura Vâlcele Apahida s-a surpat. În urma controlului, ministrul de anul trecut, Ovidiu Silaghi a declarat că îl demite pe Pantelimon. Însă, el a dat în judecată CNADNR cu scopul de a demonstra că schimbarea lui a fost un abuz. De fapt, s-ar putea spune că Pantelimon a fost schimbat de două ori. Pe de o parte, el a demisionat din funcţie, iar, pe de altă parte, a fost destituit prin decizia 615/31.05.2012 a directorului CNADNR. După câteva luni de judecată, la sfârşitul lunii septembrie, Pantelimon câştigă procesul care s-a judecat la Tribunalul Cluj.


diferit_0

O firmă Diferit(ă)

Firma Diferit SRL, deţinută de către Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, şi soţia sa Daniela Denisa, este una dintre cele mai prolifice societăţi în ceea ce priveşte contractele cu statul. Ei par a fi abonaţi la acest tip de contracte, iar unele proceduri ridică numeroase semne de întrebare. Potrivit unor surse de pe piaţă, cei de la Diferit participă la licitaţii cu preţ de dumping, de 30% sub preţul corect, doar pentru a-şi adjudeca o procedură.

Printre contractele câştigate de această firmă pot fi amintite, cel de peste 30 de milioane de lei din contractul cadru pe patru ani (2016 – 20120) pentru deszăpeziri organizat de DRDP Timişoara. În septembrie anul trecut, aceeaşi firmă a câştigat şi licitaţia pentru acelaşi contract cadru organizat de DRDP Cluj, de această dată suma fiind de peste 70 de milioane de lei. Mai mult, anul trecut, pe o vreme însorită, CNADNR a invocat situaţie de urgenţă pentru a atribui contracte de deszăpezire tot celor de la Diferit.

În 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 228.861.581 de lei, un profit de peste 2,8 milioane de lei, datorii de peste 97 de milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi. Firma a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC Diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.