Finalizarea reabilitării statuii lui Matei Corvin a fost amânată luni la rând, iar constructorii şi reprezentanţii administraţiei declară că vor dezveli grupul statuar în luna noiembrie. La începerea lucrărilor s-a constatat că reabilitarea era absolut necesară pentru că statuia stătea să se răstoarne. Cu toată expertiza celor de la Concefa, proiectul a depăşit de mult timp termenul de predare.

La mai bine de doi ani de când a început să se discute despre reabilitarea grupului statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii, acesta ar putea fi „înapoiat” clujenilor. Deşi contractul a fost semnat în luna iulie a anului trecut, iar termenul cel mai vehiculat era pentru această vară, Matei Corvin a fost aşezat pe soclu abia săptămâna trecută.

Luna noiembrie, ultima frontieră

Lucrările de reabilitare a statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii s-ar putea finaliza în luna noiembrie. Reprezentanţii primăriei au declarat pentru Ştiri de Cluj că grupul statuar va fi dezvelit în 30 de zile. “Au apărut unele întârzieri şi încă lucrarea nu este terminată. Urmează să fie aduşi şi soldaţii, care vor fi amplasaţi lângă statuie”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
În urmă cu două săptămâni statuia a fost coborâtă pe soclu, însă doar pentru probe. Reprezentanţii Concefa au precizat că acestea au fost necesare pentru a face modificări la soclu şi la metoda de fixare pe postament. Celelalte piese ale grupului statuar urmează să fie adăugate ulterior.
„Am început acest proces de repunere a statuii ecvestre pe soclu pentru a vedea dacă se potriveşte pe postamentul reclădit. S-au făcut modificări în interiorul soclului şi s-a modificat şi metoda de fixare pe postament, ca să fim siguri că nu vor fi probleme nici în ceea ce priveşte cutremurele. Vrem ca statuia să fie mai bine fixată decât era înainte şi să nu existe nici un fel de probleme. Mai lipsesc părţi din postament, unele piese de piatră nu sunt încă fixate şi mai trebuie puse la loc şi personajele auxiliare“, a detaliat sculptorul-restaurator Tibor Kolozsi, care se ocupă de restaurarea părţii de bronz a statuii, săptămânalului Monitorul de Cluj.

Reabilitare în ultimul moment

În momentul când statuia a fost ridicată de pe soclu la începutul acestui an, specialiştii de la Concefa au constatat că aceasta era în pericol să se prăbuşească din cauza infiltraţiilor de apă care au erodat baza soclului. Pe concefa.ro, sunt detaliate lucrările pe care firma de construcţii le-a realizat în cadrul proiectului de restaurare. “Procedura a demarat printr-o investigaţie asupra structurilor de bronz şi piatră, folosindu-se aparatură specializată. Întreaga lucrare se efectuează sub supravegherea unor specialişti atestaţi în domeniul bronz şi piatră în conformitate cu procedurile avizate şi aplicate în C.E. Pentru executarea în siguranţă a lucrărilor de restaurare la care este supus, monumentul a fost acoperit temporar cu o structură de metal. La începutul lunii martie grupul statuar alcătuit din cal şi călăreţ cântărind 11600 kg a fost ridicat cu 40 de cm, lucrare unicat în UE, urmând să se demoleze soclul de piatră, să se consolideze fundaţia şi să se rezidească soclul”, precizează constructorii.
Pentru reabilitarea grupului statuar Primăria Cluj-Napoca a semnat cu firma sibiană Concefa un contract în valoare de 1,6 milioane de lei în 22 iulie 2009. “Încă nu avem devizul final, dar este posibil ca lucrarea să fi fost mai scumpă. Totul va fi pus pe hârtie în luna noiembrie, când statuia ar trebui sa fie gata”, a declarat Oana Buzatu.Iniţial, termenul pentru predarea lucrării a fost stabilit în luna iunie, dar întârzierea se apropie deja de jumătate de an. Pe site-ul Concefa, se precizează că “valoarea finală a lucrărilor va depăşi 4.000.000 lei. Execuţia a început în luna octombrie a anului 2009 şi se va finaliza în a doua jumătate a lunii august 2010”. Se pare că această informaţie nu a fost actualizată de ceva vreme.

Luna aceasta… sau poate luna viitoare?

Nici primarul municipiului nu era mai puţin optimist. În cadrul vizitei ambasadorului Ungariei în România, Oszkar Fuzes la Cluj-Napoca, Sorin Apostu îl asigura că statuia va fi inaugurată în iunie şi deja înainta invitaţii pentru eveniment. “Finalizarea Pieţei Unirii şi a lucrărilor la statuia lui Matei Corvin se vor face în termen, adică în luna iunie. Avem garanţia constructorului. Părerea constructorului şi nu numai, ci şi a specialiştilor este că intervenţia asupra statuii s-a făcut la timp, acum, în ultima secundă pentru că era într-adevăr în pericol să se prabuşească. Am adresat invitaţia pentru inaugurare către ministrul Culturii din Ungaria, cel care a luptat alături de Guvernul român pentru bani pentru restaurarea statuii”, a declarat în primăvară edilul. Acesta face referire la sprijinul financiar de 400.000 de euro din partea Guvernului maghiar pentru lucrările la statuie.
Următorul termen despre care a vorbit administraţia a fost sfârşitul lunii august, amânat pe sfârşitul lunii următoare, pentru ca, ulterior, viceprimarul Laszlo Attila să anunţe că statuia va fi poziţionată pe soclu în 7 octombrie. “Mai sunt de făcut şase rânduri din soclu, termenul pentru poziţonarea statuii ecvestre fiind 7 octombrie.  Apoi, în zilele următoare, vor fi poziţionate şi celelalte statui, lucrările de restaurare desfăşurându-se în paralel”, a declarat viceprimarul presei clujene.

Matei s-a primenit pentru Merkel

S-a speculat că lucrările de reabilitare a statuii au fost grăbite pentru vizita cancelarului Angela Merkel, însă cei de la Concefa au negat acest zvon. Restauratorul statuii lui Matei Corvin, dl Kolozsi Tibor a declarat pentru citynews.ro că “statuia nu va fi gata pentru vizita cancelarului Germaniei şi nici nu s-au făcut presiuni în acest sens, iar dacă Angela Merkel va dori să viziteze şantierul, acest lucru va fi posibil”. O mică schimbare s-a făcut, totuşi, statuia fiind parţial descoperită în ziua vizitei prin înlăturarea panourilor de protecţie din jurul regelui Matei.
La Cluj-Napoca, firma sibiană a mai lucrat la reabilitarea podului Napoca. Deşi printre debitorii primăriei clujene se număra în primăvară şi Concefa Sibiu Sucursala Cluj, edilul municipiului pare mulţumit de serviciile firmei. Astfel că, la sfârşitul lunii mai, a atribuit un contract de construcţii în valoare de 7,2 milioane RON firmei din Sibiu pentru un parking suprateran de 300 de locuri.
Concefa Sibiu, înfiinţată în 1937, a ajuns în prezent să deruleze activităţi pe întreg teritoriul ţării, în domeniul construcţiilor, dezvoltării imobiliare, materialelor de construcţii, transporturilor, comerţului. În 2007, cifra de afaceri a firmei a ajuns să depăşească 50 milioane euro.

Diana Gabor

Grupul statuar Matei Corvin

Statuia lui Matei Corvin a fost dezvelită în anul 1902 în piaţa centrală a Clujului. Monumentul a fost finanţat prin subscripţii publice şi a fost realizat de sculptorul Janos Fadrusz. Acesta a dat chipul său generalului lui Ştefan Bathory, fiind numit cetăţean de onoare al Clujului şi doctor honoris causa al Universităţii Franz Josef din oraş în anul dezvelirii statuii. Macheta grupului statuar a câştigat marele premiu la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris. Arhitectul Lajos Pajkey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentînd un bastion al zidului cetăţii Clujului. Ansamblul statuar este compus dintr-o statuie ecvestra a regelui Matei Corvin, în faţa căruia sunt plasate următoarele patru statui: Pavel Chinezu, comitele de Timiş, Blasiu Magyar, conducatorul mercenarilor lui Matei Corvin – faimoasa “Armată Neagră”, Ştefan Szapolyai, palatinul – viceregele de atunci a Ungariei, şi Ştefan Bathory, voievodul de atunci al Transilvaniei. Pe soclu s-a aflat pentru un timp (între 1902-1918 sau între 1940-1944) inscripţia maghiară Matyas Kiraly, înlocuita ulterior (pe motiv de conciliere interetnică) cu inscripţia latină Mathias Rex. Dedesubtul acestei inscripţii există o placă metalică pe care este redat un citat dupa Nicolae Iorga, instalată în 1993 de administraţia Funar: “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”.

2 COMENTARII

  1. Merita acest bastard sa fie in centrul clujului? raspuns = nu – acesta nu a avut nimic in comun cu neamul romanesc ,chiar daca era de obirsie rmmaneasca – a fost un tradator al intereselor neamului romanesc – unjefuitor al pamintului ardelenesc S-a il duceti la buda sau sa-l aruncati in milenarul riu Somes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.