După revenirea în țară, Elena Udrea a intrat într-un binemeritat con de umbră. Are parte de apariții sporadice în presa tabloidă, face turul instanțelor și este preocupată de averea familiei.

Ea încearcă să își elimine un fost partener de afaceri, pe Lia Stanca, din afacerea Băi Boghiș. Luna trecută, ea a făcut o cerere prin care solicită eliminarea Liei Stanca din tabelul creditorilor firmei Băi Boghiș și notarea ei. Miza constă într-o creanță de aproape 2 milioane de lei.

Elena Udrea are 50% din acțiunile firmei Băi Boghiș, care administrează complexul balnear care are același nume. Co-acționarii lui Udrea sunt Lia Stanca, cu 10%, și fiica ei, Magda, care controlează 40% din pachetul de acțiuni. Pentru că împotriva acestei firme au fost depuse mai multe cereri de executare silită, societatea a cerut intrarea în insolvență, procedură acceptată de judecători.

Lia Stanca este fosta soție a lui Nicolae Viorel STANCA, fost parlamentar PDL și general SRI în rezervă.

În 2015, SC Băi Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.

Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.

”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate. Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.

Spre finele lunii trecute, firma de insolvență care se ocupă de procedurile pentru redresarea SC Băi Boghiș a primit o adresă din partea Elenei Udrea prin care se cere notarea în tabelul creditorilor a faptului că a fost desființat contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 30 ianuarie 2019, între Udrea și Veronica Elena Stanca. Potrivit documentului respectiv, Udrea solicită înlocuirea creditoarei Veronica Elena Stanca de la masa credală, în tabelul de creanțe, cu Elena Gabriela Udrea, pentru suma de 1.990.597,03 lei.

Potrivit ultimei declarației de avere semnată de Elena Udrea în 2017, la rubrica „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro” este notat faptul că a creditat SC Băi Boghiș SRL cu suma de 220.000 de euro și cu suma de 803.620 de lei.

Referitor la această cerere, Lia Stanca spune că nu cunoaște detalii.

”Este o cerere adresată administratorului judiciar, care, la rândul lui a solicitat mai multe detalii, dar mai mult nu vă pot spune pentru că nu știu. Este dreptul fiecăruia să facă cereri. Așteptăm să vedem decizia instanței”, a mai declarat Stanca.

Udrea a finanțat Băile Boghiș din poziția de ministru al Turismului

Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană. Pentru ca, în 2014, Elena Udrea să intre, la vedere, în această companie, în calitate de asociat persoană fizică.

SC Băi Boghiș SRL și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar, la data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.

Au mai fost înscrise în tabelul preliminar actualizat creanțe salariale garantate de 6.448 de lei (reprezentând 0,08% din totalul masei credale), la care se adaugă creanțe bugetare, în cuantum de 224.649,11 lei (reprezentând 2,58% din total masă credală) și creanțe chirografare de 3.169.701,17 lei.

Mai există, de asemenea, și o creanță subordonată, cu care s-a înscris Veronica Elena Stanca, în valoare de 1.215.521,15 lei.

Fostul soț, fost șef la SRI

În cadrul Vidalis Impex SRL, o altă firmă de-a Veronicăi Stanca care se află în insolvență, în tabelul preliminar al creditorilor, Nicolae Viorel STANCA, fost soţ al Veronicăi STANCA, fost parlamentar și general SRI în rezervă, figurează cu două creanţe garantate, în valoare totală de 8,55 milioane lei, dar cea mai mare este sub condiţie suspensivă, reprezentând, de fapt, o garanţie pentru obligaţii financiare asumate de fosta soţie.

1 COMENTARIU

  1. generalul stanca nu a fost parlamentar, ci doar candidat! I-a finantat in schimb pe Radu Capilnasiu, primar al Zalaului, Claudiu Birsan, subprefect in Salaj si director al CAS sau pe deputatul Lucian Bode, actual ministru al transporturilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here