Elevi la școală

Ministrul propus al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a făcut un anunț pe Facebook, ridicând problema eficientizării sistemului de acordare a alocațiilor pentru copii.

Conform acesteia, alocațiile copiilor nu sunt investite în totalitate în creșterea copiilor, ci chiar “se mai joacă și la păcănele.”

„Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor (mai) beneficiază şi aparţinătorii/părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Înlocuirea alocațiilor cu vouchere

Guvernul Ludovic Orban propune înlocuirea alocațiilor cu un sistem de vouchere care șă încurajeze școlarizarea copiilor.

„În Constituţia României este garantat dreptul copilului de a primi alocaţie, dar este la latitudinea autorităţilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuţie ideea eficientizării sistemului actual; o soluţie ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuţie cu şcoala, ca să încurajăm părinţii să vină mai des la şcoală”, a adăugat Violeta Alexandru, conform g4media.ro.

Aceasta susține și că, la momentul oportun, va lansa o consultare publică pe acest subiect: “În alte state membre UE alocaţia de stat este fie condiţionată de veniturile părinţilor (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franţa). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniţă, pentru nou-născuţi, pentru baby-sitting etc. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluţie de reglementare decât printr-o largă consultare publică, pe care o voi lansa la momentul oportun”.

Ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu, susține înlocuirea alocațiilor cu vouchere

Conform g4media.ro, Florin Cîțu a afirmat luni că ar susține varianta înlocuirii alocațiilor copiilor cu vouchere, acest sistem fiind folosit și în SUA pentru ca banii să fie investiți în copii și nu folosiți în alte scopuri. Întrebat fiind despre dublarea alocațiilor și dacă aceasta va fi pusă în aplicare, Florin Cîțu a afirmat pentru Digi24 următoarele:

„Majorarea a fost amânată pentru că a venit fără surse de finanţare. A fost un amendament aruncat în ultimul moment fără sursă de finanţare. Dacă erau responsabili, trebuia să vină şi cu sursa de finanţare. Vom căuta şi vom găsi bani şi pentru creşterea alocaţiilor din august 2020. Propunerea domnului premier este o propunere interesantă, este un sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri şi vor fi direcţionaţi către sănătate, educaţie etc. Este un sistem folosit şi în SUA şi în Finlanda. Nu e o încă o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred că mai multe detalii are doamna ministru de la Muncă (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o variantă pe care eu aş susţine-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani sunt folosiţi în beneficiul copiilor şi nu în alte scopuri.”

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, conform presei, că nu s-a luat nicio decizie în privinţa alocaţiilor şi că s-a discutat despre faptul că există şi alte modele, precum acela de a fi acordate sub formă de vouchere.

Citește și https://gazetadecluj.ro/majorarea-alocatiilor-va-fi-amanata-pana-la-1-august/ .

Sabina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here