Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi după-amiază, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi artişti din lumea muzicii populare, oficialităţi locale, rude şi prieteni ai artistului.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul ortodox Iustin Sigheteanul al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului împreună cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi un sobor de preoţi locali.
În cuvântul său, episcopul Iustin Sigheteanul a menţionat valoarea artistului dispărut, legătura lui specială cu Maramureşul, precum şi importanţa acestuia pentru cultura ţării noastre.
„Suntem lângă sicriul ce poartă osemintele unui om de geniu, unei personalităţi de excepţie a culturii şi muzicii, tradiţiei, a valorilor noastre româneşti, voievodul taragotului din Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş (…) care, la 80 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească şi s-a adăugat moşilor, strămoşilor, părinţilor şi fraţilor săi. De fiecare dată când pierdem o personalitate din cultura, literatura, muzica românească, din viaţa publică românească, atunci când pierdem o personalitate parcă suntem mai săraci, parcă ne încearcă sentimente de profundă îngrijorare, de tristeţe nemângâiată. Şi cu toate că suntem creştini, şi noi nu credem în moarte, pentru că dincolo de viaţa aceasta şi la trecerea din ea, este şi mai multă viaţă. Este viaţa veşnică. Cu toate acestea, despărţirea aceasta vremelnică este foarte dureroasă. Dureroasă pentru familie, pentru cei apropiaţi, dureroasă pentru cunoscuţi şi prieteni, dureroasă pentru comunităţi cum este cea din Groşi, dureroasă pentru naţiune când cel ce pleacă a reprezentat naţiunea ca un ambasador al ei. Acesta a fost, este şi rămâne Dumitru Fărcaş”, a spus Iustin Sigheteanul, potrivit Agerpres.
Ierarhul ortodox a asemuit viaţa artistului cu un „colţ de rai” şi a vorbit despre importanţa muzicii interpretate de Dumitru Fărcaş în anii regimului comunist, muzica sa fiind de multe ori un refugiu pentru cine o asculta.
„Viaţa lui Dumitru Fărcaş a fost un colţ de rai, chiar dacă a avut durerile şi încercările ei (…) pentru că a înţeles să împodobească raiul pământesc cu frumuseţi negrăite. Glasul lui, prin sunetul taragotului, a fost un sunet de libertate şi demnitate românească, asta simţeai când ascultai melodiile interpretate de Dumitru Fărcaş. Te simţeai fericit că eşti român, oriunde ai fi în lume, pentru că a umblat în lumea întreagă, i-a întărit pe români şi i-a mângâiat. Glasul taragotului lui Dumitru Fărcaş a cântat doinele, dorul şi durerea neamului românesc, dar le-a cântat cu speranţă şi nădejde. Am traversat parte din noi aproape jumătate din parcursul vieţii, ultimii ani de comunism, şi atunci doar credinţa şi cultura creştină, dar şi folclorul ne mai aduceau mângâiere şi speranţă. Acestea ne-au întărit şi n-au putut fi suprimate de un regim care era impropriu poporului român. (…) Oameni ca Dumitru Fărcaş ne-au întărit şi mângâiat şi ne-au dat nădejdea că într-o zi totul va fi bine pentru poporul român”, a mai arătat în cuvântul său episcopul Iustin Sigheteanul.
După slujbă, înaintea coborârii sicriului cu trupul artistului în mormânt, garda militară a tras de trei salve de foc, urmate de un scurt moment liric interpretat la taragot de foşti prieteni şi colegi ai maestrului veniţi de la Cluj.
De asemenea, fiica maestrului, Andreea, a mulţumit localnicilor din comuna Groşi pentru ceremonia funerară organizată, menţionând totodată că tatăl ei i-a spus în mai multe rânduri că dorea să fie înmormântat în satul natal, pe care-l preţuia foarte mult, deşi a plecat de acasă de la o vârstă fragedă.
În semn de respect, comandantul gărzii militare prezente la ceremonie a oferit fiicei lui Dumitru Fărcaş drapelul tricolor care a fost aşezat pe sicriu.
La ceremonia funerară din comuna Groşi au mai fost prezenţi prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, reprezentaţi ai autorităţilor locale din judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj.
Maestrul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi, într-un spital din Cluj Napoca, în urma unui infarct, la vârsta de 80 de ani.
Sursa: monitorulcj
[…] citeste mai mult pe aici […]