Ani la rând presa a semnalat neregulile care gravitează în jurul afacerii imobiliare, marca Paszkany, denumită Cartierul Tineretului, făcută sub girul Primăriei Cluj Napoca. După 15 ani, Curtea de Conturi Cluj a descoperit abateri și nereguli financiare în valoare de aproximativ 8 milioane de lei la firma Cartierul Tineretului SRL, unde acționari sunt Primăria Cluj-Napoca și Polus Real Estate SRL, societate controlată, la vremea respectivă, de omul de afaceri Arpad Paszkany.

Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi Cluj, inspectorii au descoperit abateri și nereguli financiare în valoare de 8,8 milioane de lei la societatea Cartierul Tineretului SRL, unde CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA are 51% din acțiuni și firma POLUS REAL ESTATE SRL restul pachetului de acțiuni. La rândul ei, societatea Polus are ca acționari off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD și societatea ungară DASEDA VAGYONKEZELO KFT.

”Au fost acordate, în perioada 2007-2009, avansuri pentru achiziția de imobilizări corporale, reprezentând lucrări de proiectare, fără respectarea prevederilor legale, cu consecința imposibilității recuperării ulterioare, înregistrarea pe pierderi și implicit reducerea capitalurilor proprii ale societății, de 2.367.546 lei. Au fost angajate și efectuate cheltuieli cu încălcarea prevederilor cuprinse în Contractul și Statutul societății, precum și în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, fiind cauzat un prejudiciu societății în sumă de 6.525.000 lei”, arată raportul Curții de Conturi Cluj referitor la administrația locală clujeană.

De mai mult timp, SC Cartierul Tineretului se află în procedura de lichidare pentru că acționarii nu au putut concretiza investiția promisă.

Primăria l-a lăsat pe Paskany să conducă afacerea Cartierul Tineretului

Societatea Cartierul Tineretului SRL a fost înființată în 2006, când administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului. O parte dintre locuințe aveau, potrivit administrației locale, destinație socială. La data respectivă societatea comercială era controlată de Arpad Paszkany.

În urma unei majorări de capital, off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD a devenit acționarul majoritar al Polus Real Estate.

În 2015, acționarii Polus Real Estate l-au numit pe CSISZER LAJOS în funcția de administrator. El era unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria care între timp a decedat. Prin intermediul Trigranit, el a controlat afacerile complexului comercial Polus din Cluj Napoca.

De altfel, Paszkany a declarat că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, acționarii Trigranit au făcut o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că vrut să schimbe destinația celor 200 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor.

Cartierul Tineretului era un proiect imobiliar prevăzut să se dezvolte pe un teren cu o suprafaţă totală de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii şi Fâneţele Someşeni din Cluj-Napoca. Pe lângă cele aproape 6.000 de unităţi locative preconizate, din care 384 erau locuinţe sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ar fi urmat să fie făcute şi alte investiţii, precum creşă, grădiniţe, şcoală generală şi liceu, centre medicale, spital, patru lăcaşe de cult, servicii urbane şi administrative: primărie, poliţie, oficiu poştal, bancă, centru comunitar, pompieri, magazine, galerii, centre comerciale, dar şi un hypermarket. Valoarea estimată a investiţiei depăşea 510 milioane de euro.

Unde suni și cine răspunde

Numărul de telefon care figurează în datele de contact ale firmei Polus Real Estate mai este folosit de firmele DASEDA INVESTMENTS SRL, cu sediul la aceeași adresă la care este înregistrată Polus Real Estate, și Oceanic Prime Systems, o companie din Africa.

Revenind la procedura de insolvență în care se află firma Cartierul Tineretului, potrivit informațiilor Gazetei de Cluj, bunurile societății sunt în curs de evaluare pentru a se stabili ce vor primi cei doi acționari, Polus Real Estate și Primăria Cluj Napoca, de pe urma disputării masei credale.

Polus Real Estate a încercat anularea obligației de a construi locuințele sociale

Pe de altă parte, cei de la Polus Real Estate au pierdut, la fond, procesul prin care au cerut anularea prevederii prin care societatea trebuia să construiască 384 de locuințe sociale care ar fi trebuit să fie predate cu titlu gratuit administrației locale.

Potrivit dosarului, în 2015 Arpad Paskany a solicitat administrației locale ”în nume personal, executarea unei datorii inexistente împotriva societății de proiect „în contextul iminentei dizolvări și lichidări a patrimoniului Cartierul Tineretului Cluj; administratorul Cartierul Tineretului Cluj a emis apoi un act de recunoaștere a datoriei pe care Cartierul Tineretului ar avea-o față de consiliul local și a convocat o adunare generală a asociaților societății de proiect pentru a se aproba executarea respectivei obligații”. Însă, Tribunalul Cluj a respins cererea Polus Real Estate. În momentul respectiv, procesul se află pe rolul unei alte instanțe, în faza de apel.

Anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 22.709 lei, pierderi constante și 2 angajați.

Omul lui Boc din Cartierul Tineretului a făcut parte din poliția politică a fostei Securități.

Andrei Haas, care a fost desemnat de municipalitatea clujeană să facă parte din consiliul de administrație al firmei Cartierul Tineretului a fost colaborator al Securității

Curtea de Apel București a decis în data de 28 februarie 2012 că Andrei Haas a fost colaborator al fostei poliții politice a regimului comunist. Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București a venit ca urmare a cererii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități (CNSAS) de a analiza dacă Haas a fost sau nu colaborator al Direcției Securității Statului. După un proces care a durat aproape un an, magistrații bucureșteni au decis: „Admite acțiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securității. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi 28.02.2012”, se arata în sentință.

Ascensiunea lui Haas a fost strict legată de evoluția politică a lui Emil Boc. În perioada în care Emil Boc se afla în primele mandate de primar, Haas a fost director adjunct la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Cluj. După ce Emil Boc a ajuns premier, Andrei Haas a plecat și el în postura de director al Direcției Mari Contribuabili din cadrul ANAF și a fost consilier al Primului Ministru în perioada când Boc era Premier. Acum Haas este consultant fiscal în Cluj Napoca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here