
După 47 de amânări, Tribunalul Cluj a pronunțat, în sfârșit, o decizie în cazul lui Dumitru Iosif, fostul arhitect șef al municipiului Turda, în celebrul dosar de fraudă de la Grădina Zoologică. Instanța a hotărât încetarea procesului penal împotriva lui Dumitru Iosif pentru mai multe infracțiuni, printre care abuzul în serviciu, falsul în declarații, falsul intelectual și uzul de fals, toate săvârșite în formă continuată. În urma acestui verdict, instanța a menținut măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor sale, evaluându-le la suma de 1.711.236 lei, pentru a garanta recuperarea prejudiciului și achitarea cheltuielilor judiciare. De asemenea, Tribunalul a admis parțial acțiunea civilă formulată și a dispus ca Dumitru Iosif să plătească această sumă drept daune materiale. Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Decizia a fost pronunțată pe 19 martie 2025. |

Şmenurile firmelor care au câştigat licitaţia proiectului „Extindere și Reamenajare Parc Zoologic și de Agrement Turda”
Fostul arhitect șef al Primăriei Turda și fost șef al Comisiei de Urbanism, Dumitru Iosif, a fost trimis în judecată de DNA Cluj în martie 2020, în urma scandalului de la Grădina Zoologică din Turda. Proiectul pentru Grădina Zoologică trebuia finalizat încă din 2012, dar termenul nu a fost respectat. După un control al Curții de Conturi, s-a descoperit că au fost plătiți milioane de lei pentru lucrări care nu au fost realizate. Banii au ajuns în contul firmei Benzot Har din Miercurea Ciuc, care urma să execute lucrările împreună cu Romabelt Import Export din Târgu Mureș. După ce s-au sesizat neregulile, firma Benzot Har a intrat în faliment, ștergând astfel urmele banilor dispăruți.
După intrarea în insolvenţă, Benzot Har a fost radiată în anul 2020. La vremea când Benzot Har câștiga licitația pentru extinderea și reamenajarea parcului zoologic din Turda, aceasta a fost adjudecată pentru suma de 7.842.109 lei, o valoare aproape identică cu estimarea inițială de 7.842.872 lei. Astfel, licitația s-a desfășurat pentru economisirea a doar 753 de lei. În competiție s-au înscris doar două firme. În plus, pe întreaga durată a contractului, unul dintre subcontractorii principali a fost Romabelt Import Export SRL din Târgu Mureș, firmă menționată chiar pe autorizația de construire, deși pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) figura exclusiv firma Benzot Har. Benzot Har este deținută de un grup de etnici maghiari, printre care: Iosif Zoltan Borsody, Iosif Silye, Jozsef Sipos, Anton Molnar, Edit Kovacs, Mihai Siklodi, Hamar Eleonora Maria Szasz, Ilona Tunde Meckl, Zoltan Molnar și Dezideriu. Până la intrarea în insolvență, administratorul companiei a fost Iosif Zoltan Borsody, acționarul principal al acesteia.
Conform ultimelor date financiare raportate, în anul 2019, Benzot Har avea cifra de afaceri 0, adumase datorii de 2 404 306 euro şi, totodată, avea numărul impresionant de 0 angajaţi.
În actul adițional semnat ulterior de reprezentanții municipalității din Turda se preciza clar că Benzot Har semnase un contract cu Romabelt Import Export pentru continuarea lucrărilor de la parcul zoologic din Turda. Culmea era că Romabelt preluase doar lucrările, nu și plățile aferente acestui contract. Astfel, unii furnizori nu își primiseră banii de mai bine de un an de zile, iar cei de la Romabelt Import Export SRL, deși încasaseră fonduri pentru anumite lucrări, refuzau să îi vireze la firmele care s-au ocupat de porțiunile respective de lucrare. Romabelt este deținută de Lajos Losonczi și Margit Losonczi. Conform ultimelor date financiare raportate, Romabelt a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 5 145 euro, un profit net de 42 569 euro şi un număr de 8 angajaţi.
Dumitru Iosif, diriginte de şantier şi fost ahitect şef al municipiului Turda, singurul inculpat
Între Primăria Municipiului Turda și executanții SC Benzot Har SA și SC Romabelt Import Export SRL au fost semnate mai multe procese verbale de recepție parțială a lucrărilor:
Procesul verbal de recepție parțială nr. 4/27.06.2011: A fost semnat între Primăria Municipiului Turda și SC Benzot Har SA Miercurea Turda. Comisia de recepție a admis recepția parțială a lucrărilor în valoare de 515.980 lei (inclusiv TVA). Conform documentului, lucrările executate până la acea dată respectă prevederile proiectului atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 1/04.09.2013: A fost semnat între Primăria Municipiului Turda și SC Romabelt Import Export SRL. Comisia a admis recepția parțială a lucrărilor la obiectul „Carnivore mari”, care au inclus turnarea betonului și montarea împrejmuirii de plasă de sârmă, conform Dispoziției de șantier. Valoarea lucrărilor executate a fost de 421.826,39 lei (inclusiv TVA).
Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 2/24.03.2014: Acesta a fost semnat tot între Primăria Municipiului Turda și SC Romabelt Import Export SRL, pentru recepția parțială a lucrărilor. Valoarea lucrărilor recepționate a fost de 386.011,65 lei (inclusiv TVA).
Verificările realizate de auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi a Județului Cluj au evidențiat mai multe nereguli. Astfel, în urma auditului efectuat la Municipiul Turda, s-a constatat că s-au acceptat și achitat situații de lucrări cu cantități mai mari decât cele efectiv realizate, ceea ce a dus la un prejudiciu de 1.847.305 lei la bugetul general consolidat al statului. Din această sumă, 1.711.236 lei reprezintă paguba efectivă, iar 136.069 lei sunt dobânzi. Auditul a subliniat că această abatere s-a datorat managementului necorespunzător și monitorizării defectuoase a utilizării fondurilor obținute de la bugetul de stat și verificărilor formale ale situațiilor de lucrări.
Din coroborarea înscrisurilor aflate la dosar cu conţinutul declaraţiilor martorilor, cu concluziile rapoartelor de constatare şi cu susţinerile lui Dumitru Iosif (care a admis că a acceptat şi certificat utilizarea altor soluţii constructive decât cele incluse în proiectul tehnic motivat fie de insuficienţa acestora, fie de necesitatea finalizării investiţiei), instanţa a reţinut că inculpatul, în calitate de diriginte de șantier, membru desemnat al Comisiei pentru asigurarea managementului subprogramului ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda” prin Dispoziția Primarului de la acea vreme a Municipiului Turda, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleași rezoluții infracționale, în perioada noiembrie 2010 – mai 2012, a procedat la certificarea executării unor lucrări care nu fuseseră în realitate executate, prin vizarea situațiilor de plăți și prin înscrisuri intitulate „Realizare lucrări contractate”, de asemenea vizate, aferente facturilor emise la datele de 23.11.2010, 31.01.2011, 17.06.2011, 05.09.2011 de către SC Benzot Har SA respectiv 18.05.2012 de către SC Romabelt Import Export SRL.
Acestea au fost plătite prin ordinele de plată emise în perioada ianuarie 2011 – noiembrie 2012 de autoritatea publică contractantă, acţiuni prin care, cu intenție, a determinat Municipiul Turda să achite lucrări neefectuate/inexistente, prin încălcarea dispoziţiilor din legislația primară, cauzând o pagubă efectivă bugetului unităţii administrativ-teritoriale, constând în achitarea contravalorii unor materiale de construcţii, manoperă aferentă şi servicii care în realitate nu au fost livrate/prestate.
După un lung şir de amânări, Instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Dumitru Iosif. Ca urmare a acestei decizii, instanța a menținut măsurile asigurătorii asupra bunurilor sale, evaluându-le la 1.711.236 lei, pentru a asigura recuperarea prejudiciului și plata cheltuielilor judiciare.
Citeşte şi: Șantaj, sex și 150.000 de euro. Saga unei răzbunări nereușite