Curtea de Apel Ploiești a emis o decizie definitivă prin care lotul Walter va fi rejudecat. Mai puțin ”titularul” dosarului de corupție, Florian Walter, care a murit în 2019. La un an după decesul lui, judecătorii i-au condamnat pe cei 18 inculpați la pedepse cu închisoarea și la plata unui prejudiciu de 19 milioane de lei către ANAF. Acum, odată cu decizia de rejudecarea, inculpații nu vor mai putea fi condamnați pentru că rejudecarea dosarului va avea ca deznodământ intervenția ”sfintei” prescripții care i-a ”albit” pe mulți corupți.

În 2020, Tribunalul Prahova i-a condamnat pe inculpații din lotul Walter. Cei 18 inculpați au primit pedepse cu închisoarea de până la 7 ani şi 4 luni și au fost obligaţi să plătească, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service SA, suma de peste 19 milioane de lei către ANAF.

Decizia a fost atacată, iar apelul s-a judecat la curtea de Apel Ploiești. Aici, după aproape 5 ani de ”cântărire” a probelor și a modului prin care judecătorii din instanța inferioară au ajuns la soluția de condamnare, s-a constatat că, de fapt, procesul trebuie rejudecat.

Unele voci familiarizate cu corupția din justiție ar putea considera că această soluție vine în întâmpinarea inculpaților ca o oportunitate pentru ca la rejudecarea dosarului instanța să constate că, de fapt, faptele s-au prescris. Astfel, chiar dacă inculpații ar fi vinovați ei nu vor mai putea fi condamnați pentru că procesul deschis început în 2015 va dura prea mult. Principala acuzație este de ”constituire a unui grup infracțional organizat”, iar termenul de prescripție pentru această infracțiune este de 8 ani. Potrivit articolului 124 din Codul Penal, ”prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 122 este depăşit cu încă jumătate”. Astfel, decizia de rejudecare ar putea fi, de fapt, de ”înlăturare a răspunderii penale”.

Pe de altă parte, alte voci spun că, de fapt, decizia de rejudecare a dosarului a venit în urma unor deliberări a instanței care a analizat cu atenție probele din dosar și sentința de condamnare din dosarul de fond.

”(…) admite apelurile formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – SERVICIUL TERITORIAL PLOIEŞTI şi inculpaţii NECULA MARIN, GRIGORAŞ GRIGORE ADRIAN, POP IUSTIN ATANASIU, PAUL VIOREL, PAUL GHEORGHE NICOLAE, MOLNAR ARPAD JOZSEF, MOLNAR BOTOND TIBOR, HOTCA LUCIA MARIA, CORLAN CRISTIAN DUMITRU, CĂRĂBĂNEANU CĂTĂLIN MARIAN, AVRAM MARIUS FLORIN, DUMITRU EMIL, OPREA AURELIAN, MATEI COSTEL, CAPRĂ NICOLAE, LINCAN GIGI IONEL, SOARE CONSTANTIN, partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE – A.N.A.F. BUCUREŞTI – D.G.F.P. PLOIEŞTI şi partea responsabilă civilmente SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, împotriva sentinţei penale nr. 303 din data de 23.11.2020 pronunţată de Tribunalul Prahova. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, în consecinţă, trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv Tribunalul Prahova.”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Ploiești emisă la finele acestei luni.

Clujenii din lotul Walter

În urmă cu aproape 10 ani au fost trimise în judecată 18 persoane de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul Romprest. Erau vizate fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, anchetatorii dispunând la acel moment disjungerea cercetărilor faţă de omul de afaceri Florian Walter.

Printre cei 18 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar se află şi unul dintre foştii finanţatori ai FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, iar compania Romprest este parte responsabilă civilmente.

În dosar sunt implicați profesorul UBB, Pop Iustin Atanasiu, și clujenii Vizi Carol Mark, precum şi fraţii Molnar Botond Tibor şi Molnar Arpad Jozsef. Inițial, ei au făcut și arest preventiv, dar pe parcursul procesului această măsură a fost ridicată.

Potrivit DIICOT Iustin Pop este implicat în dosar pentru că ar fi coordonat înființarea de firme fantomă folosite în circuitul infracțional. 

”Unul dintre suspecți îi coordona pe ceilalți membri ai grupării infracționale în demersurile de înființare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabile succesiunea transferurilor financiare și firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanții societăților bancare condițiile deschiderii și utilizării conturilor bancare asociate firmelor ”fantomă” însoțindu-i personal pe aceștia la efectuarea retragerilor de numerar”.

 Vizi Carol Mark era unul dintre ”locotenenții” lui Pop Iustin Atanasiu, iar prin anii 2010 el a mai avut dosare penale pentru că fura combustibil din benzinăriile din Cluj-Napoca.

Molnar Arpad Jozsef, celălalt clujean arestat în dosarul lui Florian Walter, era asociat, împreună cu fratele lui, Botond, în cadrul societății Mab Estate.

Conform datelor oferite la acel moment de anchetatori, omul de afaceri Florian Walter era acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat care a desfăşurat, în perioada 2012 – 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare, precizau anchetatorii.

Fraudarea U Cluj

Florian Waltrer a fost implicat și în fraudarea U Cluj. În acest dosar, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în dosarul fraudării cu 11 milioane de euro a clubului de fotbal U Cluj.

Instanța a decis să păstreze soluțiile de achitare date de prima instanță în privința persoanelor acuzate că au avut implicații în acest dosar:  Florian Water, fostul patron al clubului de fotbal, între timp decedat, Daniel Capră, Ioan Mărginean și Adrian Nicolae. Până la sentința dată de CA Cluj, judecătorii s-au ocupat de acest dosar timp de 6 ani.

Potrivit soluției pe scurt, achitările au fost făcute în temeiul unui articol de lege care spune că ”fapta nu există”. Cu alte cuvinte, în opinia judecătorilor, procurorii DIICOT Cluj i-au trimis degeaba în judecată pe cei enumerați anterior. Dosarul a fost unul controversat, pentru că, pe parcursul judecății au fost invocate o serie de aspecte neconstituționale, s-a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, s-au plătit avocați cu bani grei, pentru ca totul să culmineze cu… ”fapta nu există”.

Reprezentanții Curții de Apel au transmis că de fapt, dosarul de pe rolul instanței clujene a fost soluționat prin intervenția prescripției.

„În realitate, prin decizia pronunţată în data de 27 ianuarie 2023, în cauza menţionată, Curtea de Apel Cluj a admis apelul declarat împotriva hotărârii instanţei de fond, schimbând soluţia de achitare întemeiata pe „fapta nu exista” în soluţia de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, arată punctul de vedere al Curții de Apel Cluj.

Practic, o serie de jucători au fost transferaţi de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creându-se astfel un prejudiciu.

”În fapt, se reţine că, în perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a  unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotați pe piață cu o valoare ridicată, estimată la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziției, în contextul unei  situații financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat percheziţii în municipiile Cluj – Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă”, arăta rechizitoriul DIICOT Cluj.

Boc, fotbalul și ciorligarii

„Dacă ar fi un investitor serios, dar eu nu am văzut deocamdată în fotbal… Să nu vină din ăia, ciorligari, doar să caute lucruri mărunte. Brandul “U” Cluj nu își permite să fie atins sau murdărit cu nimic. Trebuie să fie transparent, curat, că e atât de puternic brandul acesta, “U”, în Transilvania, în România și în Cluj, încât nu ne putem juca cu încercare și eroare. Acum își asumă Primăria, cu universitățile, cu finanțare cât poate din bani publici, să își urmeze un parcurs curat, cinstit, să ajungem spre vârful piramidei. Evident că suntem deschiși la negocieri cu investitori transparenți, că până la urmă este un proiect al comunității și nu ne permitem să îl compromitem. Dar nu suntem împotriva unui partener. Nu voi refuza niciodată o negociere dacă va veni un investitor extrem de serios”, a declarat Boc, conform Napoca FM.

2 COMENTARII

  1. brandul „U” Cluj e batjocorit de grupu de la Cluj din 2004 incoace; inclusiv sezoanele trecute „U” a trebuit sa blatuiasca cu gruparea interlopo securista cefura; e clar ca lumina zilei ca „U” doneaza anual 6 puncte pentru titlurile din gruia sub obladuirea boc-constantea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.