Împotriva societății Coldea Construcții, cândva pe val în Cluj-Napoca, s-a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvență.  Firma de construcții a fost de-a lungul timpului implicată în mai multe scandaluri, patronul fiind acuzat că ar fi neserios și arogant. Firma este implicată în mai multe procese, cel mai de notorietate fiind cel în care a dat în judecată Europa Business Center, firmă ce a construit NTT Data Tower. În urmă cu câteva zile, dosarul s-a mutat la Curtea Supremă.

În urmă cu câteva zile, SC Top Instal SRL, firmă condusă de Mihai și Mihaela Popa și care ce se ocupă de lucrări de instalații electrice a depus la Tribunalul Comercial Cluj o cerere de deschidere a procedurii de insolvență împotriva Coldea Construcții SRL.

Cea din urmă este o societatea înființată în septembrie 2007 și este patronată de tânărul Gabriel Mihai Coldea. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma a declarat în anul 2018 un profit de 1.325.488 lei la o cifră de afaceri de 6.813.183 lei și datorii de aproape 2,5 milioane de lei.

Și-a bătut joc de un liceu

Încă din 2015, firma Coldea Construcții a fost acuzată că a lăsat Liceul Mihai Eminescu fără acoperiș în plină iarnă, iar elevii au fost nevoiți să învețe înghesuiți în alte școli. Pentru că lucrările nu au fost finalizate la timp, părinții nervoși s-au întâlnit cu autoritățile și cu profesorii de la liceu pentru a putea fi găsită o soluție.

Situația dezastruoasă în care se afla clădirea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” i-a determinat pe cei implicați în proiectul de modernizare să se întâlnească pentru a găsi o rezolvare. La întâlnire a participat și Mihai Coldea, care a spus că în timpul lucrărilor de modernizare un muncitor era să moară, iar din această cauză lucrările au fost întârziate.

„Problemele le-am clarificat și rezolvat. La stadiul la care era inițial gangul respectiv nu puteau să intre mașini la gabarit mare, motiv pentru care a fost demolat tot ceea ce înseamnă partea de cupolă a gangului, însă partea de rezistență, care nu intră în competențele societății și a asocierii, ca să vedem efectiv care-i calculul de rezistență a planșeului, a beciului, a pereților care-s acolo, n-am putut să-i prezicem și să spunem nu putem trece peste o placă de 10 centimetri cu o mașină de 35 de tone. Deși am făcut-o, până la proba contrarie când efectiv planșeul ne-a dat semne că cedează. Și atunci am sistat aprovizionarea cu materiale de construcție și de transportarea molozului”, spunea Mihai Coldea la acea vreme.

Potrivit unor surse, municipalitatea clujeană a încercat în acea toamnă să rezilieze contractul cu firma Coldea Construct, însă în cele din urmă cele două părţi au convenit să renegocieze proiectul, fixând ca termen de finalizare a lucrărilor luna iulie 2016.

A dat ”chix” și la Florești

În februarie 2015 s-au demarat lucrări pentru o nouă școală în Florești, în zona ANL. Pentru realizarea acestei construcții s-a făcut o licitație ce a fost câștigată de SC Coldea Construcții. Firma nu a fost prea serioasă,  lucrările au avansat într-un mod foarte lent. Primarul Horia Șulea s-a declarat extrem de nemulțumit de atitudinea lui Mihai Coldea.

SC Coldea Construcții în asociere cu firma de proiectare Dico Tiganas SRL au câștigat în luna octombrie 2014 licitația pentru construirea noii scoli din Florești din cartier Cetatea Fetei, zona ANL.

Lucrările au fost începute în luna februarie 2015, după predarea amplasamentului și organizarea de șantier, însă la mijlocul anului  2016 au început disputele între conducerea primăriei și executant.

Pe atunci primarul Horia Șulea și consilierii locali i-au solicitat patronului SC Coldea Construcții explicații în cadrul unei ședințe de Consiliu local. De atunci și-a făcut prezența schimbul de replici și impertinența de care dă dovadă și acum patronul firmei care nu și-a asumat niciun moment întârzierile de construire a școlii.

Lucrările nu au fost finalizate la timp și erau perioade când muncitorii nici cu prezența nu au onorat șantierul, ce să mai vorbim atunci de muncă. Acest lucru a fost surprins chiar de primarul comunei. Coldea a venit cu o nouă ofertă de finalizare a lucrărilor, însă Horia Șulea a refuzat să accepte impertinența și neseriozitatea de care a dat dovadă conducătorul firmei.

“Nu voi permite nimănui să își bată joc de o comunitate întreagă și să mintă în fața unui primar, unui consiliu local și pe cei prezenți. Banul public nu e bătaia de joc a unor indolenți (…) Soluția a fost găsită, așa că nu am cedat la un șantaj”, spunea atunci Horia Șulea, primarul din Florești.

Procesul cu Europa Business Center a ajuns la Înalta Curte

În octombrie 2019, Coldea Construcții a pierdut definitiv procesul cu firma Europa Business Center care deține NTT Data Tower din Piața Mihai Viteazu. Procesul a început în anul 2016, când Coldea Construcții și Keypop Imob au dat în judecată societatea Europa Business Center, cu care a avut contract pentru construirea primului turn din Piața Mihai Viteazu.

Europa Business Center, turnul de 12 etaje a fost construit de Iosif Pop și Matei Miko. Europa Business Center are ca și asociați Imoinvest și Imofinance, iar în spatele investiției este Iosif Pop – cel care este și fondatorul Consiliului Civic Local, alături de omul de afaceri Matei Miko, printre altele patronul Transilvania Fashion. Ca și administrator al Europa Business Center apare și Voicu Radu Șter,

Surse judiciare au dezvăluit pentru clujust.ro că neînțelegerile au apărut după finalizarea clădirii, când cei de la Coldea Construcții au vrut mai multe spații în clădire decât era stabilit.

Obiectul dosarului a fost ”obligația de a face”, iar dosarul a fost în primă fază pe rolul Tribunalului Specializat Cluj, instanță care a respins cererea de chemare în judecată. Potrivit instanței, Coldea trebuia să achite firmei câștigătoare suma de 80.000 lei, reprezentând onorariul avocațial al SCA Iordăchescu și Asociații. Coldea Construcții a fost reprezentată în instanță de societatea de avocatură Stregăroiu și Asociații.

Sentința nu a fost definitivă, prin urmare procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, instanță care a respins apelul formulat de către părți.

Dosarul este acum la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că în urmă cu câteva zile, firma lui Coldea a făcut recurs împotriva sentinței dată de Curtea de Apel Cluj.

Dat în judecată de foștii parteneri

Coldea Construcții a dată în judecată de foști parteneri sau contractanți pentru că nu și-a plătit datoriile. Pe rolul instanțelor de judecată există numeroase procese în care Coldea este executat silit pentru sume datorate. Una dintre ele este Grup Energoinstal SA cărora Coldea a încercat să-i țepuiască cu circa 200.000 euro, scria presa locală. Până la urmă a fost executat silit. Acesta nu este un caz singular și nu este nici prima dată când s-a cerut insolvența firmei de construcții. Spre exemplu, în aprilie 2018, societățile METALINT SRL și NEOHIT FRANC COMPANY SRL au cerut deschiderea procedurii de insolvență a firmei Coldea Construcții, însă instanța a respins cererea.

În martie 2019, Gabriel Mihai Coldea a înfiinţat o nouă firmă COLDEA REAL ESTATE DEVELOPMENT SRL ce are ca și obiect de activitate ”dezvoltare (promovare) imobiliară”. Asociat în firmă este și Ana Mihaela Coldea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.