După ce a autorizat fără nicio problemă un festivalul Untold care, timp de patru nopți, a generat sute de decebeli, Emil Boc a organizat o întâlnire pentru găsirea soluțiilor de reducere a zgomotului din Cluj Napoca.

Principalul vinovat găsit de edil a fost zgomotul generat de traficul rutier.

La discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca,  specialişti din domeniul mediului, precum şi reprezentanţi ai câtorva asociaţii de proprietari şi simpli cetăţeni. Unii clujeni prezenţi la dezbatere au dorit să ştie dacă există soluţii pentru reducerea sau prevenirea zgomotului la festivaluri precum Untold sau al celui produs de aeronave.

Astfel, potrivit realizatorilor planului, ca şi evaluare a zgomotului, în momentul de faţă, se poate spune că traficul rutier este cel care cauzează problemele cele mai mari de zgomot. Aceştia au subliniat că în Cluj-Napoca, sunt străzi în care valoarea zgomotului este între 75 şi 80 de decibeli, ceea ce înseamnă o depăşire a limitei cu 5 sau 10 decibeli. Sensurile giratorii amenajate favorizează reducerea zgomotului, dar reţeaua stradală a fost gândită pentru un trafic mult mai mic, deci numărul continuu de creştere a participanţilor la trafic este o problemă reală. În zilele din timpul săptămânii, numeroase intersecţii funcţionează la limită, iar numărul celor care utilizează transportul în comun este variabil în funcţie de zonă. O problemă importantă o reprezintă faptul că sistemul actual de parcare nu stimulează utilizarea transportului în comun.

Pe de altă parte, potrivit planului, zonele liniştite din Cluj-Napoca sunt cele în care nivelul de zgomot este mai mic de 55 de decibeli, iar acestea sunt: Parcul Detunata, Parcul Cetăţuia, Parcul Iuliu Haţieganu, Parcul Feroviarilor, Cimitirul Central, Pădurea Făget, şi Grădina Botanică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here