Firma SC Transcom este administrată de Grigore Botezan, soțul Elenei Botezan, fosta șefă DNA Cluj și fostă judecătoare la Curtea de Apel Cluj. În prezent ea are o pensie specială. Înainte de Grigore Botezan, compania Transcom a fost administrată de ŞOMLEA NICOLAE TRAIAN, tatăl Elenei Botezan. Societatea este o autobază pentru camioane și autobuze, însă în virtutea faptului că terenul este atractiv pentru investitorii imobiliari, o parte din companie a fost preluată de frații Laura și Claudiu jr. Silaghi. Ei și-au câștigat averea de pe urma tatălui lor, Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania. Acum, în locul Transcom va apărea un mini-cartier de blocuri cu 5 și 10 etaje.
În august 2023, la solicitarea firmelor Transcom și Clar Import Export Primăria Cluj-Napoca a eliberat certificatul de urbanism. Potrivit documentului, chiar dacă zona este, cu preponderență una industrială, urbaniștii cataloghează zona astfel: ”spații cu caracter rezidențial de tip periferic, clădiri de factură modestă, situate de-a lungul unor străzi care, odată cu dezvoltarea orașului și a traficului urban au devenit culoare importante de circulație dar și de interes. Traficul se desfășoară în spații urbane neadecvate, subdimensionate, poluarea fonică este ridicată, (…) degradarea calității locuirii, degradarea spațiului public, apariția unor construcții noi disonante”.
Potrivit certificatului, procesul de reabilitare și modernizare a spațiului public se va desfășura pe bază de proiecte complexe care vor viza ameliorarea imaginii urbane, dezvoltarea deplasărilor pietonale, a deplasărilor velo, reglementarea circulației autovehiculelor și a parcării.
”Profilele stradale vor cuprinde arbori plantați în aliniament, trotuar de minim 3 – 4,5 metri lățime, piste biciclisti, mobilier urban, utilități introduse în subteran, etc”.
Potrivit capitolului 3 Utilizări interzise din certificatul de urbanism, în momentul de față sunt interzise orice tip de dezvoltare imobiliară, depozitare de deșeuri, comerț en-detail, alimentație publică, etc. certificatul de urbanism mai arată că Procentul de Ocupare al Terenului este de maxim 60%.
Potrivit legislației, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, prin care să se schimbe regimul zonei, este posibilă după obținerea unui aviz de oportunitate și consultarea publicului. După avizarea PUZ-ului se poate face următorul pas în care se întocmește documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.
Reprezentanții Transcom au cerut certificatul de urbanism în vederea demolării construcțiilor aflate în autobază și elaborarea PUZ-ului.
În noiembrie 2023, Primăria Cluj-Napoca a eliberat avizul de conformitate. Potrivit documentului, terenul pe care se află autobaza este încadrat, potrivit PUG-ului, într-o zonă în care se pot derula servicii de tip industrial și comerț en-gros. Însă, proprietarii au cerut schimbarea încadrării urbanistice pentru permiterea dezvoltării de locuințe colective, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar bancare, comerciale, culturale, de învățământ, sănătate, turism. De asemenea, prin propunere se instituie în mod obligatoriu o subzonă pentru instituții și servicii publice.
Documentația arată că accesul auto se va realiza din străzile Câmpina și Bobâlnei.
Planul Urbanistic Zonal pentru restructurarea Transcom a fost făcut de firma Arhimar. Se propune schimbării UTR-urilor existente (UTR Em și UTR RrEm) în UTR RrM1, construire ansamblu mixt și de reparcelare, suprafața totală de teren fiind de 52.914 mp.
Vor fi amenajate 1450 locuri de parcare la subsolul clădirilor sau la sol.
Vor fi ridicate blocuri cu regimuri de înălțime de 5 și 10 etaje.
Acum, rămâne de văzut care vor fi condițiile în care administrația locală va aviza proiectul imobiliar în care este implicată și familia fostei șefe DNA Cluj, Elena Botezan.
Fraţii din Justiţie
Elena Botezan a devenit şeful DNA Cluj în toamna anului 2009, după ce anterior lucrase la DNA Bucureşti. Ea este procurorul care a lucrat la cazurile de mare corupție din Cluj. Este vorba de cazurile lui Radu Bica, membru PDL și fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Sorin Apostu, PDL-ist și fostul primar al Clujului, Horia Uioreanu, fostul șef liberal al Consiliului Județean Cluj.
În afară de dosarele din Cluj, a lucrat la o anchetă în urma căreia au fost trimise în judecată mai multe nume grele din Justiţie. Este vorba de fostul procuror general adjunct de la Parchetul ÎCCJ, Gabriela Ghita, foştii procurori Dumitru Gheorghe (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) şi Sterian Guli (Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni), Gheorghe Cerbeanu (fost judecător la Tribunalul Vâlcea) şi Gheorghe Bucur (notar şi fost membru CSM).
Ea are un frate care lucrează de partea cealaltă a sălii de judecată, adică este avocat. Radu Şomlea a intermediat vânzarea hotelului Rimini din cartierul Zorilor. Prin intermediul lui Şomlea, fostul finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany a cumpărat hotelul de la Gheorghe Fatol cu 6 milioane de euro.
De altfel, în pofida dosarelor penale care i-au atârnat lui Paszkany ca o ”codiţă”, fratele fostei şefe DNA Cluj a avut o relaţie de afaceri fructuoasă cu Şomlea.
Şomlea, nu doar l-a ajutat pe Paszkany să cumpere hotelul, ci ii reprezintă firmele.
Firma ECOMAX GENERAL INVESTMENTS (deţinută de Arpad Paszkany împreună cu SC Euromentor Development, o altă firmă a omului de afaceri clujean) a dat în judecată BCR LEASING într-un proces (nr. dosar 52404/3/2011) de natură comercială. Paszkany a ales să fie reprezentat de SOCIETATEA CIVILĂ DE AVOCAŢI NISTORESCU, ŞOMLEA ŞI ASOCIAŢII. De asemenea, Radu Şomlea a reprezentat SC Ceda Imobiliare, o firmă de construcţii care a construit proiectul American Village, dar nu şi-a mai plătit o parte din furnizorii de materiale şi o parte din creditele contractate.
Şomlea i-a avut client pe AICHER MAXIMILIAN neamţul care a cumpărat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca, pe EVW HOLDING (importatorul oficial al camioanelor DAF în România), societatea deţinută de multinaţionala E VAN WIJK ROMANIA şi clujeanul Ioan Chita (avere cotată de Forbes la circa 20 milioane de euro) şi Mircea Mureşan.
avocaţii Şomlea şi Nistorescu, conform propriei prezentări se mândresc cu clienţi precum Jolidon S.A., Gedeon Richter Romania, S+B Gruppe Austria, OMV Petrom S.A., Millennium Bank, Frosys Siemens, Arobs Transilvania Software, Siemens S.A., Airpack S.R.L., Knauf Insulation S.A., Coratim S.A., Lecom S.A., Vitacom Electronics S.R.L., Lamdro S.A., Nervia S.A., etc.
Cum a ajuns autobaza Transcom în patrimoniul familiei Silaghi
Pachetul majoritar de acţiuni al Transcom se află în patrimoniul fraţilor Laura şi Claudiu Silaghi, copiii lui Claudiu Silaghi, fostul şef al Băncii Transilvania decedat în 2011.
Iniţial, acţiunile au fost cumpărate de societatea Star Lubricants, companie la care acţionari sunt Laura şi Claudiu Silaghi, cu câte 45% din pachetul social, şi Silviu Mototolea, care deţine restul pachetului şi funcţia de director a companiei.
Apoi, din această societate, care este un nume important în piaţa distribuitorilor de uleiuri auto, s-a desprins firma STAR ASSET HOLDINGS în care Laura şi Claudiu Silaghi au inclus pachetul de acţiuni al Transcom. Societatea Star Asset Holdings are ca domeniu principal de activitate afacerile imobiliare.
Până să ajungă în patrimoniul familiei Silaghi, în afacerea Transcom au lucrat Grigore Botezan, Şomlea Nicolae Traian şi BOTEZAN PIETRUTA BALASA, sora fraţilor Botezan, care a ocupat funcţia de cenzor în cadrul acestei afaceri.
De asemenea, fratele lui Grigore Botezan, Hilarion, are sediul social al unei societăţi pe care o deţine la adresa unde funcţionează Transcom.
acuma-i mometul ca scroafa sa fie sacrificata…