Primăria Cluj Napoca a dat contractul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1918 firmei Diferit, după ce, inițial, licitația fusese câștigată de compania ARL. Printre subcontractanții firmei clujene de construcții se numără o societate controlată de Tiberiu Urdăreanu, firma Energobit, controlată de milionarii Stefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea, sau Imsat SA, compania deținută de un grup francez care este și proprietarul afacerii clujene Brinel.

Contractul pentru modernizarea Bulevardului 1 Decembrie 1918 a fost câștigat de firma clujeană Diferit, compania care gestionează majoritatea marilor proiecte de infrastructură din Cluj Napoca. Intitulat ”SERVICII DE PROIECTARE, ASISTENȚĂ TEHNICĂ ȘI EXECUȚIE LUCRĂRI PENTRU OBIECTIVUL DE INVESTIȚII LUCRĂRI DE MODERNIZARE BULEVARDUL 21 DECEMBRIE 1989: Realizare benzi dedicate transportului public în comun-etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban)”, contractul a fost estimat de oficialii administrației locale la suma de 44.297.451,45 lei, fără TVA, dar a fost atribuit pentru 41.789.589,63 lei, fără TVA.

Inițial, licitația a fost câștigată în toamna anului trecut de compania ARL, însă cei de la Diferit au contestat rezultatul la  Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), iar autoritatea a dispus reanalizarea ofertei depuse.

”Anulează raportul procedurii nr. 484491/23.09.2019, în partea care privește evaluarea ofertei SC DIFERIT SRL, precum și actele subsecvente acestuia. Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului, să reanalizeze oferta menționată, cu respectarea prevederilor legale și a celor evocate în motivare”, arată soluția.

Cei de la ARL au contestat în instanță decizia CNSC, însă Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea.

”Respinge excepţia inadmisibilităţii plângerii formulate de ARL Cluj SA. Respinge ca nefondate plângerile formulate de petenţii ARL – Cluj SA şi Mun. Cluj Napoca împotriva Deciziei nr. 1907/C2/2077 pronunţate de CNSC. Obligă petenţii ARL – Cluj SA şi Municipiul Cluj Napoca la plata în favoarea intimatei SC Diferit SRL, a câte 1.000 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale. Decizia este definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

La licitația au participat firmele Diferit, Antrepriza de Reparații și Lucrări – Planwerk și asocierea Astor Com-Damar Consult – Ianus.

În cadrul proiectului se vor realiza benzi dedicate transportului public, lucrări de infrastructură, amenajare de spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban. Durata pentru realizarea contractului este de 15 luni , din care 2 luni pentru servicii de proiectare și 13 luni pentru executarea lucrărilor.

Nume grele printre subcontractorii proiectului

Printre subcontractorii celor de la Diferit se numără firma Altimate SA, controlată, prin grupul UTI, de omul de afaceri controversat Tiberiu Urdăreanu. El este originar din Dej, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist. Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administrației şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor.

Potrivit unui studiu realizat de Expert Forum și intitulat sugestiv CLIENTELISM POLITIC ÎN CONTRACTELE DE CONSULTANȚĂ PENTRU INFRASTRUCTURĂ, firma Energobit se află în topul ”clienților politici” a contractelor publice.

Administratorii Energobit sunt SOCEA IOAN, PETER PAL și ȘTEFAN GADOLA, trei dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj, care dețin firme în mai multe domenii precum sănătate, construcții, energie etc.”, se arată în raport.

O altă companie care figurează printre cei 11 subcontractori din cadrul acestui proiect este Imsat SA, firmă controlată de grupul francez SNEEF care acţionează în sectoarele energetic, maritim, infrastructuri industriale, nuclear și telecomunicații.

Din grupul SNEF face parte compania Faurecia, care se ocupă de managementul diferitelor afaceri care se derulează în cadrul SNEF. Faurecia este condusă de Yann DELABRIERE, cetățean francez, care ocupă și funcția de director general al Safran Identity & Security, o societate franceză care a încheiat cu Loteria Română un contract cu dedicație în valoare de 8 milioane de euro.

Cine sunt subcontractanții Diferit

Potrivit declarației depuse de firma Diferit, printre subcontractori se numără

-SC DP CONS SRL, care se va ocupa de serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pe toată durata contractului de execuție (0,8%),

-ALTIMATE SA care se va ocupa de partea de semaforizare, proiectare, asistență tehnică și execuție (10,91%),

-SC ENERGOBIT SRL- servicii de proiectare și execuție lucrări rețele electrice (16,38%),

-SC PETER GARDEN SRL- execuție sistem de irigație pentru spațiul verde (0,52%), -ACADEMIA ROM NĂ FILIALA CLUJ-NAPOCA prin Institutul de arheologie și istoria artei care va asigura serviciile de supraveghere arheologică și descărcări de sarcină arheologica (0,30%), -SC IMSAT SA – servicii de proiectare și execuție înlocuire rețea de tracțiune electrică urbană (7,77%),

-SC VIBO INSTAL SRL- execuție lucrări rețele gaz (0,08%),

-SC DRUM CONSULT SRL – verificare tehnică proiect drum (0,01%),

-SC MEGAVOX PROIECT SRL – verificare proiecte de instalații în toate domeniile, specialitatea instalații termice și instalații sanitare, prin verificator CORNEL MUNTEA (0,02%),

-SC PROGIR PROIECTARE CONSTRUCTII SRL- servicii de proiectare și asistență instalații, branșamente, etc (0,19%),

-VLAD IOAN PFA – verificare de proiecte specialitatea instalații electrice (0,02%).

Sistem de identificare a mașinilor care trec pe roșu

Modernizarea Bulevardului 21 Decembrie se va efectua pe tronsonul Biserica Sfântu Petru – intersecția cu str. Regele Ferdinand.

Bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, iar banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general.

Proiectul prevede anularea unei benzi pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru se va amenaja o piațetă, cu arbori și băncuțe.

De asemenea, va fi instalat un dispozitiv care va depista mașinile care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Contractele Diferit

Firma Diferit SRL, deţinută de către Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, şi soţia sa Daniela Denisa, este una dintre cele mai prolifice societăţi în ceea ce priveşte contractele cu statul.

Printre contractele câștigate de această firmă pot fi amintite, cel de peste 30 de milioane de lei din contractul cadru pe patru ani (2016 – 2020) pentru deszăpeziri organizat de DRDP Timișoara. Firma a câștigat și licitația pentru același contract cadru organizat de DRDP Cluj, de această dată suma fiind de peste 70 de milioane de lei.

Diferit a lucrat la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC Diferit a primit circa 1,5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.