Axente Husar, fostul consilier judeţean din partea PP-DD este şeful de la Pază şi Protecţie Cluj SRL, instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Iar din februarie este posesorul sentinţei definitive din partea ÎCCJ că a făcut poliţie politică. Nu era un secret pentru nimeni că directorul „Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP)” a fost securist, însă nu poate fi acuzat de fals în declaraţii că s-a declarat, pe proprie răspundere, angajat al fostei Securităţi înainte de 1989 (şi recuperat în SRI după 1989). Husar a lucrat în componenta economică.
Husar a contestat în instanţă verdictul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi, după ce, în 2013, a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti, a făcut recurs, iar în februarie 2016, judecătorii ÎCCJ i-au respins definitiv recursul, ceea ce înseamnă că Husar a fost dovedit fără tăgadă drept angajat al fostei Securităţi care a făcut poliţie politică. Împotriva sentinţei ÎCCJ Husar nu mai are nici o cale de atac, decât, eventual, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
”Am fost şi securist şi SRI-ist”
„Habar n-am că au dat sentinţa asta, nici nu m-a interesat. Dacă aşa zice, aşa oi fi făcut, i-am puşcat pe toţi. No comment. Eu am fost locotenent la contrainformaţii economice şi contraspionaj. N-am fost la Direcţia 1 care făcea poliţie politică, am fost la Direcţia 2.
După revoluţie s-au făcut epurări şi toţi cei care au făcut poliţie politică au fost îndepărtaţi, cu toate astea eu am rămas ofiţer SRI până în 2010. Eu nu-s Vişinescu, n-am făcut colectivizare, n-am făcut naţionalizare, dar, dacă aşa zice legea, că am făcut poliţie politică, să mă judece oamenii, nu să răspund pentru alţii sau pentru o instituţie. Răspunderea trebuie să fie individuală, nu colectivă”, a reacţionat Husar.
Călin Tuluc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, admite că sentinţa ÎCCJ l-ar putea costa funcţia pe Husar: „E o surpriză pentru mine să aflu acest lucru, dar, cu siguranţă, vom evalua dacă din punct de vedere legal există vreun impediment în a mai ocupa funcţia de director al societăţii respective”, a spus Tuluc.
Husar a fost plantat în fruntea „SPP-ului” CJ prin hotărâre de consiliu şi tot aşa ar putea fi debarcat din funcţie. Cel puţin aceasta reiese din spusele liderilor principalelor două grupuri politice din CJ.
„Cred că ar trebui revocat din funcţie, oricum e pensionar şi sunt destui tineri capabili să facă faţă acelei funcţii. El a fost susţinut permanent de PNL, să şi-l asume”, a spus liderul consilierilor judeţeni PSD, Remus Lăpuşan.
Nici dinspre PNL nu vin veşti bune pentru Husar. „Acum aflu despre acest lucru, n-am apucat să-l discut cu colegii, dar, personal, nu cred că ar mai fi potrivit pentru această funcţie”, a afirmat liderul consilierilor PNL, Alexandru Coroian.
Husar declară că a încercat să aducă firma pe profit – ”când plec, să nu mă arate cu degetul”
Pierderea financiară a societăţii Pază şi Protecţie Cluj, a cărui asociat unic este Consiliul Judeţean Cluj s-a diminuat de la 40.890,42 lei înregistrată în luna august 2015 la 25.126,07 în luna decembrie 2015; din care suma de 11.360 lei, reprezintă dobanzi si penalităţi pentru neonorarea la termen a obligaţiilor către ANAF. Cu toate acestea societatea a înregistrat la data de 31.12.2015 pierdere contabilă şi are datorii la ANAF către bugetul de stat şi B.A.S.F.S, situaţie care poate fi ameliorată şi chiar rezolvată.
”De la 1 august până în decembrie, cinci luni, am preluat firma cu peste 400 de milioane, deci peste 40 mii lei pierdere pe lună, am adus-o în decembrie la 13.000 lei, deci la un sfert din datorie. Am reuşit să aduc pe profit, toate obiectivele care erau pe minus şi cauzau pierderi, am făcut contracte noi şi am renegociat ca să fie firma pe plus. Am redus organigrama..Erau 17 TESA, am redus la 9 TESA, erau cinci directori, n-au mai rămas niciunul. Am bătut-o în lung şi-n lat”.
Niciun sprijin din partea Consiliului Judeţean
Fostul securist declară că n-a primit niciun sprijin din partea Consiliului Judeţean: ”CJ nu m-a ajutat, nu mă ajută. Nu îmi trebuiau bani, îmi trebuia un sprijin moral. Eu am întrebat: <<Vreţi să o salvăm? Hai să punem, să ajutăm, să facem>>. Răspunsul din partea CJ a fost <<Nu!>>. Firma ajunge pe zero, deci ajunge pe profit şi cred că atunci trebuie să plec, iar când o să plec, să nu mă arate cu degetul”.
Pentru rezolvarea situaţiei financiare, respectiv reducerea pierderii înregistrate, s-au diminuat cheltuielile, s-au modificat şi s-au renegociat tarifele referitoare la contractele de prestări servicii încheiate cu următoarele instituţii: Comuna Vultureni, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Contract de Prestari Servicii, Grădiniţa Specială pentru Copii cu deficiente, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj – Trezoreria Cluj, Cattapan International SRL, Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda, Tehnic Asist, Centrul Agrotransilvania, Scoala Speciala Centru de Resurse, SC CLUJANA SA, Univers T SA.
De asemenea, pentru diminuarea cheltuielilor cu partea tehnică la compartimentul dispecerat şi intervenţie, în care funcţiona un director tehnic şi un tehnician, s-a procedat la semnarea contractului de prestări servicii cu susţinere reciprocă între societatea PAZĂ ŞI PROTECŢIE CLUJ SRL şi SC SCUTUL NEGRU SRL, prin care se va asigura intervenţia, mentenantă la obiectivele monitorizate şi se va încasa 25% din valoarea adaugată de la prestator pe servicii de instalare sisteme de alarmă.
S.C. „Pază şi Protecţie Cluj” S.R.L este organizată şi funcţionează ca Serviciu specializat de pază şi ordine, în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, cu personalitate juridică şi autofinanţare, prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici Cluj. „Pază şi Protecţie Cluj” S.R.L are peste 14 ani de activitate şi experienţa în domeniul serviciilor de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, inclusiv de asigurare a transporturilor de valori, monitorizare prin dispecerat şi ordine intervenţie prin echipaje mobile, asigurarea măsurilor de linişte publică.
Tot se preconizează că PP Protect va prelua proiectele pierdute de Pază şi Protecţie
Fostul consilier judeţean, Pop Puşcas Teodor (PSD), fostul şef al Miliţiei din Cluj-Napoca, şi-a acordat contracte propriei firme din bugetul pe care el însuşi l-a votat. Mai precis, dintre toate instituţiile unde şi-a înfipt coada Puşcaş este chiar o instituţie de cultură, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Aproximativ 5.000 de lei a primit în afara legii fostul consilier judeţean, având un contract de 8680 de lei pe lună. Puşcaş a girat şi alte afaceri ilegale, dând mese ilegale pentru amanta sa, candidata PSD la primaria Cluj Napoca, Aurelia Cristea.
”Nu pot să acuz PP Protect-ul că mi-a luat mie proiectele, pot să acuz Consiliul Judeţean că nu s-a implicat suficient”, a declarat Husar.