Primăria Cluj Napoca vrea să deschidă un proces împotriva companiei Synergetics Corporation care a câștigat contractul pentru realizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului. Pe de o parte, oficialii administrației locale spun că proiectanții companiei nu făcut nimic pentru proiect, pe de alta, cei de la Synergetics îi acuză pe angajații primăriei că nu au trimis documentația necesară pentru realizarea PUG-ului. Cert este că, urbaniștii lui Boc nu aveau niciun chef să aibă un plan care să rezolve problemele urbanistice care sufocă orașul: lucrarea a fost subevaluată, astfel că la concurs nu s-a depus și o altă ofertă în afară a celor de la Synergetics, iar odată ce această societate a câștigat proiectul, Primăria Cluj Napoca s-a grăbit să descalifice oferta.

Municipiul Cluj Napoca va fi în continuare un oraș sufocant, cel puțin din punct de vedere urbanistic. După ce s-a construit haotic, grație autorizațiilor de construcție emise pe bandă rulantă sub ”lupa” primarilor orașului, administrația locală nu pare să aibă niciun interes să aibă un Plan Urbanistic General care să marcheze definitiv regimul zonelor în care se poate construi și, mai mult, ce se poate construi.

În 2014, a intrat în vigoare PUG-ul făcut de UTCN Cluj Napoca și birourile de casă ale arhitecților care gravitează în jurul marilor proiecte imobiliare din oraș. Însă, din cauza faptului că a fost realizat plin de lacune urbanistice, planul a putut fi contestat de fiecare firmă imobiliară care a reușit, prin derogări, să construiască cum a dorit. Astfel, ”jungla imobiliară” din oraș și-a intrat în drepturi.

În 2019, administrația locală a decis că PUG-ul trebuie reactualizat. Însă, adevăratele intenții ale primarului și a pleiadei de șefi din biroul de urbanism a primăriei erau caragialești: ”să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!”.

Așa că urbaniștii lui Boc au subevaluat contractul pentru actualizarea PUG-ului cât au putut de mult – 2.500.000 lei, fără TVA.

Opiniile arhitecților întrebați despre onestitatea acestui preț pentru un volum de muncă necesar realizării unui PUG în situația dată au fost unanime: nimeni nu se ridică din pat pentru un asemenea proiect.

Așa că la licitație s-a înscris doar oferta firmei Synergetics Corporation, o firmă din București care a și câștigat licitație (sic!) cu o ofertă de 1.750.000 lei, fără TVA.

Însă autoritatea locală nu avea niciun chef să reactualizeze planul așa că a descalificat oferta. Cu toate acestea, cei de Synergetics au depus o plângere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) și au avut câștig de cauză. Consiliul a obligat Primăria Cluj Napoca să semneze contractul.

Beny Hill de la biroul de urbanism

În toamna anului 2020, Primăria Cluj Napoca a semnat contractul cu SC Synergetics Corporation pentru reactualizarea PUG-ului. În mod normal, potrivit clauzelor contractuale asumate, administrația locală trebuia să pună la dispoziția proiectanților companiei o documentație pe care proiectanții companiei private să realizeze lucrarea.

A trecut un an și jumătate fără ca Primăria Cluj Napoca să trimită mare lucru. Însă, la începutul acestei luni administrația locală le-a trimis o notificare în care denunța contractul pe motiv că (trebuie să recunoaștem că primarul Emil Boc a adoptat o tactică amuzantă) proiectanții nu au făcut nimic.

”prin faptul că nu ați transmis toată documentația elaborată pentru etapa I în conformitate cu graficul de prestare convenit”, se arată în notificare.

”Suntem mâhniți de acuzațiile pe care ni le aduce Municipiul Cluj-Napoca, precum și de acțiunea întreprinsă, în condițiile în care, de doi ani, lucrările de reactualizare a PUG Cluj-Napoca au fost întârziate tocmai de Primărie, prin refuzul de a ne pune la dispoziție toată documentația necesară, solicitată și la care ar fi trebuit să avem acces, conform obligațiilor asumate de Municipalitate prin contract.

Synergetics a semnalat nu o dată acest lucru, prin notificări trimise Municipiului Cluj-Napoca, căruia i-a solicitat asumarea de urgență a responsabilităților până la o dată certă, iar, în luna februarie a acestui an, ca măsură provizorie, chiar dispunerea suspendării contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract (a se vedea Notificarea nr. 71/18.02.2022).

Considerăm că rezilierea contractului este o decizie nefericită, care va avea un impact, în principal, asupra cetățenilor, prin consecințele pe care le angrenează:-Urbanism derogatoriu, -Dezvoltare urbană haotică, fără o viziune de ansamblu,-Necunoașterea și neintegrarea nevoilor reale ale locuitorilor, -Menținerea situațiilor litigioase, -Neconstituirea bazei de date urbane necesare pentru îmbunătățirea procesului de lucru al departamentului de Urbanism și a relației cu cetățenii, -Amânarea pentru cel puțin doi ani a realizării unui nou plan urbanistic general, respectiv un an pentru organizarea și finalizarea unei noi proceduri de achiziție publică și cel puțin un an alocat pentru atingerea unui stadiu similar celui în care suntem astăzi. Or, continuarea în condiții firești a prezentului contract ar fi însemnat ca în 2024 noul regulament de urbanism să fie în curs de aprobare.

Așadar, soluția nu era rezilierea contractului, ci punerea la dispoziție, la timp și în totalitate, de către Primărie, a datelor necesare, solicitate în repetate rânduri, pentru a ne putea îndeplini obligațiile asumate și pe care considerăm în continuare că le putem duce la capăt”, arată punctul de vedere al celor de Synergetics.

Când afacerile merg strună, hop și-o insolvență !

Pentru ca situația să fie cât mai completă, cei de la Synergetics au intrat și în insolvență la mijlocul acestui an. Este vorba despre o insolvență la cerere venită chiar din partea reprezentanților companiei. Firma este administrată de Bajenaru Claudiu Nicolae, care are și 50% din capitalul social alături de Ilie Adrian Dumitru. Pentru anul trecut compania a declarat o cifră de afaceri de peste 4,9 milioane lei, un profit de 2 milioane și 30 de angajați. Compania realizează planurile urbanistice pentru mai multe orașe din România (Codlea, Constanța, Craiova, Ghimbav, Călărași, Brașov, etc).

La Constanța proiectanții spun că au depus o plângere penală împotriva urbaniștilor de la primărie

Cei de la Synergetics Corporation au câștigat un contract similar, de actualizare a PUG-ului pentru municipiul Constanța. Și acolo, cei de la primărie au început să bage bețe în roate proiectanților care au ales să rezolve probleme printr-o plângere penală.

Synergetics Corporation a finalizat prima fază a primei etape a actualizării Planului Urbanistic General al Constanței și a înaintat două facturi pentru plată. Primăria le-a refuzat, însă, și le-a returnat firmei bucureștene, susținând că, potrivit prevederilor contractuale, plățile se fac la finalul fiecărei etape, nu a fiecărei faze, pe baza proceselor-verbale de recepție a calității și a facturilor emise de prestator. Și doar în limitele procentelor stabilite prin contract, adică 20% din cele 5 milioane de lei, fără TVA, pentru prima etapă.

Proiectanții au înaintat procurorilor plângeri penale, astfel că urbaniștii constănțeni vor trebui să explice procurorilor care a fost relația cu proiectanții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.