Dupa ce a ucis 77 de persoane, teroristul Anders Breivik risca doar 21 de ani de inchisoare
Procesul ucigaşului Anders Behring Breivik a inceput saptamana trecuta, acesta fiind trimis in judecata pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, intr-un atac care a avut loc in Norvegia. In primele zile ale procesului, acesta a starnit numeroase controverse dupa ce a efectual salutul nazist şi a declarat ca ar comite crimele oricand, dand dovada de faptul ca nu are nicio urma de remuşcare. Daca Breivik va fi gasit vinovat, instanţa norvegiana il va putea condamna la o pedeapsa de maxim 21 de ani de inchisoare.
Procesul criminalului Anders Behring Breivik a inceput saptamana trecuta, in faţa instanţei norvegiene acesta fiind acuzat ca a ucis anul trecut 77 de persoane in timpul unui atac. In prima zi de judecata, imediat dupa ce i-au fost date jos catuşele, Anders Breivik a pus pumnul la piept şi a efectuat salutul nazist in faţa rudelor familiilor ucise, dupa care a declarat ca nu recunoaşte instanţa de judecata. In prima zi de desfaşurare a procesului, acestuia i-au fost citite acuzaţiile, fiind acuzat de acte de terorism, şi au avut loc declaraţiile preliminare ale procurorilor, insa buna desfaşurarea a fost disturbata datorita faptului ca unul dintre judecatori urma sa fie recuzat sau trebuia sa se abţina. Procurorul Inga Bejer Engh a citit actul de acuzare şi a rostit numele celor opt persoane care şi-au pierdut viaţa in urma unei explozii produse in apropiere de sediul guvernului, precizand cauzele morţii lor şi descriind pierderile materiale cauzate de explozie. Apoi s-a referit la masacrul comis pe insula Utoeya, unde Breivik a ucis 69 de participanţi la Universitatea de vara a Mişcarii Tineretului Partidului Muncii. “Nu recunosc tribunalele norvegiene pentru ca şi-au primit mandatul de la partidele politice care sprijina multiculturalismul”, a spus Breivik.
Fiind judecat in Norvegia, Anders Behring Breivik risca o pedeapsa maxima de 21 de ani de inchisoare, lucru care a starnit consternarea opiniei publice, care s-a aratat indignata de pedeapsa prea mica pentru uciderea celor 77 de persoane de care este acuzat acesta. Potrivit mecanismului de justiţie din Norvegia, completul de doi judecatori este completat cu alţi trei cetaţeni membrii ai societaţii civile. Dintre aceştia, Thomas Indreboe, un recepţioner desemnat sa reprezinte societatea civila, a fost acuzat ca a emis deja o opinie in acest caz, contrar reglementarilor in vigoare, act care reprezinta o antepronunţare in cauza şi este motiv pentru inlaturare din complet. Conform presei, acesta scrisese imediat a doua zi dupa atacurile de la 22 iulie, pe site-ul unui cotidian, ca "Pedeapsa cu moartea este singura soluţie in acest caz!", motiv pentru care imparţialitatea acestuia a fost pusa la indoiala.
Ar ucide din nou fara ezitare
A doua zi a procesului despre care este preconizat sa dureze zece saptamani a continuat in acelaşi mod, inculpatul efectuand din nou salutul nazist şi aratandu-se nepasator de suferinţa rudelor celor ucişi prezente in sala de judecata. In faţa judecatorilor, Anders Behring Breivik şi-a recunoscut faptele, a declarat ca el este autorul atacului şi dar a mai precizat şi faptul ca ucişi pe insula Utoeya nu erau "copii nevinovaţi" şi ca pentru el, a-şi incheia viaţa in inchisoare sau a muri pentru poporul sau constituie "cea mai mare onoare"."Da, as face-o din nou. Tinerii Partidului Laburist sunt naivi şi indoctrinaţi, ei nu sunt nişte copii nevinovaţi, ci militanţi politici. Oamenii care ma numesc diabolic confunda faptul de a fi diabolic cu cel de a fi violent. Cand revoluţia paşnica este imposibila, singura opţiune este revoluţia violenta", a afirmat Breivik, care i-a ucis cu sange rece pe toţi adolescenţii care i-au trecut prin faţa la o tabara de vara de pe insula Utoeya din Norvegia.
Cu toate ca indiferenţa de care a dat dovada faţa de suferinţele celor din sala şi declaraţiile lui Breivik par sa duca la concluzia ca acesta nu ar fi capabil de sentimente, la vizualizarea clipului video „manifest” postat pe internet, acesta a izbucnit in lacrimi, menţionand ca este trist pentru ca „Norvegia este pe moarte”. „Am plans pentru ca ţara mea este pe moarte, este trist sa vezi cum poporul şi cultura sunt distruse", i-a raspuns Breivik procurorului Inga Bejer Engh, care il intrebase de ce a plans in instanţa. Acesta a mai adaugat ca starea sa de tristeţe este „si datorita cantecelor, combinate cu mesajul. Este primul meu videoclip de pe YouTube".
Motivele atacului
Cu cateva ora inaintea atacului sangeros care a şocat intreaga Norvegie, Anders Breivik a lansat pe site-ul Facebook un manifest, inc are acesta se compara cucu Richard Inima de Leu, dar şi cu domnitorul roman Vlad Ţepeş. Anders a aratat faptul ca işi planuise atacul inca din anul 2009, motivul pentru care a ajuns sa ucida aproape100 de oameni fiind acela ca a vrut sa salveze Europa de „marxism şi islamizare“.
Anders Behring Breivik a marturisit la interogatoriu ca faptele sale sunt „crude, dar necesare". „Am vrut sa salvez Europa de marxismul cultural (multiculturalism n.r.) şi de islamizare", a mai adaugat el. Avocatul spune ca probabil atacurile au fost planuite din toamna lui 2009, in detaliu. El admite insa ca astfel de declaraţii pot fi cu greu asociate unui om cu mintea intreaga, motiv pentru care autoritaţile norvegiene l-au supus pe atacator unui control medical amanunţit, sa vada daca nu cumva Breivik sufera de probleme psihice severe. „Imi este evident extrem de dificil sa fac un rezumat raţional a ceea ce a spus acuzatul", a declarat avocatul sau, Geir Lippestad, la postul TV2. Surse din poliţie care l-au anchetat cateva ore pe Breivik susţin ca o parte din marturiile norvegianului sunt de neinţeles.
Masacrul putea fi prevenit
Moartea a 77 de persoane şi ranirea a inca 151 puteau fi prevenite daca cineva l-ar fi luat in seama pe Breivik şi ar fi luat in considerare faptul ca ameninţarile acestuia puteau deveni realitate. Este binecunoscut faptul ca teroristul avea planuit atacul inca cu doi ani inainte, pe internet manifestul sau aratand ca o veritabila declaraţie de razboi la adresa lumii islamice, insa autoritaţile l-au descoperit, insa, abia dupa ce Breivik şi-a dus la indeplinire planul. Respectivul manifest, care cuprinde mai bine de 1500 de pagini, dintre personajele istorice pe care acesta le admira şi le lua ca model numarandu-se şi domnitorul roman Vlad Ţepeş. Vlad Ţepeş, "Cruciat şi erou al romanilor", a fost "un geniu al razboiului psihologic. Moştenirea sa merita sa fie studiata in şcolile de PR, ştiinţe politice, militare, psihologie sociala etc. din epoca moderna", scrie Anders Behring Breivik la pagina 244, in manifestul intitulat "2083: O declaraţie europeana de independenţa".
In acelaşi manifest, Anders Breivik işi lua singur interviu pentru a transmite lumii intregi ca işi doreşte sa ramana in istorie drept cel mai mare monstru de dupa al Doilea Razboi Mondial. "Ce te-a determinat sa planuieşti atacul?", se intreba el, raspunsul fiind "Implicarea guvernului nostru in bombardamentele asupra Serbiei din 1999. A fost inacceptabil felul in care Statele Unite şi regimurile occidentale i-au bombardat pe fraţii noştri sarbi. Au fost şi alte motive. Guvernul meu şi presa au capitulat in faţa islamului. Mii de musulmani ajung aici in fiecare an, cerand azil sau prin legaturi de familie".
Sabin Ripan