Consilierul local Andrei Irimie (PNL) a apelat la serviciile de proiectare oferite de compania Albendiego, din cadrul grupului de firme Campeador, pentru ridicarea unei locuințe semicolective cu două unități locative pe strada Pădurii din Cluj-Napoca. În anul 2021, societatea bistrițeană Campeador a provocat valuri în orașul de cinci stele, după ce a construit un ansamblu imobiliar pe Calea Someșeni, iar după recepția lucrărilor, firma a amenajat câteva apartamente în parcarea subterană a imobilului. Emil Boc a fost extrem de acid la adresa companiei, spunându-i constructorului că este un nemernic și că „și-a bătut joc de oameni, ca să mai bage niște bani în buzunar”. Cu toate acestea, Andrei Irimie nu și-a pierdut încrederea în serviciile societății, și s-a lăsat pe mâna familiei Larionesi.
La data de 10 septembrie 2020, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat HCL nr. 704 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu – Construire locuință familială cu două unități locative, cu regim de înălțime D+P+M, pe strada Pădurii din Cluj-Napoca, având ca beneficiari pe Irimie Andrei, Mihuţ Marius-Ioan şi Mihuţ Bianca-Teodora. La acea vreme Andrei Irimie încă nu-și începuse mandatul de consilier local, însă făcea parte din echipa PNL Cluj. Planul Urbanistic de Detaliu a fost întocmit de către arhitectul Alida Maria Vișan prin societatea Endorfina Concept SRL.
Mihuţ Marius-Ioan este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj-Napoca, iar soția acestuia, Bianca-Teodora, oferă servicii de consultanță pentru obținerea de fonduri europene.
Andrei Irimie și Marius-Ioan Mihuţ sunt asociați în cadrul societății AMD Assets Investment SRL, care se ocupă de cumpararea și vanzarea de bunuri imobiliare proprii. Interesant este că firma a înregistrat în anul fiscal 2018 o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de lei și un profit net în valoare de 1,4 milioane de lei cu numai un angajat. De asemenea, consilierul local și soții Mihuț dețin societatea Lotcar Invest SRL, care are ca obiect de activitate administrarea restaurantelor.
Irimie a bătut palma cu societatea familiei Larionesi
La mai puțin de două luni de la aprobarea hotărârii, după ce Irimie a obținut mandatul de consilier local al municipiului Cluj-Napoca, a fost emisă autorizația de construire nr. 1546/2020 pentru ridicarea imobilului, împrejmuirea terenului și amenajări exterioare. Construcțiile au început, însă între timp Irimie a decis că proiectul pe care vrea să-l realizeze are nevoie de câteva modificări. Motiv pentru care a fost emisă, la data de 21 februarie 2022 autorizația de construire nr. 161/2022, care vizează o „Modificare de soluție la proiect autorizat cu AC nr. 1546/12.11.2020 «Locuință semicolectivă cu două unități locative conform PUD aprobat cu HCL nr. 704/10.09.2020. Regim de înălțime D+P+M»”.
Potrivit surselor noastre, Andrei Irimie a transformat duplexul într-o locuință unifamilială. Însă, pentru acest lucru a avut nevoie de ajutorul proiectanților de la societatea Albendiego, din cadrul grupului de firme Campeador.
„Divizia de proiectare a grupului de firme Campeador este reprezentată prin compania ALBENDIEGO, coordonata de ing. Daniel Larionesi. În cadrul acestei firme se realizează serviciile de proiectare, rezistență și arhitectură.”, se arată pe site-ul oficial al companiei Campeador.
Daniel Larionesi deține compania Campeador, alături de fratele lui Florin. Patronul firmei Albendiego este tot un membru al familiei, Ioan Larionesi.
Societatea Albendiego a declarat pentru anul fiscal 2021 o cifră de afaceri în valoare de 3.669.433 de lei, un profit net de 2.621.841 de lei și datorii de 4.050.398 de lei.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să-l contacteze pe consilierul local Andrei Irimie, pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la modificările proiectului făcute cu binecuvântarea societății Albendiego, însă acesta nu a răspuns la telefon.
Primarul Emil Boc, la cuțite cu patronii Campeador: „Au făcut crima aia urbanistică în Mărăști”
Societatea Campeador a ridicat un ansamblu imobiliar pe Calea Someșeni din Cluj-Napoca, însă după ce s-au văzut cu sacii în căruță și lucrările au fost recepționate de Primărie, oamenii de afaceri au decis să transforme aproximativ 40 de locuri de parcare în apartamente pe care le-au închiriat fără să stea pe gânduri. „Crima urbanistică din Mărăști”, așa cum a catalogat-o Emil Boc a fost descoperită în anul 2018 de Poliția Locală, care a aplicat companiei o amendă contravențională în cuantum de 50.000 de lei. S-a ajuns în instanță iar cei de la Campeador au fost obligați printr-o decizie definitivă a Tribunalului Cluj, emisă în anul 2021, să aducă imobilul la starea inițială și să desființeze apartamentele construite ilegal într-un termen de 45 de zile. În caz contrar, Primăria Cluj-Napoca are dreptul să intervină și să aducă aducă imobilul la starea inițială pe cheltuiala companiei Campeador.
„Cum să nu fiu nervos pe ăia care au făcut crima aia urbanistică în Mărăști! După ce au avut 40 de locuri de parcare avizate, le-au recepționat, după aia le-au transformat în apartamente și și-au bătut joc și de oamenii care locuiesc acolo, și de ăia din preajmă. Da, nu vă înțelegeți odată, că au făcut după ce s-a făcut recepția?! Au făcut recepția, s-au întabulat și după aia ilegal, pur și simplu, au mers și le-au transformat în apartamente! Păi, ca să mai bagi niște bani în buzunar, păi nu ți-e rușine, mă nemernicule, să faci asemenea lucruri cu un oraș, să îți bați joc de oameni, de cei care locuiesc acolo, de cei care nu au unde să își pună mașinile, de cei care circulă prin zonă și sunt sugrumați de trafic? Păi, cum să mai ai toleranță față de așa ceva?”, declara Emil Boc în anul 2021.
Potrivit surselor noastre problema nu a fost remediată până în acest moment, pe motiv că Primăria Cluj-Napoca nu are dreptul să-i evacueze pe chiriașii care locuiesc în apartamentele improvizate de Campeador.
Din păcate, „crima urbanistică” de pe Calea Someșeni și proiectanții de la Campeador pe care i-a ales Andrei Irimie pentru dezvoltarea ansamblului imobiliar, ar putea scoate la suprafață noi conexiuni dintre constructorii din Cluj-Napoca și administrația locală.
In sfarsit, se deblochează livada Polocsay.
Fifty-Fifty.
Bravo Bistrița, i-ați ciuruit!