După ce procurorii DNA Cluj au respins plângerea făcută de Sindicatul Liber al Tipografilor Cluj, reprezentați de fostul deputat clujean Mircia Giurgiu, a venit rândul judecătorilor să emită o decizie similară. Contestația împotriva soluției procurorilor a fost respinsă și ea de Tribunalul Cluj, cu titlu definitiv. Sindicaliștii clujeni reclamă mai multe abuzuri și fraude ale administratorului judiciar si administratorului special ai Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA care, între timp a fost schimbat. Există mari șanse ca anul acesta activitatea imprimeriilor din Cluj Napoca și Oradea să fie reluată.

Reprezentanții Sindicatului Liber al Tipografilor Cluj încearcă de mai mult timp să tragă la răspundere firma Victrix Capital SPRL, fostul administrator judiciar al Coresi SA. au făcut plângeri la DNA și au ”îngropat” procurorul de caz în dovezi, dar plângerea a fost respinsă. După ce soluția a fost contestată în instanță, a venit rândul judecătorilor să respingă ca nefondată plângerea.

”În baza art.341 al.7 pc.2 lit.a CPP, respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul SINDICATUL LIBER AL TIPOGRAFILOR CLUJ, cu sediul procesual ales şi menţine ordonanţa de clasare nr.10/P/2020 din 12.11.2021, dosar DNA. În temeiul art.275 al.2 C.pr.pen., obligă petentul să plătească 250 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 16.03.2022”, arată soluția pe scurt a instanței.

Cu toate acestea, liderul Sindicatului, fostul deputat Mircia Giurgiu, spune că, în pofida faptului că magistrații nu au avut ochi să ia în considerare dovezile depuse în contul fraudelor de care Victrix este acuzată, el este mulțumit pentru că a reușit să împiedice vânzarea activelor Coresi din Cluj Napoca și Oradea și are promisiuni că activitatea celor două imprimerii ar putea fi reluată în cursul acestui an.

”Am avut multe dovezi prin care ne-am sprijinit acuzațiile, dar procurorii de la DNA au spus că toate deciziile luate de administratorul judiciar au fost aprobate de judecătorul sindic! Însă, cum pot spune așa ceva când noi (reprezentanții Sindicatului Tipografilor, n.red.) am reușit ca în 30 septembrie 2020 să aducem probe consistente în urma cărora judecătorul sindic a dispus schimbarea administratorului. Ce decizii legale au fost acelea, dacă administratorul judiciar a fost schimbat tocmai pentru neregulile sesizate de noi?! 

Oricum, ne bucurăm că am reușit să oprim vânzarea sucursalelor. Am reușit să fie plătită masa credală și, în mod normal, ar trebui ca sucursalele din Cluj Napoca și Oradea să fie redeschise. Vrem să reluăm activitatea tipografică în cele două sucursale”, a declarat Mircia Giurgiu.

Afacere cu dedicație 233 euro mp în apropiere de centrul orașului

În acest caz, sindicaliștii au făcut, denunţuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA – Serviciul Teritorial Cluj, DNA – Serviciul teritorial Craiova, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru modalitatea în care firma Victrix a încercat să vândă activele Coresi. În 2015, Victrix SPRL, în calitate de administrator judiciar, a anunțat că vrea să vândă Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca,situată în Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 146, în suprafaţă de 15.000 mp, preţul de evaluare fiind de 3,5 milioane de euro. La data respectivă, două firme imobiliare din Cluj Napoca erau pregătite să pună banii jos, dar sindicaliștii au reușit să oprească tranzacția.

Știm că neregulile constatate au fost semnalate procurorilor DNA București și Craiova, care au fost sesizați cu privire la ilegalitățile comise de actuala conducere a companiei. Vă rugăm să dispuneți personalului din cabinetul dvs. să ne trimită o copie a raportului alcătuit de inspectorii Corpului de Control. De asemenea, vă rugăm să interveniți pentru a opri distrugerea sucursalei Imprimeria Ardealul. Am aflat cu stupoare faptul ca directorul Ilie Marius Bogdan dorește să arunce în stradă mai mulți salariați ai Imprimeriei Ardealul și să vândă pe bucăți patrimoniul acestei sucursale. Primul pas ar urma să fie reprezentat de vânzarea unei suprafețe de 1.133 de metri pătrați din imobilul deținut de imprimeria clujeană. Rețeta distrugerii sucursalelor CNI Coresi a fost deja brevetată la Imprimeria Oltenia din Craiova, care a fost vândută fără licitație, la un preț subevaluat, după care cumpărătorul a vândut-o mai departe, la un preț mult mai mare, companiei Kaufland. Din informațiile noastre, primul cumpărător al bunurilor Imprimeriei Oltenia nu a achitat nici până acum către CNI Coresi ultima rată a prețului, deși ea era scadentă la 18 aprilie 2015. În acest caz, sediul din Craiova ar fi trebuit să reintre în patrimonial CNI Coresi, conform contractului. Modalitatea profund ilegală în care a fost vândut patrimoniul Imprimeriei Oltenia din Craiova a afectat viabilitatea CNI Coresi”, arăta un apel al sindicaliștilor.

Procurorii au răsfoit în afacerea Coresi, dar nu a recunoscut literele ”șmen”

Potrivit sindicaliștilor, procurorii DNA și inspectorii Corpului de Control  al Primului Ministru, au avut în derulare anchete care vizează mânăriile din cazul Imprimeria Ardealul. ”Menționăm că toate deciziile care au fost luate de către conducerea CNI Coresi SA au fost puse în practică fără informarea și consultarea sindicatelor. De altfel, pe toată perioada celor peste trei ani de mandate, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a condus CNI Coresi SA ca și cum ar fi fost propria lui agenție imobiliară. Am aflat cu surprindere că cei din conducerea CNI Coresi au falsificat actele contabile pentru a intra în insolvență. Domnule ministru, În condițiile în care Corpul de Control al prim-ministrului a constatat săvârșirea a trei fapte penale în ceea ce privește vânzarea bunurilor Imprimeriei Oltenia și alte nouă fapte penale, legate de administrarea patrimoniului CNI Coresi, toate în cercetare la DNA, vă rugăm să opriți operațiunea de vânzare a bunurilor Imprimeriei Ardealul și oprirea disponibilizărilor. De asemenea, vă rugăm să îl demiteți pe directorul Ilie Marius Bogdan, care se face responsabil nu doar de proasta administrate a CNI Coresi, ci și de comiterea unor infracțiuni grave. De asemenea, vă rugăm să ne acordați o audiență, în care să discutăm punctual aspectele semnalate de Corpul de Control al prim-ministrului, precum și modalitățile de salvare a locurilor de muncă și a patrimoniului CNI Coresi. În opinia noastră, considerăm că CNI Coresi poate ieși din insolvență și poate performa pe o piață concurențială liberă, cu condiția ca să fie condusă într-un mod profesionist și transparent”, mai arată sindicaliștii.

În 2019, firma Victrix a încercat din nou să vândă sediul din Cluj Napoca.

Hotărârea Adunării Creditorilor CNI Coresi SA din data de 12 septembrie 2019, prin care a fost aprobată vânzarea proprietății imobiliare situată în municipiul Cluj-Napoca, pe Bld. 21 Decembrie 1989, nr. 146, unde se află sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj și terenul aferent acestuia, în suprafață totală de 15.070 mp, este lovită, la rândul ei, de nulitate absolută. În primul rând, administratorul judiciar ar fi trebuit să convoace în prealabil Adunarea Generală a Acționarilor CNI Coresi SA, pentru a aproba această vânzare, lucru care nu s-a întâmplat.

Pe de altă parte, evaluarea proprietății imobiliare în cauză la un preț de pornire de 14.927.000 euro, exclusiv TVA, este vădit frauduloasa și prejudiciabilă, având în vedere că imobilul este situat în zona centrală a municipiului, în care prețul de piață al terenului este de circa 2.000 euro/mp, rezultând o valoare totală a terenului de peste 30.000.000 euro – o valoare dublă față de evaluarea propusă de administratorul judiciar și aprobată de Adunarea Creditorilor. Evaluarea imobilului doar la jumătate din valoarea sa de piață constituie un indiciu că se pregătește o licitație cu dedicație, susțineau sindicaliștii la data respectivă.

În momentul de față, administratorul judiciar este CITR, care i-a asigurat pe sindicaliști că se încearcă repornirea activității imprimeriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.