După ce Guvernul Orban a eliminat pensiile speciale pentru magistrați, Curtea de Apel Cluj a formulat un comunicat de presă în care îi ”condamnă” pe politicienii care le-au tăiat pensiile.
„Judecătorii Curţii de Apel Cluj condamnă atitudinea neloială, arogantă şi lipsită de profesionalism cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, dovedind că nu înţelege rolul justiţiei într-un stat de drept, care îşi respectă cetăţenii şi le garantează drepturile, un stat destructurat, în momentul în care Constituţia nu mai este respectată, la cel mai înalt nivel. În data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, tratând cu nepermisă indiferenţă semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar şi, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative”, se arată în comunicat.
Magistraţii clujeni susţin că prin hotărârea Parlamentului se ignoră deciziile în materie ale Curţii Constituţionale din România, jurisprudenţa curţilor europene de justiţie şi documentele internaţionale ce consacră drepturile magistraţilor.
„În contextul în care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor şi personalului auxiliar din instanţe a fost folosit în mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justiţia fiind umilită, în mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecătorii Curţii de Apel Cluj s-au întâlnit în repetate rânduri, în Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte şi eficiente de apărare a statutului şi a demnităţii profesiei căreia îi sunt devotaţi”, se mai arată în comunicat.
Judecătorii se plâng că nu mai pot fi independenți fără pensia specială
„Acţionând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate şi asumarea responsabilităţii, judecătorii Curţii de Apel Cluj, asemenea celorlalţi judecători din ţară, au înţeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanţial independenţa celui chemat să facă justiţie, iar prin aceasta, independenţa sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale şi recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistraţi”, au menţionat magistraţii clujeni.
„Susţinând demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acela de sesizare a Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenţie în proces de tipul <amicus curiae>, în cadrul căreia îşi va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naţionale şi internaţionale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România”, au mai subliniat magistraţii clujeni.
Reramintim că, la începutul săptămânii, pensiile speciale au fost eliminate, cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcand militarii şi poliţiştii.
Acesti magistrati chiar au tupeu maxim!!! Nu mai plangeti ca va ajuta colegii de la CCR!! Dupa ce ca permanent vin deconturile de la CEDO pe solutiile pe care acesti magistrati le pun, bani suportati tot de statul roman, dupa ce au deplasari gratuite anual cu avionul, platite tot de statul roman mai lucreaza si pe acasa… ducand dosare probabil, salariile lor sunt mari si pensiile acum, oarec hiar NIMENI in tara aceasta nu se sesizeaza de aceste LUCRURI in tara aceasta. Sunteti cumva ALESII NATIUNII si siacest popor nu stie!!!! Politisti si militari pierd pe banda rulata litigiile avute la Curtea de Apel si probabil iara se vor adresa CEDO…DE CE..???unde vor castiga cel mai probabil ..decont al Romaniei NU!In aceste conditii cel mai probabil categoriile sociale cu pensii mici vor iesi in strada!!!
Eu nu inteleg care-i legatura intre taierea pensiilor nesimtite ale magistratilor si independenta lor ? Pai daca in loc de 30.000 lei lunar pensie,primesc in jur de 14.000 lei lunar pensie nu le este suficient ? Pai ce ei mananca cu doua linguri si noi amaratii cu una ? S-a ajuns la aceasta ipocrizie din cauza lor.Ei si-au dat singuri drepturi si daca nu li s-a aprobat au dat statul in judecata.Siiii…culmea cine a judecat cauza ? Tot ei si atunci cum ganditi ca nu vor castiga procesele ?Un magistrat trebuie sa aiba un salariu decent dar nu cu diferente de la cer la pamant. Din acest motiv au urlat cand se dadea
legea raspunderii magistratilor.Cu alte cuvinte vor bani cat mai multi si sa nu raspunda in fata legii pentru faptele lor.Asta suna a rusinica d-lor magistrati .
Nu intelegeti nimic fiindca sunteti prosti! In loc sa sustineti marirea celorlalte pensii, dati in statul de drept. Nu aveti nici o notiune de stat de drept. Va manipuleaza cum vor ei, politicienii infractori.