Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au hotărât ca firma Kranz Eurocenter din Piteşti să se ocupe de edificarea viitoarei parcări din complexul studenţesc Haşdeu, de pe strada Păstorului. Investiţia este a Primăriei Cluj Napoca şi va costa aproximativ cinci milioane de euro. Firma Kranz Eurocenter este a lui Corin Boian, cunoscut pentru faptul că a fost denunţătorului Elenei Udrea din dosarul Gala Bute, dar şi pentru aplecarea pe care o are faţă de democrat-liberali. Firma Kranz Eurocenter a câştigat, în asociere cu Institutul de Studii şi Proiectare Energetice contractul pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în valoare de 111.103.998,44 de lei, proiect gestionat de Consiliul Judeţean Cluj.

Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au hotărât să respingă contestaţia care privea licitaţia organizată de Primăria Cluj Napoca pentru construirea unei parcări pe strada Păstorului, în Complexul studenţesc Haşdeu.

”Respinge ca neîntemeiată plângerea formulată de petenta „Victor Construct S.R.L. Botoşani împotriva Deciziei C.N.S.C. nr. 372/C2/4701 din 13 februarie 2018, pe care o menţine în întregime. Obligă petenta să plătească intimatei SC KRANZ EUROCENTER SRL suma de 4.536,22 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19 martie 2018”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

Iniţial, această licitaţie a fost câştigată de firma austriacă Implenia Baugeselschaft, însă firma Victor construct a contestat licitaţia, iar administraţia locală a trebuit să refacă procedura de alegere a unui constructor pentru acest proiect. La cea de-a doua licitaţie, câştigătorul a fost firma piteşteană Kranz Eurocenter. Şi de această dată SC Victor Construct a contestat rezultatul, dar de această dată, atât CNSC cât şi instanţele au menţinut rezultatul licitaţiei.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul care va costa aproximativ cinci milioane de euro va avea opt niveluri, subsol, două demisoluri, trei etaje şi terasă, cu 320 de locuri de parcare, la o valoare estimată de peste cinci milioane euro.

Proprietarul terenului pe care se va construi parcarea este universitatea Babeş Bolyai, iar administraţia locală a semnat un protocol de colaborare cu UBB pentru edificarea proiectului.

 

Şpăgarul lui Udrea ia contracte de la ”portocalii”

Contestatarul Victor Mihalachi şi firma lui Victor Construct din Botoşani se numără printre cei mai mari sponsori ai partidelor. Mihalachi a donat peste 57 de mii de lei la PSD în 2012 şi 2013. Firma lui de construcţii a donat la rândul ei aproape 140 de mii de lei către social democraţi în 2012-2014. Presa locală îl descrie ca pe un afacerist transpartinic. El a sponsorizat PNL, apoi PDL şi a revenit la USL şi PSD.

SC Kranz Eurocenter, firma care a câştigat acum proiectul acestei parcări, îi aparţine piteşteanului Corin Boian, un om de afaceri loial cercurilor democrat-liberale.

Firma a câştigat, împreună cu Institutul de Studii şi Proiectare Energetice (ISPE S.A), contractul pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj în valoare de 111.103.998,44 de lei, fără TVA.

Boian este denunţător în dosarul Gala Bute, în cadrul căruia Elena Udrea a fost trimisă în judecată. Potrivit propriilor declaraţii de la dosar, Boian a susţinut că ”la data convenită cu Adrian Gărdean, cred că în cursul lunii octombrie 2011, am venit la Bucureşti având asupra mea suma de 600.000 de euro. Banii erau în numerar, în bancnote mari, cred că numai de 500 de euro, pentru a ocupa un volum cât mai mic. M-am întâlnit cu Adrian Gărdean la biroul acestuia, de la Aviaţia Utilitară din Băneasa, iar în prezenţa mea acesta a pus în geantă 300.000 de euro.

De aici, ne-am deplasat împreună, cu maşina mea, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Piaţa Constituţiei, în apropiere de Palatul Parlamentului. Am ajuns aici în prima parte a zilei, dar nu pot preciza ora. Eu am aşteptat în maşină, iar Adrian Gărdean a intrat cu geanta cu bani în clădirea ministerului, din cât îmi amintesc prin intrarea din faţă, dinspre Piaţa Constituţiei. Adrian Gărdean s-a întors după cel mult o oră, fără geantă şi mi-a spus că a dat-o domnului Gheorghe Nastasia, aşa cum planificasem”, arată patronul Kranz Eurocenter în declaraţia de la DNA.

 

 

Afaceri de zeci de milioane de euro cu lipici la banul public şi DNA

Trebuie menţionat că omul de afaceri Corin Boian are succes la contractele publice. Spre exemplu, Primăria Lupeni, din judeţul Hunedoara, a atribuit asocierii Termogaz Company – Acomin – Kranz Eurocenter un contract de 152,9 milioane lei fără TVA (37,3 milioane euro) pentru execuţia infrastructurii de agrement a staţiunii turistice Straja Lupeni.

Tot Kranz Eurocenter a câştigat, în urma unei contestaţii, construcţia unei pârtii de ski din judeţul Bistriţa care aproape că nu are înclinaţie. Aici, valoarea contractului este de aproximativ 24 de milioane de lei. De asemenea, Kranz Eurocenter este antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte de ski din România, în valoare de 70 de milioane de euro, realizat in proporţie de 15-20% în Parâng.

Unele dintre aceste afaceri girate de firma lui Boian sunt cercetate de procurorii DNA

 

 

Probleme încă din 2012

În aprilie 2012, Primăria Cluj-Napoca a semnat un protocol cu Universitatea Babeş Bolyai pentru a amenaja un parking suprateran în campusul Haşdeu, la iniţiativa primarului interimar de atunci, Radu Moisin. Demersurile pentru realizarea parkingului au fost prelungite din cauză că protocolul de colaborare a suferit mai multe modificări de conţinut şi a trecut prin Consiliul Local de două ori. Prin acest protocol, UBB a oferit terenul pe care îl are în administrare, iar primăria s-a angajat să suporte costurile proiectului şi amenajării parcării supraterane. Parkingul va fi ridicat pe un teren în pantă de 1.500 de mp şi va funcţiona, cel mai probabil, ca un parking de cartier, cu plata unui abonament anual de parcare.

În primă fază, contractul, scos la licitaţie în luna martie 2013 pentru 278.660 de lei a fost câştigat de societatea Avensa Consulting, cu o ofertă de 98.000 de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, astfel că primăria a reziliat înţelegerea.

 

 

Austriecii aveau şi ei un punct tare

Firma care a câştigat iniţial licitaţia pentru construcţia parkingului din Haşdeu, SC IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT M.B.H. este administrată de Lausch Christian (politician austriac), Koch Ludger şi Sorin Seteanu. Înainte de a fi cooptat în cadrul SC IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT M.B.H., Seteanu a fost director general la societatea Baumeister, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu care a murit la începutul anului trecut. Adamescu a făcut parte din cercurile de interes care gravitau în jurul lui Traian Băsescu, fiind şi unul dintre cunoscuţii lui Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here