După ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat că taxa bancară ar putea fi ralaxată sau chiar eliminată, acțiunile Băncii Transilvania au crescut cu 18%.

Vâlcov a spus că guvernul vrea să discute cu Banca Națională a României o posibilă redefinire a modalităţii de calcul a indicelui ROBOR sau chiar o eventuală eliminare a acestuia ca parte a unei soluţii de a evita taxarea sistemului bancar. Discuţiilor dintre BNR şi Ministerul Finanţelor Publice au fost amânate.

În acest context, acțiunile BT au urcat în 1 februarie cu 3%, în 4 februarie cu 11%, iar în 5 februarie cu aproape 4%, în contextul în care investitorii speră la relaxarea taxei bancare după declarațiile Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. O evoluție ascendentă, de 11% în două zile, au cunoscut și acțiunile Băncii Române pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale.

Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială a decis constituirea unui grup de lucru care va analiza taxa pe activele bancare, iar concluziile urmează să fie prezentate peste două săptămâni. Guvernul a decis să nu includă în bugetul pe 2019 posibilele venituri aferente taxei pe activele bancare, ceea ce a condus la îmbunătăţirea percepţiei investitorilor.

Taxa pe active bancare, denumită iniţial de lăcomie, ar eroda 62% din profitabilitatea BT şi 56% în cazul BRD, ceea ce diminuează drastic perspectivele de recompensare cu dividende a investitorilor, potrivit ZF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here