Tribunalul Cluj a dat soluția în cazul celor 10 polițiști din Cluj-Napoca care în urmă cu șase ani au fost acuzați de luare de mită. Cercetările au început din anul 2014 dar cu toate acestea, dosarul a trecut prin nu mai puțin de 31 de amânări în toți acești ani. Tribunalul Cluj i-a condamnat cu executare în sentința din 24 februarie. Soluția nu este însă definitivă și poate fi atacată.

Grupul celor 10 polițiști care au fost condamnați în anul 2014 că ar fi luat mită de la anumiți șoferi pentru a nu-i amenda, au așteptat șase ani până să primească condamnarea care nu este încă finală și poate fi atacată în instanță. Cazul care a ajuns în atenția procurorilor încă din acel moment, a avut nevoie de 31 de amânări ca să poată fi dezbătut în fața unei instanțe. 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus inițial trimiterea în judecată a 12 polițiști din cadrul IPJ Cluj, de la Biroul Rutier Drumuri Naţionale şi Europene sub acuzația de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi primire de foloase necuvenite. Constatările indică că prejudiciul pe care l-au creat aceștia privește sume cuprinse între 400 şi aproape 7.000 de lei de fiecare. În fapt, aceste sume reprezintă amenzi pe care Statul Român ar fi trebuit să le încaseze dacă poliţiştii îşi exercitau corect atribuţiile.
Dosarul a fost înaintat ulterior spre soluţionare către Tribunalului Cluj. Decizia luată de instanța de la Tribunalul Cluj aplică pedepse cu executare tuturor celor zece implicați în felul următor: Ioan Mureşan şi Victor Soran au primit 2 ani şi 4 luni; Rareş Todoruţ un an şi şi şase luni; Vasile Sucală, un an şi cinci luni; Dorin Alb, un an şi două luni; Tudor Mânzat, un an şi o lună; Cătălin Lupaş, un an; Radu Mureşan, 10 luni;  Eduard Gălăţan, 9 luni şi Dacian Roşca 8 luni. Ceilalți doi polițiști care au fost numiți inițial în dosar, s-au dovedit a fi neimplicați. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă ci poate fi atacată.

Ce arată rechizitoriul

Rechizitoriul arată că: „În sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că, în mod repetat, aceştia au pretins ori acceptat diferite sume sau alte foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaţi în trafic o sancţiune contravenţională pentru încălcări ale conduitei la regimul de trafic rutier (în special depăşirea limitei de viteză instituite pe acel sector de drum). De asemenea, pe fondul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, întocmeau sau nu întocmeau, participau sau asistau la întocmirea unor procese verbale de contravenţie în care se consemnau stări de fapt nereale, se omitea consemnarea unor contravenţii sau se inserau date nereale, împrejurări de natură a-l favoriza pe contravenient în ceea ce priveşte aplicarea punctelor de penalizare, aplicarea amenzii contravenţionale sau stabilirea cuantumului acesteia şi aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme, precum şi de a cauza bugetului de stat o pagubă”.

Cine sunt polițiștii „șpăgari”

Lupaş Cătălin în calitatea sa de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins şi acceptat diferite sume de bani, lei sau euro, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.
Alb Dan Dorin, la fel și el în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier Biroul, Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume de bani pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaţi în trafic o sancţiune contravenţională pentru încălcarea conduitei.
Soran Victor, lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume de bani, lei sau euro şi participă la completarea unor procese verbale ce consemnează fapte nereale, inserând date în favoarea infractorului.
Mureşan Radu Mihai, lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă diferite sume de bani, euro şi un bax de bere, consemnând şi el fapte nereale pentru a nu suspenda permisele de conducere ale ”cotizanţilor”.
Sucală Vasile Adrian, în calitatea sa de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori accept sume de bani, euro sau lei de la şoferii depistaţi în trafic pentru comiterea de abateri de la legislaţia rutieră.
Cătinean Ilie, în calitatea sa de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, întocmeşte şi participă la întocmirea unor procese verbale de contravenţie ce conţin fapte nereale. Acesta este acuzat de abuz în serviciu (opt acte materiale) şi fals intelectual (şapte acte materiale).
Tulbure George, în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, întocmeşte sau asistă la întocmirea unor procese verbale de contravenţie în care se inserează date nereale de aşa natură a-l favoriza pe contravenient.
Mureşan Ioan,  lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume diferite de bani, lei sau euro. Pe lângă acestea, agentul se mulţumea şi cu sticle de whisky, baxuri de suc sau caserole cu carne. În schimbul acestor foloase necuvenite, Nelu Mureşan îi ierta pe cei ce depăşeau limita legală, uneori chiar ştergând înregistrările video de pe aparatul radar.
Mânzat Tudor Alin, în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro şi desigur, un bax de bere. Mânzat are trecut în rechizitoriu un prejudiciu calculat de 6.580 de lei, reprezentând amenzi neacordate celor ce au încălcat legea şi este acuzat de abuz în serviciu (11 acte materiale), luare de mită (6 acte materiale) şi fals intelectual (8 acte materiale).
Todoruţ Rareş Ciprian, în calitatea sa de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro. Pe lângă acestea, la fel ca şi Nelu Mureşan, Todoruţ a primit două sticle de whisky, foloase ce au servit la omiterea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
Gălăţan Robert Eduard, în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, – în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro, cu scopul deja menţionat mai sus: neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
Roşca Cosmin Dacian, lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier, Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins i acceptat diferite sume de bani, doar în lei omiţând consemnarea unor contravenţii, neaplicarea punctelor de penalizare impuse situaţiei, şi favorizându-l pe contravenient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.