Proiectul Muzeul Identității Transilvane, finanâat cu 15 milioane de euro prin PNRR, a fost votat de consilierii locali ai Primăriei Florești. Inițial, consilierii de la USR au refuzat să voteze proiectul, dar azi s-au răzgândit.

Consilierul Lucian Contraș a explicat de ce grupul consilierilor USR Florești nu a fost de acord, în urmă cu o lună, cu aprobarea proiectului de hotărâre, iar astăzi votează „pentru”.

„Noi susținem dezvoltarea Floreștiului pe plan cultural și turistic. Este imperativ să folosim corect banii europeni din PNRR pentru a dezvolta durabil comunitățile noastre. Trebuie să evităm proiecte implementate prost sau fără o infrastructură care să le susțină.

Chiar dacă locația nu este una ideală și prezintă multe provocări, suntem de părere că printr-un PUZ adecvat și cu o implementare făcută cu simț de răspundere, proiectul poate deveni unul de referință la nivel național.

USR Florești își asumă un rol constructiv în acest proiect. În urmă cu o lună aveam nevoie de mai multe informații și de aceea am cerut retragerea de pe ordinea de zi. Noi niciodată nu am vrut să blocăm proiectul, drept dovadă astăzi vom vota favorabil acest proiect”, a afirmat Lucian Contraș. 

Primarul Bogdan Pivariu a ținut să intervină în discuție pentru a clarifica unele aspecte:

„Toate informațiile de care discutăm despre acest muzeu sunt puse la dispoziție cu mult timp înainte. Locația a fost găsită pe un teren existent și stabilită cu cei care vor dezvolta acest proiect, adică Ministerul Culturii. În ceea ce privește informațiile de care aveați nevoie, era foarte important să le și cereți. Eu v-am stat la dispoziție cu tot ceea ce a stat în puterea mea.

Este o oportunitate pentru comunitatea floreșteană să aibă șansa ca în comună să fie o investiție publică de 15 mil. de euro, prin PNRR. Inițiativa a fost chiar a fostului ministru USR, Cristian Ghinea. Mă bucur că ați revenit la sentimente mai bune legate de acest proiect”, a declarat edilul celei mai mari comune din țară.

Cum arată proiectul

Proiectul prevede înființarea unui complex muzeal nou în zona Cetatea Fetei din Florești, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pe același teren vor fi amenajate și parcări și zone verzi, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.