Proiectul e-România, o afacere de aproape jumătate de milion de euro, ar fi trebuit ca anul acesta să fie funcţional, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Conform hotărârii de guvern prin care s-a aprobat strategia pentru acest proiect, anul acesta site-ul trebuia să funcţioneze în două limbi de circulaţie internaţională, dar singura limbă funcţională e cea de română, “de lemn”, prin care se anunţă că Site-ul este în lucru. Pentru alte informaţii vă rugăm să accesaţi www.mcsi.ro“. Gazeta de Cluj a prezentat modul în care prin această afacere s-au cheltuit milioane de euro pe un site care în acest moment nu funcţionează şi pe o serie de texte de prezentare copiate de pe site-ul wikipedia.

Strategia naţională privind proiectul de informatizare din România prevede finanţarea unui portal sub “umbrela” căruia să funcţioneze toate serviciile electronice furnizate de statul român. De la plata taxelor până la consultări rutiere, turistice, meteo, portalul e-România a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern în 2010, dar o serie de licitaţii pentru achiziţionarea de servicii necesare construirii acestui portal au fost făcute în 2009. Acest proiect de informatizare este prevăzut să fie pus la punct în perioadsa 2010-2013, iar banii necesari pentru acest lucru (circa 500 de milioane de euro) au fost împărţiţi în patru tranşe anuale. Chiar dacă în 2011 este prevăzută cea de-a doua infuzie de capital în e-România, site-ul nu este funcţional. Mai mult, conform HG nr. 195/2010 privind aprobarea Strategiei nationale "e-Romania", “îcepând din a doua jumătate a anului 2010, se va trece la prezentarea bilingvă a conţinuturilor, a doua limbă fiind limba engleză, urmând ca din 2011 să fie prezentă şi prezentarea în limba franceză”. Cu toate acestea, în acest moment singura limbă “funcţională” este cea română care îi anunţă pe vizitator că site-ul nu este funcţional şi că, mai bine, cel interesat ar putea contacta site-ul Ministerului Telecomunicaţiilor. Reporterii Gazeta de Cluj au contactat Ministerul Telecomunicaţiilor dar la biroul de relaţii publice, dar recomandarea a fost că trebuie făcută o “solicitare scrisă”.
“Guvernul a aprobat strategia naţională e-România, propusă de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Executivul alocând aproape jumătate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, în 2010 vor fi alocaţi 245.100.000 lei, în 2011 – 714.500.000 lei, în 2012 – 575.800.000 lei, iar în 2013 – 364.800.000 lei”, arată comunicatul oficial al MCSI. Această strategie naţională este structurată pe două portaluri: e-România 1, va ajuta oamenii de afaceri şi cetăţenii să interacţioneze cu instituţiile statului, iar e-România 2 va oferi informaţii despre localităţile ţării. În martie, după ce strategia pentru aceste două portaluri a fost aprobată, MCSI a organizat o licitaţie pentru alegerea societăţilor care vor realiza aceste două portaluri. Suma pusă la bătaie a fost de circa 22 de milioane de euro, în situaţia în care specialistii consideră că pentru realizarea unui portal stabil sunt necesari câteva sute de mii de euro. Astfel, pentru realizarea e-România 1 a fost desemnată SC Omnilogic, care va primi 11,8 milioane de euro. Pentru e-România 2 a fost ales un grup de firme (Spysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International) care vor câştiga 10,23 milioane de euro.

Unde e portalul?

Conform reprezentanţilor Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (APTI),portalul e-Romania va fi un mediu închis, adică datele publice nu vor fi folosite, aşa cum de întîmplă în cazul Marii Britanii, Estoniei sau Franţei, de către cetăţeni. Conform unui comunicat al APTI, pe o parte din site-urile date până acum în funcţiune, există extrem de multe texte de prezentare copiate din Wikipedia, fără a respecta licenţa Creative Commons sub care au fost publicate iniţial. Această licenţă este virală şi obligă MCSI să o conserve. Dar MCSI preferă să încalce legea dreptului de autor, plasînd aceste informaţii sub un copyright exclusiv. În apelul APTI, se cere ca e-România să respecte următoarele princii "1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet 2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici 3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice) 4. Utilizarea formatelor şi standardelor deschise în cadrul proiectului eRomania 5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise 6. Respectarea standardelor de accesibilitate 7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat", se arată în comunicatul APTI.
"Dacă Ministerul Culturii vrea să facă un site cu cele mai bune poze ale României, el va trebui să angajeze şi să plătească din bani publici unul sau mai mulţi fotografi care să facă pozele pe care să le pună on-line. Dar voi putea eu sau vreo firma de turism sau Ministerul Mediului să folosească acele fotografii în alte prezentări ale României ? Probabil că nu, pentru că toate fotografiile sunt de obicei sub "copyright-ul" Ministrului Culturii care trebuie să-şi dea acordul pentru orice folosire. Adică am plătit ceva cu bani publici, dar e închis. Daca Ministerul Comunicaţiilor vrea să cumpere un software care să îi spună cât fac 2 + 2, e obligat să facă o licitaţie şi să angajeze o firmă de software care să-i facă programul. Peste 5 luni Primăria Iaşi vrea un program similar. Ce se întâmplă în practică – se angajează o altă firmă care să facă acelaşi program. Deci avem bani publici care se vor cheltui de două ori pentru acelaşi scop. De ce? Pentru că programul făcut poate fi folosit doar de către Primăria Iaşi, nu şi de alte instituţii publice. Adică, el este închis. Toate datele, conţinutul şi programele de calculator dezvoltate cu bani publici trebuie să fie deschise. Iar ceea ce cerem prin acest Manifest nu sunt idei fantasmagorice. Comisia Europeana, Olanda sau Marea Britanie utilizează deja licenţe dechise pentru punerea la dispozitie a creaţiilor plătite cu banii publici. Trebuie să deschidem ochii", consideră directorul executiv APTI, Bogdan Manolea.

Cine face România?

MAi mult, în februarie, ministrul Telecomunicaţiilor, Valerian Vreme a declarat că la jumătatea acestui an, portalul e-România va f funcţional. Pentru realizarea e-România au fost contractate serviciile firmei Omnilogic care, conform contractului ar trebui să predea proiectul până cel târziu 30 iunie. Conform unui interviu dat de seful SC Omnilogic, Gabriel Marin, pentru Hotnews, prima secţiune a platformei e-România, va fi lansată pana la data de 1 mai 2011
“Aşa cum a fost gândit portalul, excluzând costuri de finanţare, poţi să justifici undeva la 15-20 de milioane de euro dacă vrei să ajungi la 600 de servicii, depinde şi ce tipuri de servicii. Este clar ca 500 de milioane de euro e o sumă care nu are o justificare la momentul asta. Poate dacă sunt alte tipuri. Nu ştiu cât a costat gatewayul de plată, (n.a Ghiseul.ro), nu ştiu cat a costat Punctul Unic de Contact, depinde ce se doreşte din această e-Romanie. Părerea mea este că 500 de milioane este un pic cam mult. Probabil că doar cu câteva zeci de milioane de euro, 40-50 de milioane de euro, se pot rezolva toate”, a declarat Marin. El este şeful unei companii extrem de profitabile, chiar şi pe timp de criză.  Cifra de afaceri a distribuitorului şi furnizorului de servicii IT Omnilogic a crescut anul trecut cu circa 67%, la 200 milioane dolari, datorită finalizării unor proiecte importante, iar rata profitului a fost de 1%-1,5%, iar în 2009, cifra de afaceri a Omnilogic a fost de aproximativ 120 milioane dolari.  Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este deţinută în totalitate de compania GT Holding Gmbh, înregistrată în Austria. Gazeta de Cluj a prezentat faptul că şeful Omnilogic este unul dintre apropiaţii fostului premier Adrian Năstase şi al omului de afaceri Alexandru Bittner. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco.
Pentru e-România 2 a fost ales un grup de firme (Spysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International) care vor câştiga 10,23 milioane de euro. SC Total Soft şi SC Net Consulting au realizat la alegerile din 2004 softul pentru numărarea voturilor. Contractul a fost acordat fără licitaţie. Însă, înainte de această atribuire, SC Total Soft a avut, cu precădere, contracte încheiate cu Hidroelectrica, Metrorex, Regionala CFR, Ministerul Educatiei, iar SC Net Consulting a realizat site-ul PSD şi a primit o serie de încredinţări directe de contracte din partea Ministerul Comunicaţiilor, pe vremea când acesta era condus de PSD-istul Dan Nica.
SC Star Storage a câştigat un contract de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în valoare de peste trei milioane de euro, bani pentru care angajaţii firmei vor trebui să arhiveze declaraţiile de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor.De asemenea, societatea mai are în derulare o serie de contracte şi cu SRI sau cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
SC Teamnet International a câştigat contractul “Sistemului informatic de centralizare a datelor referitoare la alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului” pus la bătaie de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în valoare de 1,5 milioane de euro. Firma este contrlată de Sebastian Ghiţă, naşul de cununie al fostului ministru al economiei Codruţ Sereş, şi patronul grupului Asesoft.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.