În urmă cu o lună, Guvernul a decis să cheltuiască circa de 500 de milioane de euro pentru realizarea a două portaluri, “e-România 1” şi “e-România 2”, care vor oferi servicii publice informatizate. “Proiectul e-România continuă consolidarea sistemului naţional de furnizare online a unor servicii publice către cetăţeni, companii sau administraţie”, arată un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Suma plătită pentru aceste servicii provine de la bugetul de stat şi a fost acordată, prin licitaţii, unor firme implicate în scandaluri mediatice, chiar dacă, nici până în prezent, aceste portaluri nu au o structură precisă a funcţiilor serviciilor pe care le oferă. Mai mult, o parte dintre aceste site-uri au textele de prezentare copiate, cuvânt cu cuvânt, din surse alternative de informare, cum ar fi portalul wikipedia.org.

Ştefan Trandafir

“Guvernul a aprobat strategia naţională e-România, propusă de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Executivul alocând aproape jumătate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, în 2010 vor fi alocaţi 245.100.000 lei, în 2011 – 714.500.000 lei, în 2012 – 575.800.000 lei, iar în 2013 – 364.800.000 lei”, arată comunicatul oficial al MCSI. Această strategie naţională este structurată pe două portaluri: e-România 1, va ajuta oamenii de afaceri şi cetăţenii să interacţioneze cu instituţiile statului, iar e-România 2 va oferi informaţii despre localităţile ţării. În martie, după ce strategia pentru aceste două portaluri a fost aprobată, MCSI a organizat o licitaţie pentru alegerea societăţilor care vor realiza aceste două portaluri. Suma pusă la bătaie a fost de circa 22 de milioane de euro, în situaţia în care specialistii consideră că pentru realizarea unui portal stabil sunt necesari câteva sute de mii de euro. Astfel, pentru realizarea e-România 1 a fost desemnată SC Omnilogic, care va primi 11,8 milioane de euro. Pentru e-România 2 a fost ales un grup de firme (Spysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International) care vor câştiga 10,23 milioane de euro.
SC Omnilogic este una dintre primele companii IT din România şi este condusă de Gabriel Marin. Acesta este unul dintre apropiaţii fostului premier Adrian Năstase şi al omului de afaceri Alexandru Bittner, un tandem implicat în multe afaceri cu cântec, printre care se numără şi “privatizarea” Deltei Dunării, un business marca PSD din perioada guvernării. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco, o altă firmă care activează în domeniul IT şi şi-a pus amprenta pe un scandat în cadrul Ministerului educaţiei. În urmă cu cinci ani, Ministerul educaţiei a acordat, fără licitaţie, firmei Siveco un contract de aproape 180 de milioane de dolari pentru informatizarea scolilor, program care s-a dovedit a fi un fiasco. Până în momentul de faţă, firma patronată de Gabriel Marin, care va primi 11,8 milioane de euro pentru un site, nu a fost implicată în afaceri dubioase care să “răsufle”.

DNA a intrat pe firul Provision

Pe de altă parte, firmele din grupul de societăţi care vor primi 10,23 de milioane de euro pentru realizarea e-România 2 sunt, în mare parte “afiliate” PSD. Spre exemplu, SC Total Soft şi SC Net Consulting au realizat la alegerile din 2004 softul pentru numărarea voturilor. Contractul a fost acordat fără licitaţie. Însă, înainte de această atribuire, SC Total Soft a avut, cu precădere, contracte încheiate cu Hidroelectrica, Metrorex, Regionala CFR, Ministerul Educatiei, iar SC Net Consulting a realizat site-ul PSD şi a primit o serie de încredinţări directe de contracte din partea Ministerul Comunicaţiilor, pe vremea când acesta era condus de PSD-istul Dan Nica.
În urmă cu doi ani, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe unul dintre directorii SC Provision Software Division pentru că, în urma unor falsuri în acte a obţinut fonduri europene. “Crudu Viorel, în calitate de reprezentant al S.C. Provision Software Division S.R.L. Bucureşti, a participat la licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente IT, consumabile şi rechizite organizate în iulie 2003 şi ianuarie 2004 de Fundaţia pentru Progres şi Dezvoltare Locală Moreni, care era beneficiara unui proiect cu finanţare PHARE intitulat „Colocviu de Sfârşit de săptămână”. Inculpatul a întocmit în fals mai multe înscrisuri referitoare la participarea la aceste proceduri de achiziţie şi a altor două societăţi inexistente, cu care a concurat formal. Ca urmare, S.C. Provision Software Division S.R.L. Bucureşti, firmă care a încheiat două contracte în valoare totală de 73.273 EUR, finanţate din Bugetul Comunităţilor Europene. În executarea acestor contracte, firma reprezentată de inculpat a practicat un adaos comercial de 56,36%, respectiv 365% şi în acest mod Bugetul Comunităţilor Europene a fost prejudiciat cu suma de 31.379,19 EUR, reprezentând folosul obţinut de societate prin adaosul comercial practicat”, arată rechizitoriul DNA.

“Depozitul” ANI şi al SRI

Şi SC Star Storage se poate mândri că are deschidere la banul public. La începutul acestui an, această firmă a câştigat un contract de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în valoare de peste trei milioane de euro. Timp de patru ani, SC Star Storage va trebui, în schimbul celor 3 milioane de euro, să arhiveze declaraţiile de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor. De remarcate este că SC Star Storage pierduse în urmă cu an această licitaţie, dar la începutul acestui an a fost singura societate care a licitat pentru acest contract. Iniţial, conform datelor oficiale ale ANI, contractul pentru arhivarea declaraţiilor de avere era de aproape două milioane de euro, dar, după câştigarea licitaţiei de către Star Storage, suma a fost majorată cu încă un milion de euro. Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie menţionat că această societate are în derulare o serie de contracte şi cu SRI sau cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. SC Star Storage SRL îi are ca acţionari pe Liviu Gosa şi Cătalin Păunescu.
SC Softwin, o altă societate care lucrează la e-România 2, este una dintre firmele abonate puse la bătaie de Ministerul comunicaţiilor, Ministerul administraţiei şi internelor şi Ministerul educaţie. Societatea este patronată de soţii Măriuca şi Florin Talpeş. Patronul SC Softwin este nepotul lui Ioan Talpeş, fost director SIE, PSD-ist cu state vechi de plată. Pe de altă parte, SC Softwin este compania care a creat antivirusul BitDefender, unul dintre cele mai competitive produse de pe piaţa românească.  
În cazul SC Teamnet International, această firmă a câştigat contractul “Sistemului informatic de centralizare a datelor referitoare la alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului” pus la bătaie de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în valoare de 1,5 milioane de euro. Firma este contrlată de Sebastian Ghiţă, naşul de cununie al fostului ministru al economiei Codruţ Sereş, şi patronul grupului Asesoft.

Pentru ca întreaga afacere “e-România” să se înscrie într-un tablou complet, o parte din site-urile de prezentare ale ministerelor sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, de pe alte medii on-line. Spre exemplu, textul de prezentare al site-ului e-cultură.ro este copiat de pe una dintre paginile wikipedia.org care oferă date despre cultura României.

Cum vor dispărea 500 de milioane prin e-România
2010 –  245.100.000 lei (peste 58,35 milioane de euro),
2011 – 714.500.000 lei (peste 170 milioane de euro),
2012 – 575.800.000 lei (peste 137 milioane de euro),
2013 – 364.800.000 lei (peste 86,8 milioane de euro).

2 COMENTARII

  1. foarte bine, cheltuiti in continuare din ce a mai ramas necheltuit si taiati salariile bugetarilor dati mai departe si achitati-va de datoriile de sustinere.Sa va fie RUSINE – nesimtiti si anormali ce sunteti

  2. Domnu’ Stefan Trandafir, articolele la comanda ar trebui scrise ma subtil. Aceleasi firme pe care le considerati PSDiste scot bani frumosi si in prezent. Tot in contracte cu statul. Mi-ar fi placut sa enumerati tunurile PDL-ului cu aceste firme, ca sa aduceti articolul in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.