Europarlamentarii români şi-au primit certificatele la sfârşitul săptămânii trecute. Printre aceştia, candidatul independent Elena Băsescu, dar şi preşedintele PRM Vadim Tudor şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, cei mai controversaţi candidaţi în campania electorală pentru Parlamentul European. Presa a jucat, ca de fiecare dată, un rol extrem de important în campania electorală, de această dată însă atenţia fiind îndreptată înspre candidaţii „excentrici”, aducători de audienţă
 

La alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie PSD+PC a obţinut 31,07 % din voturi, urmat de PDL cu 29,71%, PNL cu 14,52% şi UDMR cu 8,92%. PRM a obţinut 8,65%, iar candidatul independent Elena Băsescu 4,22% din totalul voturilor valabil exprimate.

Trei pentru Europa

Elena Băsescu este foarte bine cunoscută în ţară, în primul rând drept „fata lui tata”, fiind fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu. Aceasta a decis, iniţial, să candideze pentru Parlamentul European din partea PDL, dar veteranii din partid au refuzat să îi accepte candidatura, locurile pe listă fiind rezervate celor „cu experienţă” politică. Elena Băsescu a decis să candideze independent pentru PE, sub deja cunoscuta denumire de „EBA”. A beneficiat, totuşi, de mare ajutor din partea organizaţiilor de tineret ale PDL şi de susţinerea unor democrat-liberali, precum ministrul Turismului, Elena Udrea. Cu puţin ajutor din partea „fostului” partid şi cu multă mediatizare, EBA a reuşit să obţină un mandat de europarlamentar după ce a primit 4,22% din voturile cetăţenilor. La scurt timp după ce s-au anunţat rezultatele alegerilor, aceasta s-a întors la PDL. Victoria Elenei Băsescu a ajutat PDL să egaleze PSD la numărul de mandate, ba chiar să depăşească social-democraţii la procentele obţinute. Vadim Tudor este preşedinte al Partidului România Mare, binecunoscut pentru afirmaţiile dure împotriva etnicilor maghiari, dar şi pentru politica extremistă pe care o duce prin intermediul PRM. A candidat la alegerile parlamentare de anul trecut, dar PRM a rămas pe dinafară, pentru prima dată după 1991, nereuşind să treacă pragul de cinci procente necesar pentru a intra în Parlament. Anul acesta, a decis să candideze alături de finanţatorul Stelei, Gigi Becali, pe care l-a invitat să adere la PRM. Şi asta în condiţiile în care, cu doar câteva luni înainte, replicile dintre cei doi erau dintre cele mai jignitoare. Cunoscutul personaj Gigi Becali, preşedintele Partidului Noua Generaţie – Creştin Democrat, a acceptat repede propunerea lui Vadim, promiţându-le colegilor din PNG-CD că se va întoarce după ce va câştiga. „Latifundiarul din Pipera” a fost arestat la începutul lunii aprilie, fiind acuzat de sechestrarea unor persoane care i-ar fi furat o maşină. „Hoţii” nu au fost, însă, arestaţi, fiind consideraţi doar victime. Şi Becali a candidat la alegerile pentru Parlamentul României de anul trecut, dar a obţinut puţin peste două procente.
Cu Gigi Becali sub steagul PRM, Vadim a reuşit la europarlamentare să obţină 8,65% din voturi, astfel că va trimite la Bruxelles trei candidaţi. Cum era de aşteptat, Vadim şi Becali au ocupat primele două poziţii pe lista PRM. 

„10 voturi pentru Eba în fiecare secţie”

Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus este de părere că fiecare dintre cei trei a fost ajutat, într-un fel sau altul, de mediatizare, dar au avut şi alte atuuri. „EBA a beneficiat de activitatea subterană a PDL, care a avut ca sarcină clară să o trimită în Parlamentul European. I-au fost asigurate câte zece voturi în fiecare secţie. În ceea ce priveşte PRM, clar, arestarea lui Becali a ridicat partidul la nivel naţional. La Cluj au obţinut  aproximativ acelaşi numar de voturi ca şi la alegerile parlamentare,  cand fiecare partid a candidat separat. “Din păcate pentru România, faptul că cei trei vor merge în Parlamentul European nu este neapărat o alegere bună”, este de părere liderul social-democrat.

Criza în avantajul PRM

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, crede că mediatizarea în exces a celor trei a avut o influenţă majoră pentru rezultatele alegerilor. „Sunt convins că mediatizarea în exces a celor trei a avut o influenţă majoră. E greu de cuantificat, însă, care a fost această influenţă. Întotdeauna în situaţii de criză, partidele naţionaliste cresc. EBA a avut ca atu implicarea PDL, dar şi a lui Traian Băsescu. În schimb, Vadim a câştigat „pe mişcarea” pe care a făcut-o cu Becali. Acesta din urmă a fost avantajat de dosarul în care este anchetat, dosar care a fost considerat de mulţi ca fiind un abuz faţă de omul de afaceri”, spune Nicoară.

Resuscitare pentru PRM

Analistul politic Vasile Dâncu este de părere că telejustiţia a fost decisivă pentru Vadim şi Becali. „Rolul telejustiţiei în faptul că Vadim şi Becali au ajuns în Parlamentul European a fost de 90, poate chiar 99% . Este vorba de o resuscitare a unora care erau morţi până în acel moment. Un moment în care oamenii s-au răsculat să apere un om fără capital politic, Becali. Vadim a fost doar beneficiarul acestei răscoale. În ceea ce priveşte reuşita EBA, mediatizarea a fost importantă, dar efectul a fost combinat. În afară de mediatizare, aceasta a benediciat de faptul că a candidat indepedentă, iar această idee avut succes. După cum bine s-a văzut din sondaje, jumătate din cei care au votat cu Elena Băsescu au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Vorbim despre o revoltă a tinerilor faţă de actuala clasă politică. EBA a avut parte şi de susţinerea PDL, organizaţiile de tineret având un aport consistent în campanie. S-a întâmplat ca şi în cazul candidaturii lui Sorin Oprescu la Bucureşti. Se pare că ideea de candidat independent începe să prindă din ce în ce mai mult”, ne-a declarat Dâncu.

 „Aşa a vrut Babacu’”

Secretarul general al PRM, fostul senator clujean Gheorghe Funar, spune că, în cazul Elenei Băsescu, rezultatele alegerilor au fost „furate”, iar în ceea ce priveşte candidaţii din propriul partid, faptul că ei au obţinut mandatele de europarlamentar este voinţa poporului. „EBA a ajuns în Parlamentul European pentru că aşa a vrut Babacu’, iar partidul purtător de un trandafir a executat. La fiecare secţie i s-au asigurat zece voturi. Acum, rămâne ca justiţia să-i găsească pe cei vinovaţi, cei care au fost plătiţi sau au votat pe liste suplimentare de mai multe ori. Ideea e că, acum, fata lui tata are asigurată soarta pentru următorii cinci ani şi cel puţin şapte mii de euro lunar. În ceea ce îi priveşte pe colegii mei, au câştigat pentru că aceasta a fost voinţa electoratului românesc. Au vrut ca PRM să fie în Parlamentul European. Dacă nu s-ar fi furat ca-n codru, am fi avut şase mandate şi nu trei. Sunt convins că a avut şi cazul lui Becali influenţă. Instanţa îi va da dreptate şi va da dreptate cetăţenilor care l-au susţinut”, spune Funar.

“Păcătoşi”

Deputatul democrat-liberal Petru Călian spune că reuşita Elenei Băsescu este meritul electoratului tânăr. “EBA a intrat în PE pentru că o parte din electorat, cel tânăr, doreşte alte feţe în politică. În ceea ce priveşte votul dat pentru Becali şi PRM, aceasta a fost o greşeală. S-a votat pe ideea sentimentală. I-au votat pentru că se dau creştini. Nu sunt creştini, sunt nişte păcătoşi. PRM este tot acolo unde a fost şi înainte, dar Becali a adus voturile decisive. A fost victimizat şi mult mediatizat”, ne-a declarat Călian.

„Din milă”

Consilierul prezidenţial pe probleme de minorităţi, clujeanul Ekstein Kovacs, este de părere că mediatizarea este un factor important la alegeri. „Notorietatea este un criteriu foarte important. Becali şi EBA au beneficiat de interes sporit din partea presei. La EBA este vorba şi despre atracţia pe care o are electoratul faţă de o prezenţă tânără şi independentă. În ceea ce priveşte PRM şi Becali, criza întăreşte partidele extremiste. A fost resuscitat un partid care s-a aflat în moarte clinică. Dar, aşa cum ştim, românii sunt mai miloşi din fire, o parte a electoratului considerându-l pe Becali o victimă”, spune Ekstein.
Simona Curcian

1 COMENTARIU

  1. dom’ funar, buna dimineata, ai inviat. oohooo ce bine, am crezut ca ai mierlit-o. daca tot ai invit, taci drqlu si nu mai vorbi ca beata-n vana, cum drq mai ai curaj sa ridici capul dupa ce ai tras clujul inapoi cu 20 de ani. huoo gunoiule ordinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.