Profesor universitar de economie, Pop Iustin Atanasiu, condamnat într-un dosar de grup infracțional organizat în care ”capul de afiș” era Florian Walter, se pregătește să dea Primăria Cluj Napoca în judecată din cauza unui proiect de modernizare urbană care vizează modernizarea zone Piața 14 iulie și a străzilor adiacente din cartierul Grigorescu. El este proprietarul unui teren din zona vizată și potrivit cererii de chemare în judecată reprezentanții primăriei nici măcar nu au luat în calcul să îl anunțe că vor să îl exproprieze.

Primăria Cluj Napoca are un proiect de modernizare a Pieței 14 iulie și a străzilor adiacente din cartierul Grigorescu. Din nefericire reprezentanții administrației nu au luat în calcul că o parte dintre parcelele vizate au proprietari care ar putea să nu fie de acord să își ofere terenul. Este cazul unui profesor de economie, care a predat la UBB, Pop Iustin Atanasiu. Numele lui este de notorietate pentru că, în urmă cu câțiva ani, procurorii au descoperit că Pop se ocupa se jongleriile financiare pe care le făcea Florian Walter în cadrul firmei lui de salubritate Romprest. Între timp, Walter a murit, dar profesorul clujean trimis în judecată în instanțele din Ploiești a primit o condamnare serioasă pentru că a făcut parte din grupul infracțional organizat. Însă, condamnarea nu este definitivă, așa că Pop este în libertate până la rămânerea definitivă a sentinței.

Pentru terenul de aproximativ 700 mp situat în apropierea Pieței 14 iulie profesorul clujean este pregătit să se judece cu administrația locală.

Astfel, încă un proiect de modernizare a orașului este pus pe hold din cauza faptului că angajații de la Direcţia Patrimoniul municipiului şi evidenţa proprietăţii din cadrul administrației locale au fușerit proiectul.

”Terenul individualizat în documentația, parte integrantă din hotărâre, ca ”scuarul triunghiular pe care era amplasată în trecut o benzinărie” este proprietate privată, proprietari fiind reclamantul, Pop Iustin Atanasiu și soția acestuia. Imobilul este de natură teren intravilan, în suprafață de 736 mp, situat în Piața 14 iulie, nr 14, jud Cluj înscris în CF nr 267303. Potrivit art 44 al 3 din constituție, ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire. Fiind vorba de un imobil proprietatea unor persoane fizice, trecerea în proprietatea publică a acestuia nu poate fi făcută decât prin procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică. (…) este important de avut în vedere faptul că, raportat la termenii utilizați în proiectul de hotărâre și în hotărârea propriu-zisă și anume de ”trecere în domeniul public”, în momentul în care au fost efectuate formalitățile premergătoare adoptării hotărârii de consiliu local, nu au fost efectuate verificările referitoare la dreptul de proprietate aferent imobilului – scuarul triunghiular – pentru a se vedea că subsemnatul și soția deținem dreptul de proprietate asupra acelui imobil”, arată cererea de chemare în judecată făcută împotriva Primăriei Cluj Napoca.

Din cuprinsul cererii se desprinde faptul că proiectul a fost făcut pe genunchi: indicatorii tehnico-economici ai proiectului nu fac nicio referire la coridorul de expropriere, lista imobilelor care urmează să fie expropriate sau documentația de urbanism și cea topo cadastrală. Nu au fost identificate sumele individuale aferente despăgubirilor, sau vreun raport evaluare, etc.

Contabilul unui grup infracțional organizat

În 2015, Pop Iustin a fost arestat preventiv pentru că făcea parte dintr-un grup infracțional organizat. Potrivit procurorilor, prin intermediul cabinetului său individual de contabilitate şi sub acoperirea că realiza activităţi de audit şi contabilitate, Iustin Pop superviza tot ce însemna traseu financiar al grupului infracţional, prelua solicitările transmise de Florian Walter, stabilea cum să fie retraşi banii din circuitul financiar al companiei Romprest Service şi le transmitea membrilor grupului. Într-un cuvânt, era ”creierul” financiar al ilegalităţilor.

„Circuitul financiar prin care membrii grupării fraudează bugetul de stat a fost iniţiat de numitul Pop Iustin-Atanasiu, fiind şi persoana abilitată să depună electronic declaraţiile financiar – fiscale către ANAF, în numele tuturor societăţilor din grupul „Naptrif”, dar şi al SC Laminat Aek SRL”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a acuzaţilor din dosarul Romprest.

Procurorii DIICOT Bucureşti susţin că, între 2012-2014, Pop prelua bani în numerar de la membrii grupului, se deplasa des în zona Bucureştiului ca să-i predea. Tot el dirija demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, conducea evidenţa contabilă a firmelor ”fantomă”, depunea electronic declaraţiile în numele lor, negocia direct cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantom„A contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă, împreună cu numiţii: Walter Florian, persoană care controlează S.C. Compania Romprest Service S.A. Bucureşti, Necula Marin, director general, administrator şi preşedintele Consiliului de Administraţie al S.C. Compania Romprest Service S.A. Bucureşti şi Grigoraş Grigore Adrian, asociat în cadrul S.C. La Team Line Solutions S.R.L. şi S.C. Romconcord Tehnic Service S.R.L.”, mai arată procurorii DIICOT în referatul cu propunere de arestare preventivă în dosarul Romprest.

Iustin Pop a prejudiciat statul cu 71.984.499 de lei (circa 16,3 milioane de euro) – 17.919.530 lei,  reprezentând impozit pe profit şi TVA, la care se adaugă suma de 54.064.969 lei (echivalentul a 12.300.000 de euro) – reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de complicitate la spălare a banilor.

Potrivit sentinței de condamnare emise la sfârșitul lunii noiembrie 2020, profesorul Pop a fost condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare. Însă sentința nu este definitivă, ea fiind contestată. Următorul termen din procesul care se judecă la Curtea de Apel Ploiești are loc la jumătatea acestei luni. 

Ce se va întâmpla cu Piața 14 iulie

Pentru Piața 14 iulie din cartierul Grigorescu și străzile adiacente, Primăria Cluj-Napoca a decis să sporească spațiile pietonale. Pentru străzi s-a propus soluția unor sensuri unice.

Suprafața studiată are 35.231 mp și este desfășurată astfel:

– spațiu verde amenajat: 6157 mp

– suprafața totală amenajări pietonale: 12.766 mp

– suprafața carosabilă totală: 11.833 (partea carosabilă a străzilor)

– suprafața carosabilă ocazional (partajată): 2770 mp (străzi rezidențiale/pietonale)

– suprafață piste biciclete: 1705 mp

– nr. arbori noi propuși: 262

– nr. arbori total (noi+existenți): 450

Membrii fondatori ai Asociaţiei Lions Club Ioan Georgiu

POP IUSTIN ATANASIU face parte dintr-un club exclusivist, alături de foști polițiști, procurori, judecători, profesori universitari, oameni de afaceri, într-un cuvânt: spuma Clujului!

BONŢIDEAN MARCEL-NICU (comisar poliţie), POP-PUŞCAŞ TEODOR(comisar poliţie), APAHIDEAN VASILE (comisar), BOTOŞ ILIE (procuror), CRISTE RAREŞ CRISTIAN (afacerist), MURESANU FIOR-DAFIN (profesor universitar UMF Cluj Napoca), GIOARSA DORIN (fost şef RAAPPS – Sucursala Victoria Cluj), DON DANIEL (fost şef AJOFM), COTET DOREL-VIOREL (om de afaceri), PETRESCU MARIUS-CLAUDIU (om de afaceri), VERESIU IOAN-ANDREI (cadru universitar UMF Cluj), SELEJAN OVIDIU IOAN (om de afaceri), OROIAN IOAN-GHEORGHE (om de afaceri), MOIGRADEAN LAURA (notar), PRESECAN ELENA RODICA (avocat), CAREAN MIHAELA VASILICA (om de afaceri), BADIU NICOLAE IULIAN (om de afaceri), CRACIUN TITUS, MEZEI JANOS (om de afaceri), BRATU TIBERIU (cadru medical), TANŢĂU FLORIN MIRCEA (om de afaceri), MIERE DORIN IOAN (vameş), PICIU DOINA (cadru medical), HUSANU SILVIA, DOBROTA IONEL, FENESAN AUGUSTIN (om de afaceri), BOTEZAN VIRGINIA ELENA (procuror/judecător), KEREKES SANDOR (politician şi om de afaceri), BALDI LAURA PETRONELA, ANDRIES GABRIEL LAURENTIU (cadru medical), POP IUSTIN ATANASIU (cadru universitar).

2 COMENTARII

  1. Dupa aprobarea SF-ului se declanseaza procedura de expropiere, tot prin Cosiliul Local, nu inainte. In momentul declansarii procedurii se stabileste coridorul de expropiere. Domnul profesor nu cunoaste legile. Daca terenul lui e cel cu benzinaria, atunci e bine sa se faca parc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.