ecograf spitalul judetean

 Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a cumpărat patru echipamente ultrasonografice performante, în valoare totală de aproape 1.300.000 RON. Potriivit informațiilor prezentate de conducerea sptalului, echipamentele vor funcționa în secțiile de Medicină internă II/III, Cardiologie I, Obstetrică-Ginecologie III și în Unitatea de primire a urgențelor.

Echipamentele medicale, fiecare cu o garanție de 60 de luni, au fost achiziționate cu fonduri de la Ministerul Sănătății, precum și din veniturile proprii ale spitalului, în urma unei licitații publice online, cu faza finală de licitație electronică.

petru susca netManagerul SCJU Cluj-Napoca, dr. ec. Petru Șușca, a precizat: „Cele patru echipamente ultrasonografice nou achiziționate, de ultimă generație, sunt montate și utilizate de către medicii din cele patru secții, secții care au o adresabilitate ridicată și o patologie complexă. Beneficiarii acestor echipamente medicale vor fi și pacienții internați în celelate secții ale spitalului, după caz. Aceste ecografe vor contribui la creșterea calității actului medical, în ceea ce privește asistența medicală în regim de ambulator și în regim de spitalizare continuă sau de zi. Mai mult, mă bucură faptul că echipamentele medicale sunt de cea mai bună calitate, cu prețuri foarte avantajoase și sunt produse de companii recunoscute pe piețele internaționale, cum ar fi General Electric, Toshiba și Philips.”

 

La rândul său, șeful Secției Clinice Obstetrică-Ginecologie III („Stanca”), prof. univ. dr. Dan Mihu, a subliniat utilitatea echipamentului ultrasonografic, în contextul în care, în clinică, au loc, anual, aproximativ 3000 de nașteri, se realizează 4300 de intervenții chirurgicale și 5700 de consultații. „Achiziționarea acestui nou ecograf de înaltă performanță va îmbunătăți monitorizarea evoluției sarcinilor și va contribui la creșterea acurateței diagnosticului unor afecțiuni ginecologice. În plus, acesta va putea fi utilizat pentru evaluarea nou-născuților”, declară prof. univ. dr. Dan Mihu. 

Prof. univ. Dr. Daniela Fodor, medic-șef al Secției Clinice Medicină internă II, a punctat relevanța achiziției pentru personalul medical: „Avem medici cu înaltă pregătire profesională (în ecografia abdominală, vasculară, cardiacă, musculo-scheletală, etc.) și care sunt foarte multumiți de posibilitatea de a lucra pe un echipament nou și de a soluționa diversele probleme ale pacienților”. 

Prof. univ. dr. Luminița Vida-Simiti, medic-șef al Secției Clinice Cardiologie I, explică utilitatea echipamentului medical în stabilirea precisă a diagnosticului, deoarece „asigură investigarea ecografică a pacienților, atât prin tehnici cunoscute – bidimensional, examinare Doppler, Doppler tissular, dar și prin utilizarea unor tehnici moderne de ecografie, de tip strain rate, care ajută la diagnosticarea mai precisă și orientarea în stabilirea conduitei de urmat”.

De asemenea, dr. Adela Golea, medic-șef UPU-SMURD, consideră că „existența unui ecograf performant în UPU asigură precocitatea diagnostică și, în unele cazuri, indică chiar conduita medicală imediată, oferind o șansă în plus pacientului. Frecvent, examinarea ultrasonografică identifică probleme medicale fără corespondent la examinarea clinică, oferind date care pot conduce la schimbarea diagnosticului și a terapiei imediate, cu impact uneori vital asupra supraviețuirii pacientului”.

În completarea celor patru echipamente deja achiziționate, a fost pregătită o nouă procedură de licitație, pentru achiziționarea, din venituri proprii, a unor ecografe destinate secțiilor clinice Anestezie și Terapie Intensivă I, Oftalmologie și Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală.

De asemenea, cu finanțare din venituri proprii, se lucrează, în prezent, la implementarea unui sistem informatic PACS (Picture Archiving Information System), care împreună cu RIS (Radiological Information System), va permite vizualizarea online a radiografiilor și a imaginilor de tip CT, PET/CT, RMN, RX, US, etc. Deci, un pacient al spitalului va putea obține mai multe opinii privind diagnosticul său, de la unul sau mai mulți specialiști din secțiile noastre.

În ultimii trei ani, SCJU Cluj-Napoca a traversat un amplu și complex proces de modernizare și dotare cu echipamente medicale de ultimă generație a mai multor secții clinice, laboratoare și a Unității de Primiri Urgențe, fapt care a dus la înregistrarea unui salt calitativ semnificativ, atât pentru personalul medical, dar mai ales pentru pacienți, prin prisma condițiilor superioare de cazare și tratament.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.