Liderul laburist Sir Keir Starmer va folosi datele Băncii Mondiale pentru a avertiza într-un discurs electoral că, fără o schimbare de conducere, economia Marii Britanii va fi depășită de rivalii săi din Europa de Est în următorii zece ani. Printre aceste țări – Polonia și România, scrie Sky News potrivit G4media.

Economia Marii Britanii ar putea rămâne în urma celei a Poloniei până la sfârșitul deceniului, va spune astăzi Partidul Laburist.

Liderul partidului, Sir Keir Starmer, se va folosi de această prognoză – care se bazează pe datele Băncii Mondiale – în încercarea de a obține sprijinul alegătorilor la următoarele alegeri generale.

Calculele laburiștilor se bazează pe ipoteza că produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Marii Britanii continuă să crească în medie cu 0,5% pe an în termeni reali, așa cum s-a întâmplat între 2010 și 2021.

Datele arată că, în 2021, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 44.979 de dolari în Marea Britanie și de 34.915 dolari în Polonia, iar laburiștii vor spune că Polonia – în cazul în care își va menține creșterea medie anuală de 3,6% – va depăși Marea Britanie până în 2030.

România, cu 3,8%, și Ungaria, cu 3%, vor depăși Marea Britanie până în 2040, va susține partidul.

Potrivit unui extras din discursul său, Sir Keir va spune:

„Trebuie să fim sinceri cu privire la calea de declin pe care conservatorii au îndreptat țara noastră.

„Poporul britanic rămâne în urmă în timp ce vecinii noștri europeni devin mai bogați, atât în est, cât și în țări precum Franța și Germania.

„Nu mă simt confortabil cu asta; nu mă simt confortabil cu o traiectorie care va vedea în curând Marea Britanie depășită de Polonia.

„Și nici nu sunt pregătit să accept ce ar însemna consecințele acestui eșec.”

„Nu vreau o Mare Britanie în care tinerii din marile noastre orașe să nu aibă altă opțiune decât să plece.

„Un exod al creierelor, nu doar spre Londra sau Edinburgh, ci și spre Lyon, Munchen și Varșovia. Nu acesta este viitorul pe care îl merită țara noastră.”

În timpul discursului său din centrul Londrei, Sir Keir va vorbi, de asemenea, mai mult despre cele „cinci misiuni” ale partidului său.

Pe lângă angajamentele privind energia, NHS, criminalitatea și îngrijirea copiilor, el va promite să asigure cea mai mare creștere din G7.

Președintele Partidului Conservator, Greg Hands, a reacționat spunând: „Ultima dată când laburiștii au plecat de la guvernare, nu mai erau bani, datoriile erau în spirală, iar șomajul a crescut vertiginos – un lucru pe care poporul britanic nu îl va uita niciodată.

„Toată lumea știe deja ce ar face laburiștii economiei – cu 90 de miliarde de lire sterline de cheltuieli nefinanțate, care ar duce doar la împrumuturi nesfârșite și la o datorie mai mare.”

Citește și: Un profesor emerit de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a închiriat un teren cu 10 lei/an de la Composesoratul Muntele Băișorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here