Weekendul trecut, în inima Transilvaniei, a avut loc un eveniment muzical cu totul și cu totul special – Cluj Symphony Experience. O adevărată desfătare pentru iubitorii de muzică din toate colțurile țării, acest eveniment a adunat peste 4.500 de persoane în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Cea de-a VII-a ediție a acestui eveniment de amploare a fost, fără îndoială, cea mai epică până acum, oferind publicului trei zile de concerte memorabile.

Cluj Symphony Experience 2023 a marcat o nouă pagină în istoria muzicii din România, oferindu-le spectatorilor o experiență de neuitat, în care cele două genuri muzicale, rock și simfonic, au intrat într-o armonie perfectă. Cu un repertoriu variat și o selecție atentă a artiștilor, evenimentul a reușit să demonstreze că aceste două universuri muzicale pot să se completeze reciproc într-un mod inovator.

Momentul culminant al acestui festival a fost reprezentat de concertele extraordinare susținute de trupele Cargo, Subcarpați și Alternosfera, acompaniate de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania și muzicieni talentați din Chișinău. 

Prima seară a festivalului, pe 22 septembrie, a fost marcată de legendarul concert Cargo. Sub luminile strălucitoare ale scenei principale, trupa Cargo a reușit să captiveze publicul cu hiturile care i-au consacrat și care continuă să răzbească în inimile fanilor lor. Cu ajutorul dirijorului și orchestratorului maestrului Marius Hristescu, sunetul puternic al Cargo a fost pus în valoare de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Atmosfera a fost pur și simplu incendiară, iar fanii au cântat și au dansat alături de trupa lor preferată.

A doua seară, pe 23 septembrie, a urcat pe scena Cluj Symphony Experience trupa Subcarpați. Cu un sunet distinct și versuri profunde, Subcarpați au creat o atmosferă unică în parc. Dirijorul orchestrator Ion Marina Uifălean a condus muzicienii cu măiestrie, iar colaborarea cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a adus un plus de profunzime și complexitate muzicii lor, dând naștere unui spectacol cu adevărat hipnotic.

Ultima seară a festivalului, pe 24 septembrie, a fost dedicată trupei Alternosfera. Cu un sound alternativ și mesaje puternice, trupa a creat o experiență muzicală emoționantă. Publicul a fost captivat de interpretarea lor pasională și de armonia cu orchestra și muzicienii invitați. 

Dar Cluj Symphony Experience nu s-a limitat doar la aceste momente de vârf. Evenimentul a avut și zone dedicate muzicii clasice, unde am putut asista la incursiuni inedite cu vioara electrică în creația lui Bach. Această fuziune neașteptată a adus un suflu nou și a demonstrat că muzica clasică poate fi surprinzător de contemporană și captivantă.

De asemenea, am avut ocazia să ne bucurăm de reinterpretări ale unor piese de rock alternativ într-o manieră acustică, care au demonstrat versatilitatea muzicii și abilitatea de a se adapta la contexte diverse. Participanții au avut privilegiul de a urmări trei scurtmetraje de film mut, în timp ce trupa Zephyrus interpreta coloana sonoră într-o manieră unică. Acest fusion artistic a creat o experiență multisenzorială impresionantă.

Un alt moment memorabil a fost concertul Emeric Imre Trio, care s-a desfășurat în ciuda unei ploi trecătoare. Publicul a găsit adăpost sub umbrele și a cântat alături de artist celebrele piese folk, într-o atmosferă de comuniune și bucurie.

„Mărgăritare din popoare” a fost cu siguranță o călătorie muzicală unică, care ne-a purtat de la fado simfonic la folclorul românesc. Adriana Berezovski și Orchestra au reușit să transpună emoția și tradiția muzicală într-un cadru simfonic grandios, demonstrând că muzica este limbajul universal al sufletului.

În plus față de aceste concerte de excepție, organizatorii au creat zone de relaxare și de activități, oferind participanților o experiență completă. Fântâna dorințelor, târgul de vinuri, atelierele creative, târgul vintage și activitățile pentru copii au completat perfect atmosfera festivă. Copacul vieții a devenit un loc simbolic pentru cei prezenți, iar Curtea „I see you, I see me” a fost un spațiu de contemplare și reflecție.

Șezătorile Cercului Întreg și Curtea „Back to Bach” au adus în prim-plan maeștrii muzicii clasice precum Bach, Verdi, Chopin, Mozart, Beethoven și Brahms, oferind publicului o incursiune în universul lor sonor. Acest mix inedit de genuri muzicale a demonstrat că muzica nu are limite și că poate fi o forță de unificare și inspirație.

Cluj Symphony Experience este un eveniment organizat de către Asociația Cultural-Artistică Hara și Bigtime Production,  susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.