15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar de stat vor fi reduse, începând cu data de 1 septembrie, măsura vizând anul şcolar 2010 – 2011. În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost programate pentru dispariţie 278 de posturi.
Cu toate că se doreşte ca în sistem să rămână doar titularii, suplinitorii se vor regăsi încă la catedre şi în anul şcolar viitor.

Odată ce noul Guvern Boc a intrat în pâine, au apărut şi primele măsuri. Strângerea curelei pentru depăşirea crizei economice vizează două sisteme vitale ale societăţii româneşti – sistemul de învăţământ şi cel de sănătate.
Dacă pentru Sănătate se mai caută încă soluţii, deşi s-a propus la un moment dat comasarea spitalelor, în Învăţământ soluţia pare să fie găsită – reducerea a unui număr semnificativ de posturi.

Cu creionul pe hârtie

Măsura pare totuşi una fără acoperire, devreme ce românilor li se promite că anul acesta vor ieşi din criză. Mai mult decât atât, ceea ce pare simplu la prima vedere, nu e chiar aşa de uşor de transpus în realitate. Deşi mai marii Educaţiei vor să se scuture de suplinitori ori de cadrele didactice pensionate, obiectivul acesta pare să nu poată fi atins prea curând. Învăţământul nefiind un domeniu prea atractiv, suferă de multă vreme din cauza lipsei personalului calificat. Astfel că golurile existente au fost umplute în funcţie de necesităţi, posibilităţi şi… ofertele de pe „piaţă”.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2009, numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie.
Cel mai mult ar urma să scadă numărul maxim de posturi finanţat din bugetele proprii ale consiliilor judeţene, de la 307.159, la 292.544.
Numărul maxim de posturi din învăţământul preuniversitar finanţat din bugetele consiliilor locale va scădea de la 14.518, în ianuarie-august, la 14.133, în septembrie-decembrie.
Astfel, inspectorii şcolari generali sunt nevoiţi să caute în cel mai scurt timp soluţii pentru a duce la îndeplinirea această sarcină, dar în acelaşi timp să se asigure că în urma aplicării măsurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educaţie al elevilor din zonele dezavantajate, calitatea actului educaţional şi respectarea prevederilor legale.

Funeriu dixit!

„Avem patru propuneri de măsuri în principal de ordin administrativ, prin care s-ar putea economisi câteva mii de norme didactice. Prima ar fi să renunţăm la grevarea de ore la clasa pentru directorii de şcoală şi directorii adjuncţi. Această măsura ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renunţarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii şi învăţătorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Vorbim despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O altă propunere ar fi creşterea numărului maxim de elevi pentru care o şcoală poate primi personalitate juridică. Este o măsura strict administrativă cu care salvăm 1.000 de norme. De asemenea, ne-am gândit că încă o soluţie ar fi ca în momentul în care se calculează cifrele de şcolarizare pentru anul 2010 – 2011 să organizăm clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege. Toate acestea sunt doar propuneri de măsuri, iar până la 1 septembrie vom avea timp suficient să analizam impactul lor. Ne-am propus să nu mai rezolvam problemele în criză de timp, ci ne dorim să avem timp să discutam temeinic orice soluţie pe care o vom pune în aplicare”, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, după discuţia cu sindicatele, săptămâna trecută.

Sindicatele spun NU

Sindicatele din învăţământul preuniversitar dezaprobă această măsură luată de guvern, de reducere a 15.000 de posturi, în condiţiile în care până la 1 septembrie 2009 au mai fost reduse alte 20.000, iar sistemul înregistrează un deficit de cadre didactice.
Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, consideră că reducerile de personal din sistemul public se fac pe seama învăţământului şi a sănătăţii. „Noi nu am fost de acord cu o astfel de măsură, mai ales că am mai redus 20.000 de posturi la sfârşitul lunii septembrie. Domnul Boc vrea să-şi facă reducerea de personal din domeniul public tot pe seama învăţământului şi, probabil, a sănătăţii. Amintim ca, în acest moment, noi nu avem oameni pe toate posturile. Cu aceasta ordonanţă se vrea, de fapt, mărirea numărului de elevi din clase, pentru a se putea disponibiliza personal”, a declarat Isvoranu.
„Acest lucru înseamnă cu 15.000 mai puţini oameni, ceea ce va duce la comasări de clase. Discutăm de 15.000 de disponibilizări persoane fizice nu locuri neocupate. În perioada ianuarie – mai 2010, când se face încadrarea pentru luna septembrie 2010, vor fi mai puţine locuri. O radiografie exactă a sistemului o putem face şi după ce vom vedea bugetul” (…) Acest lucru ar putea duce la un dezechilibru, în condiţiile în care 2009 au fost făcute deja 14.000 de disponibilizări”, a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI.
Totodată Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis să demareze acţiunile legale pentru anularea aplicării actului normativ care prevede disponibilizarea personalului didactic.
„Noi nu putem susţine o asemenea măsură care în viziunea ministerului ar conduce la «optimizarea sistemului». Din contră, FEN consideră că ordonanţa de urgenţă va crea grave disfuncţionalităţi în exercitarea actului educaţional. (…) FEN consideră că nu avem suficient personal calificat pentru a asigura calitatea necesară în învăţământ. Considerăm în acelaşi timp că risipa bugetară nu ţine neapărat de numărul angajaţilor din învăţământ ci mai ales de modul în care este gestionat per ansamblu sistemul”, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN.

În BN, reducere de maxim 3%

În Bistriţa-Năsăud vor fi reduse 278 de posturi din învăţământul preuniversitar. Cel puţin acest număr este impus de Ministerul Educaţiei, pentru că în realitate, după o primă evaluare, vor dispărea sub 200 de posturi.
Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Marc, a explicat care sunt paşii ce trebuie făcuţi în acest sens.
„În primul rând se restrâng centrele bugetare, adică unităţile cu personalitate juridică, până la nivelul fiecărei comune – unul doar; chiar dacă avem trei, rămâne unul. Apoi va creşte obligaţia la catedră pentru directori. Media a fost de şase ore, iar acum va ajunge de nouă ore. Profesorii cu o vechime de peste 25 de ani şi gradul I au o reducere de două ore la norma didactică, adică în loc de 18 ore, doar 16. Aceasta este prevăzută în Legea 128, în Statut (n. r. – Statutul cadrelor didactice). Dacă se modifică această lege, atunci îi poate aduce la 18 ore, la fel ca pe ceilalţi. O altă soluţie ar fi ca la clasele începătoare din mediul urban să se meargă pe număr maxim de elevi la clasă, adică 25 la clasele primare şi gimnaziu, respectiv 30 la liceu. Dar nu va fi afectat nici un titular de aceste măsuri. Plus că vor mai fi şi reduceri naturale, care presupune reducerea numărului de copii, din cauza natalităţii scăzute”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Marc.
În ceea ce priveşte suplinitorii, calificaţi sau nu, se pare că ei vor mai rămâne în sistem, deocamdată. „Vor rămâne şi suplinitori, că asta e situaţia. Spre exemplu, în anul acesta şcolar doar de la specialitatea Matematică se pensionează peste 20 de colegi şi noi avem un gol foarte mare. Sunt situaţii în care avem la catedră pensionari, dar nici pe aceştia nu prea îi avem. Deci nu ai cum să îi reduci. Suplinitori oricum vor fi şi la fel şi cadre didactice pensionate”, a explicat inspectorul general.
„În judeţul nostru ar veni o reducere de aproximativ 3%, care este nesemnificativă. Părerea mea este că aproximativ 160 de posturi vor fi reduse în Bistriţa-Năsăud, începând cu 1 septembrie 2010, deci pentru anul şcolar viitor. Dar mai precizez o dată: vor fi situaţii în care natural mai cad nişte posturi, cel puţin 20 – 30”, a mai declarat Marc.
Inspectorul general al ISJ BN a mai precizat că reducerile vizează nu doar posturile didactice, ci şi pe cele nedidactice.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.