Educaţie pentru gasirea unui loc de munca

In judeţul Cluj se afla in derulare un proiect care işi propune sa imbunataţeasca accesul şi participarea grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii. Acesta face parte dintr-un proiect transnaţional implementat in ţara noastra de trei parteneri: Asociaţia Comunelor din Romania, Brainstorming Consulting şi RPIC-VIP din Republica Ceha, care are o experienţa de 10 ani in implementarea de proiecte in domeniul resurselor umane.

Cofinanţare europeana

Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, DMI 6.2 Imbunataţirea accesului şi a participarii grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, şi se desfaşoara pe o perioada de 24 de luni, din noiembrie 2010, pana in octombrie 2012. Valoarea proiectului este de 6.815.187 RON, din care aproximativ 6,4 milioane sunt nerambursabili, diferenţa fiind finanţa prin contribuţia partenerilor.
Acesta este implementat in 35 de comune din şapte judeţe din Romania, printre care şi Clujul. Celelalte judeţe sunt Constanţa, Dolj, Damboviţa, Ialomiţa, Neamţ şi Olt. Comunele din judeţul Cluj unde va fi implementat proiectul sunt Baciu, Garbau, Floreşti, Gilau şi Viişoara. In primariile fiecarei din aceste comune vor fi instruiţi cate 3 oameni, care vor oferi satenilor informaţii pentru a-i ajuta sa-şi gaseasca un loc de munca.
Astfel, sunt create in cadrul administraţiilor locale birouri de consiliere, menite sa funcţioneze şi dupa ce se incheie implementarea proiectului, prin mobilizarea comunitaţii locale. Per ansamblu, proiectul işi propune instruirea a 1400 de membri ai grupurilor vulnerabile. In fiecare localitate inclusa in acest program işi vor insuşi competenţe comune 40 de persoane, din care 31 vor fi femei. Instruirea consta in cursuri de calculatoare, de comunicare, dezvoltare personala, orientare spre client sau rezolvarea problemelor. Pentru fiecare din participanţi se realizeaza testarea online a nevoilor de competenţe, intr-un sistem dezvoltat de partenerii cehi.

Grupul ţinta: categoriile vulnerabile

Au fost alese persoane din mediul rural, care au cea mai mare dificultate in gasirea unui loc de munca, iar din randul acestora persoane din grupuri vulnerabile: femei, romi, familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, persoane cu dizabilitaţi şi beneficiari ai venitului  minim garantat. Aceştia sunt cel mai adesea lipsiţi de şansa de a se angaja din cauza lipsei de informare şi pregatire.
Proiectul are trei componente principale. In primul rand, a realizat un studiu in randul a 30 de angajatori din zona, in legatura cu lista de competenţe pe care le doresc de la angajaţi. Intr-un final, au fost evidenţiate patru competenţe, in care vor fi consiliaţi participanţii, şi care sunt comune angajatorilor. Majoritatea angajatorilor vor ca angajaţii lor sa inveţe pe tot parcursul vieţii, sa fie pro-activi, sa aiba abilitaţi bune de comunicare şi sa fie orientaţi spre client.
Apoi, au fost infiinţate centrele de consiliere din primarii, unde au fost instruite cate trei persoane pentru a oferi consiliere ocupaţionala. De la aceştia, cei 40 de participanţi se pot informa de proiecte europene derulate in zona, locuri de munca, subvenţii de care pot beneficia (de exemplu, de la APIA), şi altele. Iar la nivel judeţean, au fost antrenaţi in acest proiect manageri, personal al ONG-urilor, dar şi ai agenţiilor şi instituţiilor publice.
In prezent in judeţul Cluj se desfaşoara cursurile de competenţe comune pentru cei 180 de beneficiari, fiind deja finalizate cursurile de competenţe informatice, desfaşurate in 2011. Este deci vorba de un proiect care, ca obiectiv final, ofera servicii personalizate de consiliere pentru persoanele cu risc ridicat de excluziune sociala. Puteţi afla mai multe despre proiect de pe site-ul www.fancomune.ro.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.