În decembrie 2021, cu două zile înainte Crăciun, AGENȚIA DE ADMINISTRARE A REȚELEI NAȚIONALE DE INFORMATICĂ PENTRU EDUCAȚIE ȘI CERCETARE (AARNIEC) a semnat un contract de peste 180 milioane lei pentru implementarea Edulib – o platformă digitală națională cu resurse educaționale deschise. De la bun început acești bani au fost dedicați ”moștenitorilor” Siveco, însă s-a organizat o licitație publică pentru a îndeplini criteriile legale pentru ”dedicația” de aproape 200 de milioane lei. Una dintre firmele care fac parte din consorțiul câștigător S&T România – Trencadis Corp deținea codul sursă pe care se sprijină platforma Edulib. În pofida contestațiilor care au atras atenția asupra modului flagrant în care a decurs licitația, banii au ajuns unde acolo unde trebuia. Ambele procese din jurul acestei proceduri au fost judecate de un complet din care a făcut parte soția fostului ministru PNL al Justiției, Tudor Chiuariu. Unul dintre firmele care au câștigat contractul, Trencadis Corp, îi aparține lui Radu Negulescu, unul dintre tinerii care au lucrat la campania electorală pentru alegerile prezidențiale în urma cărora a câștigat Klaus Iohannis. Cealaltă societate, S&T România a fost implicată în Dosarul Microsoft.

În cadrul licitației pentru atribuirea contractului de ”Furnizare produse -platformă cu resurse digitale Edulib” au fost depuse 3 oferte, însă două dintre ele au fost declarate neconforme. Așa că, în final, pentru contractul de 182.964.068 milioane lei a rămas o singură ofertă, cea câștigătoare, formată din asocierea S&T România și Trencadis. Din acest consorțiu mai fac parte firmele Ascendia, Cyberllence Inovatie, Software Imagination & Vision, S&T Cehia și Tema Energy S.R.L.

Însă, până în 23 decembrie, data la care a fost semnat contractul de peste 180 milioane lei, fără TVA, s-a dat o luptă surdă pentru acesti bani. Surdă pentru că, în pofida neregulilor flagrante din cadrul procedurii, nici Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) și nici Curtea de Apel București nu au văzut hibele. Iar pe baza acestor hibe va fi implementată o platformă educațională pentru tinerii români.

Procedura a fost contestată de mai multe ori de către societățile care au încercat să se apropie de contractul pentru implementarea Edulib.

Una dintre contestații a vizat condiția impusă de autoritatea contractantă care făcea referiri la capacitatea economică și financiară a firmelor care s-au înscris în cursă. Comisia de licitații a stabilit ca o firmă să aibă media anuală a cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani să fie de cel puțin 365.989.478,38 lei. Suma a fost calculată prin dublarea valorii estimate a contractului.

”Valoarea este nejustificată și disproporționată în raport cu cerința privind experiența similară relevantă. Prin impunerea unei astfel de cerințe a fost încălcat principiul proporționalității. Practic, pe de o parte, autoritatea contractantă solicită ca media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani să fie de peste 75 de milioane de euro, dar pe de altă parte consideră că prezentarea, de exemplu, a unui contract de 5.000 euro, care a avut ca obiect furnizarea de pachete software, este suficientă pentru ca operatorul economic să demonstreze potențialul de a îndeplini contractul de achiziție publică și de a rezolva eventualele dificultăți legate de îndeplinirea acestuia, în cazul în care oferta va fi declarată câștigătoare”, arată contestația.

Însă CNSC a decis respingerea plângerii făcut de Mixt Energy SRL, una din firmele care au participat la licitație.

La butoane intră și soția unui fost ministru PNL al Justiției

O altă contestație, venită din partea Network Innovation Future SRL arată că ”de la lansarea procedurii de achiziție, autoritatea contractantă a întreprins mai multe demersuri care contravin prevederilor legale în vigoare în domeniul achizițiilor publice”.

Reprezentanții acestei firme arată că, printr-o clarificare făcută de autoritatea contractantă (AARNIEC, n.red.) s-a schimbat simțitor volumul de date pe care cei interesați de contract ar trebui să le convertească în lecții online.

Implicit, și ofertanții ar fi trebuit să își schimbe oferta, însă acest lucru nu a mai fost posibil pentru majoritatea competitorilor, ci doar pentru cei care au avut date suplimentare. Practic, după cum spun reprezentanții companiei, ”documentația nu este clară, competitivă și adresată corect, nerespectând normele legale aplicabil privind modul de ofertare, departajare și atribuire a unui contract ce ar trebui să aibă un obiect bine definit și identificabil”.

Atenție, acest reproș este făcut pe marginea unui contract de 180 milioane lei !

Ori, se pare că autoritatea contractantă a urmărit cu premeditare ca, în afară de ”aleși”, ceilalți participanți să se joace de-a baba oarba în licitația nebuloasă organizată de AGENȚIA DE ADMINISTRARE A RETELEI NATIONALE DE INFORMATICA PENTRU EDUCATIE SI CERCETARE

Drept urmare, CNSC a respins și această contestație.

În replică, reprezentanții Network Innovation Future SRL au contestat în instanță, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. Aici, judecătorii au respins contestația ca nefondată, motivând că CNSC a avut dreptate.

”Referitor la criticile petentei (…) Curtea constată că au fost încălcate prevederile art 8 al 1 lit a din Legea 101/2016, termenul de contestare al acestei clarificări fiind împlinit la data de 09.11.2020, soluția CNSC de respingere a acestei cereri ca tardivă fiind legală. Petenta (firma Network Innovation Future SRL, n.red.) mai formulează și scurte considerații cu privire la care autoritatea a răspuns în clarificări însă extrem de vag și nemotivat atunci când caietul de sarcini vorbește de cerințele de la p 8, capitolul 2.1.1. Predarea pe proiector a unei lecții inteligente cu răspunsuri automate la cereri în limbaj natural (…), fără a indica în mod concret nelegalitatea acestora. Așadar, instanța nu se poate pronunța pe aceste ”considerații” care sunt simple supoziții ale petentei, neînsoțite de niciun înscris doveditor. Față de argumentele expuse, Curtea urmează ca, în temeiul art 34 din legea 101/2016 să respingă plângerea petentei Network Innovation Future SRL ca nefondată”, se arată în motivarea completului format din Roxana Chiuariu (președinte), Carmen Elena Iliescu (judecător) și Cristina Maria Irimia (judecător).

Proprietarul firmei care a făcut contestația, Vlad Iancovici, a declarat că nu dorește să comenteze modalitatea în care a decurs licitația, chiar dacă, spre deosebire de el, reprezentanții firmei au fost extrem de vocali atunci când au făcut adresele către CNSC și Curtea de Apel Cluj.

Roxana Chiuariu este soția este soția avocatului Tudor Chiuariu, fost ministru PNL al Justiției, condamnat penal la 3 ani și jumătate cu suspendare într-un dosar penal legat de Poșta Română.

Urmele Siveco invizibile pentru CNSC

Un alt contestator al acestei licitații a fost mult mai tranșant și a oferit o explicație pentru care s-au depus toate eforturile pentru ca acest contract să ajungă la S&T România – Trencadis Corp SRL:  din consorțiu face parte unul dintre ”moștenitorii” afacerii Siveco.

Contestația respectivă a venit din partea Invite Systems SRL (liderul asocierii) formate din firmele Clarity Solution SRL, firma clujeană NTT Data România și SC Connections Consult SRL.

S-a reclamat restricționarea nejustificată a participării la o sesiune demonstrativă din cadrul procedurii de atribuire. Reprezentanții firmei au spus că autoritatea contractantă a refuzat să pună la dispoziție sursele obiectelor de învățare, în contextul în care un alt ofertant, ”asocierea S&T România (lider), Trencadis Corp SRL (asociat), prin subcontractantul Software Imagination & vision (SIMAVI), societate înființată urma divizării societății Siveco România SA, deține aceste surse”, se arată în contestație.

Practic, atunci când firmele competitoare au accesat site-ul pus la dispoziție de autoritatea contractantă pentru descărcarea unor module care trebuiau convertite, modulele respective purtau sigla ”AeLe Content”. Această siglă aparține site-ului advancedlearning.com, care în momentul de față nu mai este funcțional.

Potrivit urmelor lăsate de site-ul respectiv se poate vedea că el a aparținut firmei Siveco, care avea și dreptul de copyright asupra lui.

Societatea Software Imagination & Vision, în urma desprinderii de Siveco, a primit, printre alte domenii web și cel de eLearning, dezvoltat de compania mamă.

”Practic, autoritatea contractantă ”mimează” derularea achiziției prin procedura unei licitații deschise, în realitate singurul participant cu șanse reale de câștig al acestui contract fiind deținătorul surselor obiectelor de învățare”, mai arată contestația.

Și de această dată, în situația în care acuzațiile formulate atârnau destul de greu, CNSC a respins contestația.

”Respinge, ca nefondată, cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulată de Invite Systems SRL, în contradictoriu cu autoritatea contractantă Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare”, arată decizia Consiliului.

Ea a fost semnată de președintele complet Alina Oana Oprișan, Bianca Laura Popescu și Marinela Păun.

Soția unui fost ministru PNL al Justiție judecă ambele contestații

Cei de la Invite Systems SRL au contestat decizia CNSC în instanță, așa că licitația a ajuns încă o dată la Curtea de Apel București.

De această dată, președintele completului de judecată a fost Emilian Constantin Meiu, alături de Carmen Elena Iliescu, care judecase și dosarul anterior, care trata o problemă similară, și… ați ghicit! Roxana Chiuariu.

Practic, judecătoarele Iliescu și Chiuariu au judecat în două dosare diferite contestațiile împotriva aceleiași licitații. Acest lucru, se pare, că nu a constituit nicio problemă de recuzare a lor din formula completului.

Rezultatul a fost același, de respingere a cererii de chemare în judecată formulate de SC Invite Systems SRL.

Tudor Chiuariu

Analiza acestui complet frapează încă de la prima propoziție a motivării: ”În primul rând, Curtea constată că, întocmai cum a reținut Consiliul (CNSC, n.red.), invitația transmisă ofertantului în vederea susținerii sesiunii demonstrative este în deplină concordanță cu cele stabilite la nivelul caietului de sarcini. (…) Curtea reține că sesiunea demonstrativă a putut fi susținută în condițiile caietului de sarcini de ceilalți doi ofertanți care, spre deosebire de petentă, s-au prezentat în vederea susținerii acesteia, ceea ce demonstrează încă o dată, fără putință de tăgadă, că punerea la dispoziție a codului sursă nu era absolut deloc necesar prin raportare la cerințele caietului de sarcini”, arată completul format din judecătorii enumerați mai sus.

Niciunuia dintre ei nu i s-a părut flagrant faptul că unul dintre competitori este practic, proprietarul codului sursă, iar acest aspect a contat covârșitor la desemnarea câștigătorului licitației.

Nici Tiberiu Croitoru, administratorul și proprietarul Invite Systems SRL, nu a dorit să comenteze absolut niciun aspect din cadrul acestei licitații care, se pare, l-a marcat destul de profund prin modalitatea în care a fost organizată.

Ceea ce frapează la cele două procese enunțate anterior, care s-au judecat la Curtea de Apel București este că, din toți cei peste 200 de judecătorii din această instanță, la repartizarea aleatorie a dosarelor, s-au nimerit exact aceiași doi judecători, Carmen Elena Iliescu și Roxana Chiuariu !

Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este egală cu cea a câștigării la Loto, de două ori a premiului cel mare.

Mai trebuie remarcat faptul că, în momentul de față, caietul de sarcini al licitației nu mai există în serverul celor de la SEAP, autoritatea din România care organizează licitațiile publice.

ADN-ul 100% românesc cu un off-shore, afacerile lui Cristi Burci și omul care l-a făcut președinte pe Iohannis

Potrivit unui articol publicitar apărut pe Hotnews, cei de la Trencadis prezintă proiectul Edulib.

”Ca o continuare a strategiei de implicare în domeniul educației, compania Trencadis, cu ADN 100% antreprenorial românesc, va aloca resurse umane și financiare pentru a crea manuale digitale împreună cu organizații ca Ascendia, care realizează editorul de manuale școlare digitale LIVRESQ, NEXTLAB.TECH, inițiatorul celui mai mare concurs de robotică școlară, și Software Imagination and Vision, companie care a lansat platforme de creare de conținut pentru profesori inclusiv prin utilizarea AR (realitate augmentată) și VR (realitate virtuala)”, arată textul publicitar.

Radu Negulescu

Însă, ”ADN” -ul nu este 100% românesc: acționarii companiei sunt: Burci Carlo Robert (10%), – cetățean american și fiul lui Cristi Burci, FIRST INVESTMENTS HOLDING LTD (22%) – un offshore din Insulele Cayman, firma ALEXANDER N.CAPITAL MANAGEMENT SRL (64%) – care îi aparține băimăreanului Negulescu Radu,  Moldovan Mihaela Maria (4%).

Din 1990 până în prezent, numele omului de afaceri Cristi Burci a fost menționat în majoritatea afacerilor cu iz penal din România. S-a ocupat de afaceri în domeniul transportului feroviar, fiind protejatul fostului ministru Miron Mitrea. A făcut afaceri cu cadavre de origine animală prin intermediul afacerii Protan. Din cauza neregulilor sesizate în această afacere România a riscat să intre în procedura de infringement. A jonglat cu Agenția Domeniilor Statului în tandem cu omul de afaceri Dumitru Creștin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Singurul dosar în care Burci a fost trimis în judecată este cel al  devalizării societății Romvag Caracal.

Fiul lui, Carlo Burci, a fost asociat cu un cetățean italian a cărui nume apare în cadrul unei anchete de spălare de bani din… Azerbaidjan!  Burci junior a fost și consilierul personal al vicepreședintelui Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, politician PSD.

Acționarul Radu Negulescu s-a ocupat de campania electorală de pe Facebook de care a avut parte Klauss Iohannis. Practic, campania respectivă a adunat majoritatea voturilor care au mers spre actualul președinte al țării.

Potrivit declarațiilor de pe blogul personal, care între timp a fost închis, Radu Negulescu a ajuns să se ocupe de campania online a președintelui Klaus Iohannis prin intermediul unor ”oameni de la PNL”. Între timp, unul dintre ei, Ionel Bogdan, fost partener de afaceri, a ajuns președintele PNL Maramureș.

S&T România – firma austriecilor lui Claudiu Florică implicată în Dosarul Microsoft

Și firma S&T România are un ADN pur românesc, întocmai ca partenerii de la Trencadis. Acționari sunt două companii din Austria: COMPUTER BETTING COMPANY (69%) și S & T AG (31%).

Din 2016 până acum firma a declarat cifre de afaceri de peste 130 de milioane de lei, pierderi în fiecare an. Spre exemplu, în 2018 S&T România a declarat o pierdere de 3,4 milioane de lei.

Printre persoanele implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în Dosarul Microsoft, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, se numără Dan Roman – director S&T România, Bogdan Cocora S&T România, Metodiu Mehmet acționar la Fair Value, societate preluată de S&T România, şi ulterior coacţionar cu Claudiu Florică într-una din firmele acestuia.

În martie, Tribunalul București a decis încetarea procesului penal împotriva lui Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, inculpaţi pentru spălare de bani în dosarul Microsoft, deoarece faptele de care erau acuzaţi s-au prescris.

Pe de altă parte, magistraţii au dispus ca Dinu Pescariu şi Claudiu Florică să plătească fiecare suma de 10.858.479 dolari, în urma confiscării speciale.

Claudiu Florica

De asemenea, instanţa a decis confiscarea sumei de 1.070.557 dolari de la suspectul Stan Dragoş Şerban.

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, fapte comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.

Firma a continuat să primească contracte din partea statului.

În 2020, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a acordat contractul ”Furnizare Sistem informatic central în cadrul proiectului „Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” – SIIEASC” firmei S&T România pentru suma de 39.177.805,25 lei, fără TVA.

Din această valoare,  15,6 % reprezintă fonduri din bugetul de stat, iar diferența de 84,4 % reprezintă finanțare din fonduri externe nerambursabile, prin Programului Operațional Competitivitate, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Nu este singurul contract câștigat de această societate de la statul român.

Directorul ”viețaș” de la AARNIEC

Ținând cont de reticența acționarilor celor două firme care au contestat și pierdut licitația pentru Edulib, am încercat să obținem un punct de vedere de la autoritatea contractantă, AGENȚIA DE ADMINISTRARE A REȚELEI NAȚIONALE DE INFORMATICĂ PENTRU EDUCAȚIE ȘI CERCETARE (AARNIEC), instituție care funcționează în subordinea Ministerului Educației.

Însă, potrivit declarațiilor de avere, singura sursă de informare care se află pe site-ul agenției, la această instituție lucrează doar un angajat, directorul Gheorghe Dinu. El ocupă această funcție de aproape 10 ani. La telefonul afișat pe site nu a răspuns nimeni.

Un anunț care poate că va ajunge la procurorul șef european Laura Kovesi

Potrivit anunțului obligatoriu pentru oricine câștigă o finanțare din fonduri europene, proiectul Edulib a fost finanțat prin Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020.  ”Se va derula în perioada 10.09.2019 – 10.09.2021 proiectul „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB) (Biblioteca virtuala)”, cod SMIS 130181. Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de 230.753.402,64 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă FEDR 194.619.924,09 lei şi asistenţă financiară nerambursabilă BS 31.518.410,49 lei.

Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unui mediu coerent integrat, administrat și protejat, centralizat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de e-content, de interes educaţional ca resurse critice pentru procesul educaţional modern.

Rezultatele prevăzute de implementarea proiectului sunt:

-Crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise

-Integrarea și valorificarea de resurse digitale de tip OER

-Dotarea a unui număr de 5400 de școli gimnaziale cu kit-uri multimedia

-Instruirea indirectă (tip train-the-trainers) pentru 5400 profesori  

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 2 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.