Acum şase luni, se înregistra o creştere pe piaţa imobiliară, însă ca efect al intrării în vigoare a Legii dării în plată, apartamentele au început să se ieftinească. În Cluj-Napoca, municipiul cu cele mai mari preţuri din ţară, piaţa imobiliară a înregistrat o scădere uşoară luna trecută. Legea are însă şi efecte negative, iar din cauza câtorva mii de clienţi rău-platnici care vor putea să lase cheile la bancă şi să scape de datorii ar putea suferi zeci sau chiar sute de mii de români, printre care şi chiriaşii.

Suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan naţional (noi şi vechi) a scăzut cu 1,4% în mai, până la 1.002 euro pe metru pătrat util, faţă de 1.016 euro pe metru pătrat la finele lui aprilie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Cum influenţează Legea dării în plată piaţa imobiliară din Cluj
Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu Ioana Oltean, manager de vânzări la Napoca Imobiliare, pentru a afla care sunt efectele legii dării în plată şi cât de mult afectează piaţa imobiliară din Cluj-Napoca. Aceasta ne-a confirmat că preţul apartamentelor au scăzut uşor, însă efectele se vor simţi mai mult într-o lună-două:
”Într-adevăr de o lună de zile puterea de cumpărare a scăzut pe piata si acesta este doar inceputul.
Pe piata se observa diferente ale cererilor, in mod special pe segmentul rezidential, unde dominanti erau clientii care accesau programul Prima Casa.
Odata cu legea darii in plata, au crescut avansurile creditelor ipotecare pana la 30%-35%, ceea ce inseamna ca majoritatea tinerilor nu isi vor mai permite achizitia unei locuinte.
Preconizam astfel ca cererea va scadea considerabil, preturile de asemenea , oferta va creste intrucat exista proiecte autorizate pentru inca cateva mii de apartamente in localitatea Cluj-Napoca.
In acest caz agentiile care nu vor avea bugete mari pentru promovare, nu au suficienti angajati si nu adopta o conduita potrivita conform codului deontologic vor avea extrem de mult de suferit, intrucat vor ajunge din disperarea de a vinde sa isi negocieze comisioanele, sa devina agresivi, ceea ce ii va duce la declin pe termen lung.
În situaţii de criză economică, acesta e avantajul agenţiilor mari, care isi permit bugete de promovare. Investesc in continuare in pregatirea agentilor imobiliari si a imbunatatirii serviciilor.Din fericirenoi activamin mai multe segmente (Vanzari/Inchirieri chiar si administrari apartamente, case, spatii si terenuri) avand clienţi şi investitori potenti financiar cu numerar. Acestia investesc si profita de situatia actuala pentru a obtine mari negocieri de preturi, a spus Ioana Oltean, manager de vânzări la Napoca Imobiliare
În Cluj, preţul solicitat de vânzători a crescut cu 0,9%, la 1.209 euro pe metru pătrat util – ceea ce echivalează cu o diferenţă de 13,9% faţă de nivelul din mai 2015 (1.061 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 1,2%, de la 1.235 la 1.250 de euro pe metru pătrat, conform Imobiliare.ro. Locuinţele nou-construite s-au apreciat însă cu 0,8%, la 1.151 de euro pe metru pătrat.
Ioana ne-a povestit că aceşti indici nu sunt cei mai reali si relevanţi pe piaţă:
”Da, intr-adevar acestia reprezinta indici ai pretului de cerere, nu al pretului de tranzactionare, unde se regaseste o mica diferenta. Pretul de tranzationare pe piata scade pana la 5-7 procente fata de pretul listat initial”.

Se preconizează o reală criză economică
”Şi noi preconizăm o scădere a preţurilor şi o eventuală criză economică, o reală criză economică. Dar asta nu inseamna ca piata imobiliara cade. Tranzactii vor fi, poate chiar mai multe, insa la preturi mai mici. Principalii cumparatori vor fi cei care detin avansuri de 25%-35% si cei care au lichiditati.
E extrem de riscant să faci investiţii, in momentul de fata, intrucat activam pe un teren minat.
Semne care ne dau de gândit suntscaderea euro, BREXIT-ul, legea darii in plata, instabilitatea programului Prima Casa, cresterea avansurilor la creditele ipotecare…” adaugă Ioana Oltean.

Ce se va întâmpla cu preţul chiriilor
Deşi salariile nu cresc decât pentru anumite categorii sociale, România se poate lăuda cu faptul că este în top 5 state europene din punct de vedere al majorării preţului pe metrul pătrat de locuinţă, în primul semestru al acestui ani, iar chiriaşii sunt printre cei care vor suferi din cauza legii dării în plată pentru că acestea vor creşte.
”Este greu de spus. In mod normal odata cu scaderea preturilor la cumparare scad si preturile la inchiriere. Dar avand in vedere ca cererea va fi extrem de mare, intrucat nu isi vor mai permite multi sa achizitioneze imobile acestia nu au decat alternativa inchirierii unui apartament. Cu siguranta proprietarii vor valorifica aceasta cerere.
Deci chiriile nu au cum să scadă, datorita cererilor mari.Ca de obicei perioada august – septembrie isi pastreaza apogeul, fiind cele mai mari preturi in acest interval.
Tot ce înseamnă un oraş mare, centru universitar, locuri de munca…va exista piata imobiliara ’ -a declarat managerul de vânzări Napoca Imobiliare.

De ce sunt scumpe chiriile în Cluj?
Clujul este clasificat ca fiind cel mai scump oraş din România în ceea ce priveşte preţul chiriilor, iar partea de IT este ceea ce influenţează foarte mult acest aspect:
”Domeniul IT influenţează extrem de mult tot ce înseamnă segmentul inchirieri, pentru că discutăm de mii de angajaţi în IT care au salarii medii de peste 1.000 euro, deci media lor este între 1.000 şi 2.000 euro salariu lunar, dupa 2-3 ani de activitate, iar în condiţiile în care sunt mii de angajaţi care au un venit atât de mare, acestia influenteaza piata, iar Clujuleste într-o expansiune continua in domeniul de IT . Conteaza atat domeniul IT cat si sutele de mii de studenti si multinationalele existente care ofera multe locuri de munca in general mai bine platite ca in alte domenii.
E un cerc vicios, sunt oameni care achizitioneaza imobile special pentru a le inchiria.Acestia isi calculeaza o rentabilitate procentuala minima.In condiţiile în care achiti un pret de 70.000 euro pe un apartament, nu o sa iti permiti sa inchiriezi acel apartament la 200 de euro, intrucat rata la banca este poate 350 euro. Un apartament trebuie trebuie recuperat ca investitie in aproximativ 15-17 ani, iar un spatiu comercial se considera afacere buna cand amortizarea se face in 10-12 ani.
Astfel proprietarii sunt nevoiţi să crească preţurile chiriilor direct proportional cu pretul de achizitie.” a declarat pentru Gazeta de Cluj Ioana Oltean, manager de vânzări la Napoca Imobiliare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.