Ca răspuns la mesajele anterioare care arătau că reducerea TVA la alimente ar putea avea un impact negativ în încasările bugetare, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a arătat că, dimpotrivă, rezultatele pozitive sunt deja vizibile pentru că măsura a fost bine pregătită.

„În septembrie 2013, când a fost redusă cota de TVA la pâine, impactul nu a fost pozitiv de la început, pentru că măsura nu fusese suficient de bine pregătită. Acum, când a scăzut TVA la toate alimentele, a fost o măsură mult mai largă, cu efecte pe foarte multe paliere, şi impactul este pozitiv de la început pentru că a fost bine întemeiată“, a explicat şeful Fiscului.

El a dat ca exemplu noua ordonanţă care reglementează înregistrarea firmelor în scopuri de TVA, a cărei aplicare „are efecte remarcabile“. „Existau atât de multe firme-fantomă, încât la un moment dat şi unii agenţi corecţi înclinau să fie angrenaţi. Şi acum mai sunt încă unele fantome care încearcă să intre în lanţurile de tranzacţionare, dar criteriile impuse pentru înregistrarea în scopuri de TVA le descurajează. Astăzi, evaziunea este excepţia şi conformarea voluntară este regula“, a mai arătat şeful Fiscului.

Referitor la colectarea TVA, care a crescut cu 1% chiar după ce cota de la alimente a scăzut de la 24% la 9%, au existat voci care au zis că această creştere „e prea puţin“. „Potrivit unor studii anterioare, impactul pe colectarea de TVA după scăderea cotei la alimente trebuia să fie negativ, cu o amploare de 10%-15%. Noi am avut un plus de 1% şi s-a spus că e doar 1%. Pot să vă spun că în condiţiile acelor aşteptări, ar fi fost remarcabil şi 0,1%“, a precizat Gelu Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.