AstraZeneca a anunțat că vaccinul său contra Covid-19 are o eficiență de 76% în prevenirea bolii simptomatice, rezultatele venind după actualizarea datelor în studiul clinic pe zeci de mii de persoane efectuat în Statele Unite, transmite Reuters. Cifra este ușor mai redusă decât eficacitatea de 79% anunțată luni la prezentarea datelor preliminare, potrivit HotNews.
Ultimele date vin după înregistrarea a 190 de infecții printre cei peste 32.400 de participanți la testele clinice desfășurate în SUA, Chile și Peru. Cifrele preliminare fuseseră calculate pe baza celor 141 de cazuri înregistrate în rândul voluntarilor până pe 17 februarie, autoritățile americane criticând compania pentru folosirea unor rezultate deja depășite.
”Analiza primară confirmă analizele preliminare făcute până acum și faptul că vaccinul nostru contra Covid-19 este foarte eficient la adulți”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al AstraZeneca.
Compania a spus că va cere autorizarea de urgență în SUA în următoarele săptămâni, ultimele date fiind deja prezentate unui comitet independent de supraveghere a testelor clinice.
AstraZeneca a subliniat din nou că produsul, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, este 100% eficient contra formelor severe sau critice al bolii.
De asemenea, a spus că vaccinul a avut o eficacitate de 85% la adulții de peste 65 de ani.
”Mulți dintre noi așteptam acest studiu de faza a treia de mare amploare, bine realizat și prezentat”, a declarat Paul Griffin, profesor la Universitatea Queensland.
”Pare să fie un vaccin foarte eficient, fără probleme de siguranță. Sperăm că asta va da oamenilor mai multă încredere că acest vaccin este bun pentru a trece peste această (pandemie)”, a spus expertul, adăugând că părinții săi au făcut acest vaccin.
Rata de eficacitate de 76% este mai mică decât cele de aproximativ 95% raportate de Pfizer / BioNTech și Moderna.
Experții subliniază, totuși, că ultimele statistici furnizare de AstraZeneca sunt mai semnificative deoarece au fost obținute după ce variantele mai infecțioase ale coronavirusului au devenit prevalente.
Vaccinul AstraZeneca este văzut drept crucial în combaterea coronavirusului la nivel global, fiind mai ieftin și mai ușor de transportat decât produsele rivale. A fost aprobat pentru utilizare în peste 70 de țări.
”Eficacitatea vaccinului contra formelor grave ale bolii și decesului plasează vaccinul AZ în aceeași ligă cu celelalte vaccinuri”, a declarat William Schaffner, expert în boli infecțioase la Universitatea Vaderbilt.
Citește și: Cei care refuză administrarea rapelului AstraZeneca ar putea relua procesul de vaccinare cu alt ser