Paisprezece femei membre ale Frăţiei musulmane din Egipt, confreria preşedintelui islamist destituit de armată Mohamed Morsi, au fost condamnate miercuri la 11 ani de închisoare pentru apartenenţa la o „organizaţie teroristă”, conform surselor judiciare citate de AFP.

De asemenea, şase bărbaţi, prezentaţi ca fiind lideri ai confreriei, au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare, au adăugat aceste surse. Ei au fost acuzaţi că au incitat femeile să „taie” axe importante ale Alexandriei, cel de-al doilea oraş al ţării de pe coasta mediteraneană, în timpul violenţelor survenite la 31 octombrie în timpul manifestaţiilor pentru întoarcerea lui Morsi, singurul şef de stat al Egiptului ales democratic.

Alte şapte fete acuzate în acelaşi caz, toate cu vârste mai mici de 18 ani, au fost plasate în detenţie într-o închisoare pentru minori până la împlinirea majoratului, conform presei oficiale.

Morsi şi principalii lideri ai Frăţiei musulmane sunt de asemenea arestaţi şi anchetaţi de justiţie. Peste 2.000 dintre susţinătorii săi sunt după gratii şi zeci au fost deja condamnaţi, dintre care cel puţin unul la închisoare pe viaţă.

Morsi a fost demis şi arestat la 3 iulie, armata invocând milioanele de manifestanţi ieşiţi în stradă cu trei zile mai devreme pentru a cere plecarea celui pe care îl acuzau că vrea să islamizeze forţat societatea.

De atunci, noile autorităţi afirmă deseori că duc „un război împotriva terorismului” şi reprimă sângeros manifestările pro-Morsi. La 14 august, soldaţii şi poliţiştii au dispersat mii de manifestanţi provocând peste 600 de morţi, conform unui bilanţ oficial.

Mai mulţi responsabili ai noilor autorităţi au cerut interzicerea confreriei. În septembrie, un tribunal a interzis această mişcare cu o vechime de 85 de ani şi i-au blocat toate bunurile financiare până când liderii ei vor fi judecaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here