Gazeta de Cluj continuă seria interviurilor în oglindă cu principalii contracandiaţi clujeni care s-au înscris în lupta electorală pentru Parlamentul României. Săptămâna aceasta este dedicată colegiului numărul trei, Câmpia Turzii-Gherla-Dej, unde sunt înscrişi pentru funcţia de senator Petho Sigismund (UDMR), Vasile Puşcaş (PSD), Marius Nicoară (PNL) şi Gheorghe Benea (PD-L). Precizăm că, în ciuda insistenţelor noastre, candidatul PD-L nu a putut fi contactat.  

Gazeta de Cluj: Care este motivul pentru care aţi ales acest colegiu?

Petho Sigismund: M-am născut în Mihai Viteazu, deci zona Câmpia Turzii îmi este cunoscută. De asemenea am lucrat mulţi ani în Câmpia Transilvaniei: Moci Suatu şi în Bistriţa Năsăud.

Vasile Puşcaş
: Aşa cum am declarat încă înainte de a intra în cursa electorală eu am dorit să mă integrez în strategia Partidului Social Democrat la nivel local pentru maximizarea rezultatelor. Repartiţia în acest colegiu a fost hotărâtă de Biroul PSD Cluj, în cadrul unei strategii care vizează în primul rând interesele comunităţilor din judeţul nostru şi apoi îi vizează pe toţi cei 14 candidaţi ai PSD Cluj.

Marius Nicoară: Am condus Consiliul Judeţean timp de patru ani şi cunosc judeţul ca pe propriul buzunar. Asta nu numai pentru că am fost preşedintele CJ, ci şi pentru că sunt un clujean născut şi crescut în judeţ, un judeţ pe care îl iubesc foarte mult şi din tinereţe l-am comindat în lung şi-n lat atât datorită hobbz-ului meu – automobilismul – cât şi din pricina îndatoririlor mele de serviciu, ca şi inginer metano-energetic şef la grupul de gospodărire judeţeană. Am dezvoltat multe proiecte în judeţul Cluj dintre care foarte multe se leagă de zona Câmpia Turzii-Gherla-Dej. Aici mă refer la spitalul regional de urgenţă Câmpeneşti, canalizarea în Câmpia Transilvaniei, drumuri, puncte turistice, centuri ocolitoare pentru oraşele Câmpia Turzii, Gherla şi Dej, dezvoltarea căminelor pentru vârstnici, a şcolilor şi a grădiniţelor din toată zona, precum crearea de locuri de muncă în parcul industrial de la Jucu şi Dej şi cel în construcţie de lângă Câmpia Turzii. Consider că în Cluj Napoca cei 300.000 de locuitori şi aproximativ 100.000 de studenţi, cu universităţile şi firmele situate aici  reprezintă un oraş foarte bogat care se paote dezvolta singur dacă este bine administrat neavând neapărată nevoie de lobby puternic la Bucureşti. Zona Câmpia Turzii-Gherla-Dej, respectiv colegiul trei, este o zonă rămasă în urmă pentru care, aşa cum am arătat la început, este nevoie de dezvoltarea unor proiecte importante care ar putea fi finalizate cu sprijin de la Bucureşti. Cred că sunt omul cel mai potrivit pentru a sprijini mersul înainte ale acestor proiecte deoarece le cunosc în calitate de iniţiator şi cunosc foarte bine oamenii din zonă şi problemele lor.

Gazeta de Cluj: Care sunt motivele pentru care nu aţi dorit să candidaţi într-un colegiu din Cluj – Napoca?

Petho Sigismund
: Sunt inginer agronom şi toată viaţa am stat la ţară, am origini tărăneşti. Cunosc viaţa ţăranilor, le cunosc necazurile şi bucuriile. Aici, în mediul urban, sunt foarte mulţi oameni pregătiţi care cunosc oraşul şi viaţa oraşului. Îmi doresc ca în Parlamentul României să fie şi specialişti agricoli, pemtru că, în momentul de faţă, agricultura nu mai reprezintă deloc un interes. Se vede clar că nici măcar 10 % din aleşi nu stiu ce înseamnă agricultura, rolul şi importanţa acesteia în ţara noastră. Nu au la inimă mediul rural.

Vasile Puşcaş
: Răspunsul îl puteţi deduce din răspunsul la prima întrebare.

Marius Nicoară: Răspunsul la această întrebare este acelaşi cu cel de la întrebarea numărul unu.

Gazeta de Cluj: Care sunt problemele specifice pe care le-aţi identificat în acest colegiu şi soluţiile pe care le veţi promova dacă veţi câştiga un mandat de senator?

Petho Sigismund: Ţara noastră, se ştie în toată Europa, este o ţară agricolă cu un potenţial foarte mare în acest domeniu. Însă acum jumătate din terenurile agricole se află în paragină, nu se lucrează, iar parlamentarii noştri nu au găsit soluţii pentru a remedia aceste mari probleme. Aşa ceva este inadmisibil: cum se lucrează pământurile, cum se administrează pădurile, un haos total. Ar trebui să fie şi alţi oameni în Parlament care au ceva în comun cu mediul rural, pentru a găsi soluţii în vederea rezolvării acestei situaţii nefaste.

Vasile Puşcaş: Eu am promovat interesele judeţului Cluj timp de peste 8 ani de când am intrat în viaţa publică, iar ca deputat m-a preocupat dezvoltarea tuturor zonelor judeţului. Împreună cu autorităţile locale trebuie lucrat la dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea rurală, creşterea calităţii educaţiei şi sănătăţii, inclusiv prin atragerea fondurilor europene, iar pentru toate acestea avem în vedere  strategiile de dezvoltare  locală pentru fiecare zonă.

Marius Nicoară
: Sunt exact proiectele de care pomeneam mai sus, iar ele vor fi puse pe masa electoratului la începutul campaniei electorale.

Gazeta de Cluj: În ce masură votul uninominal va schimba relaţia cetăţean-parlamentar?

Petho Sigismund
: Eu am fost în câteva localităţi deja, bineînţeles nu să fac campanie, ci doar să mă întîlnesc cu foştii mei colegi, cu tractoriştii, dar şi cu intelectualii satelor. Am observat că au manifestat o prietenie şi o bucurie faţă de mine, faţă de cineva care este din rândul lor şi care are şansa de a-i ajuta pe viitor.

Vasile Puşcaş: Cred că se va crea o legătură mai puternică în ceea ce priveşte relaţia parlamentar – cetăţean. Dar aici important va fi ca sistemul acesta de vot uninominal să reuşească  să trimită în Parlament acei reprezentanţi care vor şi au capacitatea să servească cu adevărat comunitatea şi nu interesele lor personale ori numai ale apropiaţilor lor.

Marius Nicoară: Parlamentarul ales prin votul uninominal va fi mult mai responsabil faţă de cetăţeanul care l-a ales şi care se va strădui să facă lobby pentru acea zonă.  

Gazeta de Cluj
: Care sunt calităţile dumneavoastră ce vă recomandă pentru un mandat de senator?

Petho Sigismund: O să fiu o figură aparte în Parlamentul României. Nu pot să mă laud că sunt un orator excepţional, nici un fin partener de dezbateri sau vre-un specialist în toate domeniile. Acum văd că e o moda ca politicienii să se priceapă la tot şi toate, de la agricultură până la fotbal. Nu îmi place amatorismul, nu e frumos şi nici măcar eficient. Poate că unora le place spectacolul, să pretindă că ştiu tot ce se petrece în lume ca să răspundă întrebărilor tinerelor jurnaliste cu mari succese. Eu mă pricep la agricultură, am foarte mulţi ani în activitate, am o experienţă vastă în domaniu.

Vasile Puşcaş
: Am intrat în viaţa publică în anul 1999 dorind să fac o altfel de politică, politica faptelor, ceea ce am şi demonstrat. Calităţile mele pot fi apreciate de alegători prin ceea ce am facut nu numai în Cluj şi în zona Ardealului dar şi în Bucureşti şi Bruxelles, locurile unde se decid multe din condiţiile vieţii noastre cotidiene.

Marius Nicoară: Sunt un clujean care a condus Consiliul Judeţean şi care cunoaşte problemele zonelor Câmpia Turzii-Gherla.Dej cât şi oamenii de acolo. Am demonstrat că fac şi ştiu să fac,am demonstrat că mă ţin de cuvânt. Voi fi cu adevărat reprezentantul oamenilor în Parlament, nu doar unul care nu face altceva decât să doarmă acoli, pentru că şi când am condus CJ am alergat de dimineaţă şi până seara în sprijinul cetăţeanului.

Gazeta de Cluj: Care vor fi principalele dumneavoastră obiective în cazul în care veţi câştiga un mandat de senator?

Petho Sigismund
: Aşa cum am spus mai sus, mă interesează ţăranii României, un detaliu care e uitat adesea de unii politicieni. Am fost consilier judeţean, dar în afară de nişte proiecte de infrastructură nu s-a putut realiza mare lucru datorită acestei centralizări excesive. Tot ce se întâmplă important se întâmplă la Bucureşti. Tocmai din acest motiv vreau să ajung acolo, să pot ajuta oamenii.

Vasile Puşcaş: Obiectivele concrete le vor găsi cetăţenii în timpul campaniei electorale. Ca obiectiv general îmi propun să construiesc politici publice adevărate, în interesul cetăţenilor şi nu să fac promisiuni care ascund interese personale sau de grup aşa cum, din păcate, mulţi candidaţi se înghesuie să o facă. Îmi propun să demonstrez că politica este o activitate serioasă, îndreptată spre servirea binelui public cu onestitate, competenţă, consecvenţă şi fermitate.       

Marius Nicoară: Să mă ţin de cuvânt şi să reprezint alegătorii şi interesele zonei.

A consemnat Adina Fartuşnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.