În decurs de trei săptămâni, ELECTRICA FURNIZARE S.A. a atribuit două licitaţii firmei clujene ZIPPER SERVICES SRL în valoare totală de 125.819.293,8 de lei, fără TVA. Firma respectivă este legată de afacerile fostului vicepreşedinte UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul privatizărilor strategice alături de Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. De asemenea, afacerile firmei Zipper mai sunt legate de cele ale firmei clujene GPV România Prodcom Serv SRL cu Serviciul Român de Informaţii a încheiat un contract de jumătate de milion de lei.


Potrivit anunţului de atribuire 175048/17.01.2017, ELECTRICA FURNIZARE S.A. a încheiat contractul ”SERVICII DE TIPĂRIRE, ÎMPLICUIRE ŞI TRANSMITERE PRIN POŞTA ELECTRONICĂ A FACTURILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI A ALTOR DOCUMENTE” cu firma ZIPPER SERVICES SRL pentru suma de 26.315.173,80 de lei, fără TVA, în situaţia în care estimarea contractului fusese de 26.331.978 de lei, fără TVA. La această licitaţie SC Zipper Services a fost singura care a participat.

La scurt timp, tot Electrica Furnizare SA  publicat anunţul de atribuire 175526/07.02.2017 în cadrul căreia contractul ”SERVICII POŞTALE DE DISTRIBUIRE A CORESPONDENŢEI, A COLETELOR ŞI SERVICII DE ARHIVARE COMPUTERIZATĂ A DOCUMENTELOR REZULTATE DUPĂ DISTRIBUIREA PREAVIZELOR DE DECONECTARE”, în valoare de 99.504.120 de lei, fără TVA, a fost atribuit tot firmei Zipper Services SRL, societatea fiind singura care a participat la licitaţie.

Practic, prin intermediul a două licitaţii, Electrica Furnizare SA, companie de stat, a dat 27.959.843 de euro firmei clujene Zipper Services SA.

Administratorii acestei firme sunt VIJIIANU DORU IOAN, Rădulescu Adriana Nicoleta şi cetăţenii maghiari, KARAKO TAMAS, MOLNAR ROBERT şi PFALZGRAF BALAZS, acţionariatul firmei fiind compus din SC Tipoholding SRL şi firma maghiară ANY BIZTONSAGI NYOMDA NYRT.

Reprezentanţii Zipper Services nu au emis reporterilor Gazetei de Cluj un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

 

Condamnat în dosarul Privatizărilor Strategice

În 2010, Kerekes Gabor, care era acţionar la Tipoholding SRL şi-a vândut acţiunile către  Dijbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

În 30 martie 2009, Kerekes Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Concret, în sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, fostul patron al CFR Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

 

Un pic de SRI ca să nu cadă greu la stomac

Însă, iţele ţesute în cadrul acestor afaceri se complică pentru că în schema contractelor intră şi SRI.

Prin intermediul Unităţii Militare 0461 Bucureşti, adică una dintre unităţile Serviciului Român de Informaţii, s-au cumpărat plicuri în valoare de aproape 500.000 de lei. Firma care s-a pomenit cu un aşa contract este din Cluj Napoca şi se numeşte GPV România Prodcom Serv SRL. Această societate se ocupă de articolele de papetărie, are sediul în PIAŢA 1 MAI şi, culmea face parte dintr-o suveică în care este inclusă şi societatea Zipper Services, firma care abia a câştigat aproape 28 de milioane de euro de la Electrica Furnizare.

În cadrul firmei GPV România  Prodcom, cetăţeanul maghiar Miklós Kerezsi a avut calitatea de administrator. El a făcut parte şi din cadrul Tipoholding SRL, firmă absorbită de Zipper Services SRL.

Mai mult, firma GPV România este administrată de  ANDRESAN IULIU EMIL şi francezul DE COUESPEL JEAN GONZALVE MARIE JACQUES iar acţionarul unic este societatea germană  MAYER KUVERT NETWORK GMBH.

După ce Kerekes Gabor a fost trimis în judecată şi în privinţa lui a fost instituită măsura controlului judiciar, el a fugit în Germania, unde în 2014 a fost arestat şi extrădat pentru a fi judecat în continuare.

Revenind la GPV România, conform ONRC, singurul reprezentant român al firmei GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL face parte şi din Consiliul de Administraţie al Elret SA, o firmă clujeană care se ocupă de tranzacţiile cu energie şi care are sediul tot în Piaţa 1 Mai.

Alături de Andreşan, printre administratorii firmei care face comerţ cu electricitate se numără şi NISTOR GHEORGHE GASPAR, patronul firmei NIS ELECTRONICS SRL, o altă societate abonată la contractele cu instituţiile statului, în special cu Imprimeria Naţională. Din administrarea Elret SA mai face parte şi clujeanul Dan Bogoş,  patronul General Security. SRI preferă şi firma clujeanului Bogoş, cu care a încheiat un contract pentru supravegherea prin intermediul camerelor video. Contractul respectiv a fost parafat nu direct, ci prin intermediul INSTITUTUTULUI PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE, o “falangă” a Serviciului care desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. De asemenea, Bogoş se ocupă  şi de asigurarea serviciilor de securitate din parkingul primăriei clujene din P-ţa Lucian Blaga.

 

Zeci de milioane date de statul român

Firmele în care a fost implicat Kerekes Gabor au primit numeroase contracte de la statul român. În 2007, CNADNR a atribuit firmei clujene Tipoholding SRL un contract de  47,2 milioane de lei pentru tipărirea rovinietelor. În 2014, Primăria Cluj Napoca atribuia un contract de 700.000 de lei firmei Zipper Data SRL, absorbită de Zipper Services, pentru distribuirea de somaţii, iar în 2012 şi 2015 municipalitatea craioveană contracta servicii similare de 135.000, respectiv 110.000 lei. Anul trecut, CNADNR a ales firma Zipper Services pentru trimiterea de amenzi şoferilor care circulă fără roviniete, pe baza unui contract de opt milioane de lei, fără TVA.

 

Condamnările Privatizărilor Strategice

În dosarul privatizărilor strategice, Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei, a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare de Înalta Curte. El a primit două condamnări pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite. Şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Celelalte condamnări definitive pronunţate de instanţă sunt următoarele: Michal Susak (cetăţean ceh) – 4 ani; Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean romano-englez – 4,6 ani; consultantul internaţional Vadim Benyatov – 4,6 ani; Stamen Stanchev – 5,2 ani; Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei – 5 ani; Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizarii în Industrie – 4 ani, Gabor Kerekes, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, – 4 ani, Mustafa Oral (cetăţean turc) – 3 ani închisoare.

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here