Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acţiunile companiei Impact, care avea în plan construcţia Cartierului Lomb în Cluj-Napoca. De asemenea, chiar şi prefectul municipiului Bucureşti este într-un litigiu cu  reprezentanţii companiei conduse de Dan Ioan Popp. Însăşi Elena Udrea acuză Impact de fals şi uz de fals. Corpul de Control al Primului Ministru acuză şi el societatea Impact de ilegalităţi. Nemulţumirile şi afacerile ilegale ale unui asociat al Primăriei municipiului Cluj-Napoca curg pe bandă rulantă. Gazeta de Cluj vă prezintă şi în această săptămână documente în ceea ce priveşte fostul partener al Consiliului Local, Impact. De asemenea, Consiliul Local a dat în judecată în trei procese diferite Sc Impact.

Proiectul cartierului Lomb a fost contestat încă din fază de licitaţie de către competitorul companiei condusă de Dan Ioan Popp. Societatea Iberest din Portugalia, cea care a pierdut licitaţia pentru construirea cartierului de locuinţe din Cluj-Napoca a contestat de la bun început decizia municipalităţii clujene de a acorda contractul societăţii Impact.

Adrian Rus, managerul societăţii Iberest SA, a declarat la vremea respectivă că societatea pe care o reprezintă a avut o ofertă pentru clujeni mult mai valoroasă decât cea făcuta de SC Impact SA. “Noi credem că în simularea de plan urbanistic zonal am respectat suprafaţa de teren pusă la dispoziţie de către Primărie”, a afirmat acesta.

“Noi am oferit 18.7 ha de teren strict edificabil, adică cu locuinţe şi clădiri cu alte destinaţii, faţă de oferta celor de la Impact care a fost de 5,5 ha de teren din suprafaţa totală pusa la dispoziţie de primărie”, susţinea la acea vreme Adrian Rus. Acesta consideră că proiectul Iberest a fost mult mai bine structurat.

Trei procese contra Impact

Viceprimarul Radu Moisin a declarat pentru Gazeta de Cluj că trei procese are pe rol în momentul de faţă Consiliul Local împotriva fostului partener, Impact. „Societatea Impact a fost dată în judecată în trei procese de către Consiliul Local. Într-un parteneriat este foarte important ca ambii parteneri să îşi îndeplinească obligaţiile. Impact nu şi-a respectat obligaţiile şi a intrat şi în insolvenţă. Cea mai importantă cerinţă pe care o avem faţă de Impact este revocarea hotărârii în care noi am fost scoşi din Consiliul de Administraţie. În celelalte procese cerem revocarea deciziilor Adunarea Generală a Acţionarilor, dar şi ordonanţa. Primele două procese sunt pe fond, iar al treilea este pe procedură. Eu nu am primit niciun document de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, a explicat Radu Moisin.

Fraieriţi de urmăriţi penali

Reamintim că în noua societate, Lomb, controlul trebuia să fie deţinut de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, dar nici această socoteală nu a rămas cum era stabilită în caietul de sarcini. Astfel, deşi primarul Sorin Apostu şi adjunctul său Radu Moisin tot ieşeau în faţă cu faptul că municipalitate deţine 51% din acţiunile SC Lomb SA, adevărata putere era deţinută tot de Compania Impact. În Consiliul de Administraţie al SC Lomb SA compania Impact avea doi administratori, iar Consiliul Local doar unul. Şi de aici a urmat potopul. Numai în acest mod s-a reuşit scoaterea Consiliului Local din această asociere, iar primarul Sorin Apostu a fost „dus de nas” de un urmărit penal în persoana şefului Consiliului de Administraţie, Liviu Niţă. Chiar şi celălalt concurent ar fi putut face o altă ofertă în cazul în care ştia că va deţine majoritatea în Consiliul de Administraţie, dar şi preşedintele CA. Altfel poţi să “jonglezi” cu oferta în cazul în care ştii că deţii controlul suprem, însă cei de la Iberest SA nu ştiau de acest lucru. Suntem  curioşi dacă reprezentanţii Primăriei mai pot susţine că licitaţia nu a fost trucată, atâta timp cât ne pot oferi un document în care le-a fost prezentat tututor participanţilor la licitaţie faptul că vor deţine majoritatea în Consiliul de Administraţie, dar şi preşedinţia acestuia.

Ilegalităţi cu ISC

„Inspectoratul de Stat în Construcţii, care este în subordinea Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, are interdicţia de a lua măsuri în privinţa documentaţiilor urbanistice, a autorizaţiei ilegale sau a lucrărilor fără autorizaţie în acest caz”, potrivit sursei noastre. “Când mă refer la măsuri este vorba de sancţiuni contravenţionale, dar şi dacă este ceva ilegal se atacă în contencios actul ca să poată fi anulat. În privinţa aceasta, băgând şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în faţă, dar şi Prefectura municipiului Bucureşti şi organele de cercetare penală sunt mai mult decât evidente ilegalităţile societăţii Impact”, a declarat aceeaşi sursă din apropierea proiectului.  

Udrea acuză Impact de fals şi uz de fals

Bomba este că Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, acuză Impactul de fals şi uz de fals. Niciun procuror sau judecător nu va omite acest detaliu într-un proces dintre Consiliul Local Cluj-Napoca şi Impact.

Chiar Corpul de Control al Primului Ministru a acuzat faptul că Impact are afaceri ilegale. Mai multe puteţi vedea în facsimilele alăturate(foto).

Cumnata lui Chiliman, acuzată şi ea

Fosta cumnată a primarului Andrei Chiliman, Ioana Balaurea, arhitectul şef al municipiului Bucureşti, este şi ea implicată în dosarul legat de Impact. Motivele sunt desfinţarea unui drum public pe baza unei documentaţii organizate “preferenţial”. Culmea este că drumul respectiv este chiar în administraţia Sectorului 1, unde primar este însuşi fostul cumnat al Ioanei Balaurea, Andrei Chiliman.

“Andrei Chiliman ar fi trebuit să depună o plângere penală, însă el ca  administrator evident nu vrut să îi strice socotelile cumnatei sale la vremea respectivă”, a declarat o altă sursă din apropierea celor doi.

Anunţ înainte de termen

Dan Ioan Popp, managerul Impact, a declarat înainte de anunţul oficial al câştigării licitaţiei că ei vor construi Cartierul Lomb. “Cedarea controlului asupra lui Sc Lomb ar fi trebuit să fie obiectul informării tuturor candidaţilor. Orice firmă poate să ofere 40% teren viabilizat dacă ştiau despre ce este vorba după câştigarea licitaţiei. Controlul total asupra Consiliului de Administraţie, dar şi preşedinţia acestuia, reprezintă alte consecinţe ale unui parteneriat public-privat care pot fi exploatate în alt mod. Primăria a anunţat că a renunţat la şefia Consiliului de Administraţie şi că a renunţat la tot controlul în societate”, consideră sursa sus menţionată.

De altfel, natura terenului viabilizat nu era specificată în caietul de sarcini. Astfel, dacă Impact câştiga licitaţia s-ar fi acceptat şi spaţiile verzi ca şi astfel de teren, dar altfel ar fi fost dacă spaţiile viabilizate ar fi fost construibile.

Pagubă de milioane de euro pentru CL

“În cazul în care eu bag spaţii verzi pe baza pricipiului echităţii urbanistice pot să construiesc numai păduri sau spaţii de recreaţie. În schimb, terenul pentru construcţie este mult mai valoros. Altfel se poate jongla în această instanţă. În cazul în care pe spaţiul terenului vecin se pune spaţiu verde eu pot să obţin un coeficient de utilizare a terenului mult mai ridicat. În schimb, dacă eu pun pe spaţiul meu teren verde, atunci vecinul poate construi mult mai mult pe acest teren. Desigur, a doua variantă nu era în avantajul Impact, dar cum ei aveau controlul Consiliului de Administraţiei puteau face orice. În niciun caz cei de la Impact nu aveau intenţia de a pune spaţii verzi mai multe pe partea lor de teren, ci pe partea Consiliului Local. Diferenţele pot să fie de milioane de euro. S-a umblat foarte clar la un caiet de sarcini cu dedicaţie. Timp de câteva luni urmăritul penal Liviu Niţă a dus tratative cu Emil Boc şi Sorin Apostu. El pleca în fiecare săptamână joi din Bucureşti şi se întorcea vineri înapoi în capitală. În mod normal, conform caietului de sarcini dezvoltatorul trebuia terminat pentru că avea datorii importante la stat. Emil Boc şi Sorin Apostu au decis că este normal ca datoria statului către dezvoltator în ceea ce priveşte TVA să compenseze creanţele acestuia. Nu ştiu dacă pentru alt dezvoltator s-ar fi făcut acest favor deoarece caietul de sarcini era realizat cu dedicaţie fără echivoc. Portughezii care au pierdut licitaţia au anunţat şi la ambasada lor şi la alte ambasade. Toată lumea ştie că la Cluj-Napoca se fac caiete de sarcini cu dedicaţie şi atunci nimeni nu va mai participa la licitaţie”, a declarat o altă sursă.

De altfel, un alt mister este dacă Adrian Inceu, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie a Sc Lomb, avea mandat să negocieze pentru acest mod de lucru cu facturi umflate şi dacă oficialii CL erau de acord până acum cu aceste facturi pe care acum le recunosc.

Relaţiile continuă

Adrian Inceu, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie a Sc Lomb, este cunoscut drept un apropriat a actualului premier Emil Boc. Cei doi se cunosc din interiorul mediului universitar, iar aşa s-ar fi “rezolvat” o mai uşoară intrare în Consiliul de Administraţie a prietenului lui Emil Boc. Pe vremea respectivă primar şi girant al proiectului cartierului Lomb, Emil Boc a fost intens criticat pentru decizia numirii apropriatului său, Adrian Inceu, în Consiliul de Administraţie, susţin surse din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Reamintim faptul că Dan Ioan Popp este tipul afaceristului descurcăreţ în toate domeniile. Când observă că afacerile pe care le conduce au probleme în domeniul penal, atunci investeşte în reclamă pe canalele mass-media pentru a-şi reabilita imaginea. Astfel, relaţiile sale cu fostul proprietar al trustului Realitatea-Caţavencu, Sorin Ovidiu Vântu, dar şi cu mogulul Adrian Sârbu, proprietarul Pro Tv şi a trustului Media Pro s-au îmbunătăţit subit. Diverse campanii de presă în care s-au vărsat sute de mii de euro au încercat să creeze o imagine pozitivă  în ceea ce priveşte cartierul Greenfield, dezvoltat de omul de afaceri. Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, este un alt apropriat al companiei Impact. După cum se ştie, Pandele este proaspăt căsătorit cu realizatorul Antena 3, Gabriela Vrânceanu Firea. Probabil cu toţii avem întipărită pe retină o imagine pozitivă a cartierele mediatizate şi a calităţii omului de afaceri, însă mai toate proiectele desfăşurate de către Dan Ioan Popp şi Impact au eşuat lamentabil.

Cartierul Tineretului a picat pe sistemul Lomb

Dacă Cartierul Lomb dezvoltat de Impact a picat încă de la stadiul de proiect, după puţin timp s-a anunţat eşecul celuilalt cartier important al Clujului, Cartierul Tineretului. Proiectul Propus de Polus Real Estate denumit “Cartierul Tineretului” a fost anulat. Valoarea era de 500 de milioane de euro, iar primăria a anunţat din nou o altă investiţie în loc, un proiect de energie eco. Polus Real Estate a anunţat că a găsit parteneri pentru dezvoltarea unui proiect care constă în construcţia de panouri fotovoltaice. Atât în loc de Cartierul Lomb, cât şi în loc de Cartierul Tineretului, Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat alte proiecte grandioase. De asemenea, suntem curioşi dacă în locul unor proiecte care au eşuat se va reuşi să se facă un lucru bun. De obicei, lucrurile care nu merg din prima, nu merg nici prea uşor nici din a doua.

Tiberiu Hrihorciuc

6 COMENTARII

  1. daca pana si E.U. a ajuns la concluzia asta, atunci chiar nu stiu ce se mai poate comenta!este regretabil ca in anii 2004-2008 primarul PDL din oradea si-a permis sa faca orice pentru protejarea intereselor IMPACT in defavoarea cetatenilor dar MA BUCUR ENORM ca pana la urma CLUJUL scapa! Nu pot sa cred ca proiectul LOMB va continua cu IMPACT, asa ca dragi clujeni, ati scapat de ce putea fi mai rau!

  2. In Romania numai securistii fac afaceri – si ne le pasa de nimic – au toate relatiile la indemina lor. Numai ca acum se pare ca nu mai au suficienti bani sa cumpere tacerea!
    Continuati pina si Realitatea si PRO-tvul vor lua in considerare sa prezinte aceste magarii continue in care toate autoritatile statului stau la picioarele generalilor si coloneilor, indiferent de ce mizerii fac acestia! Sint curios ce documente mai apar?

  3. Tot Ardealul-i fruntea ! Bravo voua Clujenilor ! Ca in Bucuresti au facut porcii astia ce au vrut si nu le face nimeni nimic !
    In nicio tara din lume nu s-a vazut cum au luat Impact cu japca de la toti amaratii fara prea multa carte, terenurile pe 3 si 4 dolari, ba chiar fara sa le plateasca – din „greseli” de masuratori etc.

  4. Excelent articol,fraudarea licitatiei organizata de actualul prim ministru ar trebui sa fie citata de comisia pentru cercetarea abuzurilor din camera deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.