Miliardarul Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la șapte ani de pușcărie de către justiția românească în 2017, și de-atunci s-a refugiat la Londra, de unde n-a mai putut fi extrădat.

Unul dintre avocații săi fusese Hunter Biden, ceea ce nu l-a ajutat deloc să puncteze măcar la impresia artistică, deoarece SUA erau conduse deja în acele vremuri de către Donald Trump. Alegerea ca președinte a lui Joe Biden în 2020, i-a dat speranțe lui Popoviciu, care a făcut cereri repetate de revizuire a procesului său, toate inutile până în urmă cu câteva săptămâni, atunci când republicanii l-au făcut celebru în America și-n lume pe românul nostru, folosindu-l ca exemplu-școală pentru a dovedi corupția familiei Biden. Vă închipuiți cât de mari au fost presiunile oamenilor președintelui american asupra sistemului de putere de la noi în urma acestui mega-scandal public, cu cererea expresă de a schimba măcar statutul public al lui Popoviciu, pentru că faptele de corupție și mită pe relația cu Hunter Biden sunt documentate și dovedite, acolo nu se poate schimba nimic.

Cu totul altfel va suna în Congresul american rechizitoriul dacă în loc de ”condamnatul Popoviciu” se va folosi ”inculpatul Popoviciu” sau, de ce nu, ”Popoviciu – victima unei erori judiciare românești”. Ieri, sistemul subteran de putere românesc a reușit să îndeplinească misiunea trasată și, la a zecea cerere de revizuire a procesului, s-a suspendat decizia de condamnare de-acum șase ani, procesul urmând să fie reluat de la zero. Treaba cu Popoviciu degenerase public oricum mai mult decât puteau suporta nevolnicii noștri lideri, deoarece era vizată chiar dobândirea ilegală a terenului unde fusese construită ambasada SUA de la București, fostul ambasador Zuckerman spunând chiar că și clădirea ambasadei e posibil să fie încă în proprietatea miliardarului (corupt) român.

Situația Elenei Udrea este oarecum similară, dar pe dos. Ea a scăpat din detenția din Costa Rica în 2019, și sunt presupuneri ”rezonabile” că a reușit acest lucru deoarece ar fi livrat oamenilor lui Trump informații relevante despre faptele de corupție ale clanului Biden în România, din timpurile lui Băsescu, atunci când Hunter vâna diverse în România împreună cu Popoviciu, iar șeful informal al țării noastre era Mark Gitenstein, omul ce i-a găzduit în casa sa câțiva ani pe frații Biden, în urma unei drame din familia acestora. Trump și Giuliani au pomenit public despre asta în campania din 2020 din SUA, dar n-au mai apucat să detalieze scandalul de corupție folosind datele lui Udrea. Ce fusese util pentru Elena Udrea în vremurile lui Trump, devenise letal pentru soarta ei juridică începând cu 2021, deoarece Biden venise la putere. Și într-adevăr, împotriva fostei consiliere a lui Băsescu a pornit un tăvălug menit condamnării, lucru ce s-a întâmplat, deși faptele de care era acuzată fuseseră prescrise.

A făcut și ea cereri repetate de revizuire, dar toate au fost respinse. Puteți pricepe azi mai bine și de ce, în cazul în care republicanii vor avea acces la mărturisirile lui Udrea despre corupția lui Biden&Company, statutul ei în fața Congresului american va fi unul necredibil, anume acela de ”Udrea-condamnată”, încarcerată la penitenciarul de femei de la Târgșor-Prahova-România. Acest lucru va servi din nou apărării lui Biden, la pachet cu albirea lui Popoviciu.

Și uite-așa, putem deduce azi că ”biden”-ul a devenit un etalon pentru măsurarea deciziilor din justiția românească. E limpede însă că dezbaterile din Congresul american vor marca public și această nouă ”performanță” românească, de vor râde și curcile de noi. În plus, cum se vor descurca ”marii decidenți” din România în cazul previzibil în care anul viitor republicanii, cu sau fără Trump, vor reveni la putere în SUA și vor finaliza dosarul Biden, în sensul condamnării vinovaților din clan?! Vă spun eu cum, anume cu ”La loc comanda!”, și-atunci se va oficializa și în plan mondial că România e țara aia a lui ”Merge bre!”, bună de abuzat pentru oricine și oricând.

Cozmin Gușă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.