Cererea de azil politic înaintată de Elena Udrea şi Alina Bica se află în aşteptarea unei decizii, pe fondul anulării de către Tribunalul de Imigraţie din Costa Rica a unei prime rezoluţii în care solicitarea celor două a fost respinsă, relatează site-ul semanariouniversidad.com.

Informaţia a fost confirmată de către avocata Vanessa Leandro Reyes, care le reprezintă în acest proces pe Udrea şi pe Bica.

Acum câteva săptămâni, Comisia care oferă statutul de refugiat politic, formată din miniştrii Muncii, Securităţii şi de Externe au respins cererea formulată de cele două.

Cu toate acestea, acum câteva săptămâni, după audierea unui recurs, Tribunalul Administrativ pentru Imigrări (TAI) a decis să anuleze prima hotărâre.

Potrivit lui Leandro, TAI a constatat „vicii serioase” în analiza cadrului de la primă instanţă. Avocatul a menţionat că există dovezi care nu au fost „corect cântărite” şi că Bica şi Udrea nu au fost audiate.

Prin urmare, TAI a cerut comisiei să reexamineze cazul. Asta înseamnă că acel organism din prima instanţă va emite o nouă rezoluţie în care poate menţine primul criteriu sau îl poate modifica. În plus, această decizie poate fi în cele din urmă atacată şi poate reveni la TAI.

Avocatul româncelor a afirmat că săptămâna trecută Comisia pentru vize şi azil politic a realizat o audienţă cu Udrea şi Bica.

„A existat deja o audiere în acest proces, în care organul de decizie stabileşte dreptul la azil, adică ceea ce ele solicită, protecţia pentru perioada de detenţie şi acest drept protejează viaţa, libertatea şi siguranţa acestor persoane”, a declarat avocata.

În timp ce are loc procesul de imigraţie, se desfăşoară şi o procedură penală, în condiţiile în care România a înaintat o cerere de extrădare pentru Udrea şi Bica.

Cu toate acestea, Costa Rica nu poate să le extrădeze cele două până când nu se stabileşte dacă li se acordă azil sau nu. Prin urmare, acestea rămân în arest până la clarificarea situaţiei lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here