Cei doi oameni maturi, soţ şi soţie, păşesc pe coridoarele I.M.L. Cluj ţinând de mână un băieţel de 7 ani. Intrăm în vorbă cu mama băiatului – în timp ce tatăl rămâne tăcut – şi aceasta ne mărturiseşte că se află în continuare în stare de şoc, deşi au trecut deja câteva zile de la incidentul în care fiul lor şi-a pierdut doi dinţi din faţă. Apoi, în timp ce toţi trei aşteaptă ca micuţul să fie consultat de către medicii legişti, femeia îşi începe relatarea referitoare la evenimentul care a zguduit viaţa familiei sale.
Rămas fără doi dinţi, chiar în sala de clasă
Mama băiatului e totuşi extrem de rezervată în declaraţii, fiind cenzurată permanent din priviri, de către soţul său. “Marţea trecută, băiatul se afla în clasă, în pauza dintre ore. Şi, la un moment dat doi colegi l-au prins de mâini şi de picioare, iar el s-a probuşit la podea şi şi-a fracturat doi dinţi, din faţă, cei definitivi. Am venit abia acum la I.M.L. fiindcă cu mare greutate ne-am trezit din şocul întâmplării şi târziu am fost în stare să facem ceva”, declară cu glas stins, femeia. Arată mai departe că rezolvarea problemei rămâne la latitudinea şcolii, fiindcă băiatul va avea nevoie de dinţi noi, care să fie schimbaţi odată cu înaintarea lui în vârstă. Însă, primele rezultate ale demersului acestora au întârziat să apară: medicii legişti i-au sfătuit să apeleze la consultul unui dentist, singurul în măsură să decidă când şi-a pierdut băieţelul cei doi dinţi, abia după aceea având din punct de vedere legal posibilitatea să le elibereze un certificat. Aşa că familia şi-a amânat cu o zi demersul retrăgându-se, în căutarea unui stomatolog… Ulterior, cei trei s-au întors la I.M.L., cu actele necesare, fiindu-le apoi eliberat şi certificatul constatator al stării actuale a danturii fiului lor.
Directorul şcolii: “A fost o întâmplare nefericită”
Păşim în cabinetul profesorului Cristian Munteanu, directorul Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă”, din cartierul Mănăştur. După reacţia acestuia, e limpede că incidentul l-a afectat şi pe el profund. Amabil, mă pofteşte să iau loc pe un scaun din proximitatea biroului său, după care îşi începe prezentarea punctului său de vedere: “Faptul e şocant, cu atât mai mult cu cât cei trei elevi implicaţi în incident sunt nişte copii buni, realmente, însă în ziua aceea de marţi au existat trei minute nefericite, când niciun profesor nu a fost alături de ei”. Arată mai departe că tocmai în acea zi învăţătoarea copiilor din clasa respectivă fusese numită prin decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean să participe la o inspecţie specială de gradul I. “Şcoala are procedură de suplinire, imediat ce un profesor este bolnav sau lipseşte din diferite motive, aşa că la ora respectivă, la elevii de a-ntâia unde învaţă baiatul a intrat o altă învăţătoare, a cărei clasă avea cursuri de limba engleză. Iar în momentul în care a sunat clopoţelul de intrare, aceasta era prezentă în clasă. A stat cu elevii până la sfârşitul orei, inclusiv în pauza mare, părăsindu-i la ora 10.27, doar cu trei minute înainte de a fi schimbată de către o altă învăţătoare. Totul, ca să poată să se ducă la clasa ei, iar ora la care copilul a fost dus la cabinetul stomatologic al şcolii, 10.30, dovedeşte acest lucru. Ori, exact în acele minute nefericite din pauză a avut loc incidentul: un elev l-a tras de-o mână pe copil şi altul de cealaltă, iar victima s-a dezechilibrat, fiindcă avea mâna ocupată cu un sandwich. A căzut pe pardoseală şi şi-a fracturat cei doi dinţi. Deci, buna credinţă a şcolii cred că e dincolo de orice îndoială”, declară în continuare, directorul. Însă – arată acesta, îngrijorat – problema lui cea mai mare este cu mama băiatului: deşi s-au oferit părinţii copiilor din şcoală să suporte costul reparării dinţilor, şi la fel şi stomatologul şcolii, să îi facă el lucrarea, aceasta ţine moţiş ca lucrarea să-i fie încredinţată propriului stomatolog, pretinzând de asemenea şi pedepsirea exemplară a vinovaţilor. “Ori, v-am mai spus, acei copii sunt nişte copii buni, fiind vorba de un accident nefericit. În acest caz, noi am iniţiat deja o comisie de cercetare disciplinară, care va întocmi după aceea un raport către Consiliul de Administraţie al Şcolii şi apoi vom decide”, încheie directorul, afectat.