Licitaţia pentru furnizarea de mere a elevilor din clasele I-VIII din judeţul Cluj a fost lansată abia pe 15 octombrie de oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj datorită faptului că guvernul condus de Victor Ponta a dat o hotărâre pe această temă abia pe 10 septembrie. Cu toate că toată lumea ştia că şcoala începe pe 15 septembrie, licitaţia de 6,6 milioane de lei pentru următorii patru ani este încă în derulare la aproape două luni de la demararea şcolii. Elevii din Cluj vor primii merele cu cel puţin trei luni întârziere şi cel mai probabil abia în 2015.

 

Mere de la Ponta, abia în 2015

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj organizează anual licitaţiile pentru cornurile, laptele şi merele elevilor din ciclul gimnazial. Ca în fiecare an apar probleme. Dacă anul trecut v-am semnalat probleme legate de această licitaţie făcută de Horea Uioreanu, actualul preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a demarat procedurile la o lună şi cinci zile după publicarea hotărârii 788 prin care se reglementează licitaţiile pentru merele elevilor. Culmea este că chiar oficialii guvernului recunosc că aceste fonduri s-ar putea să fie disponibile abia de la începutul anului viitor.

“În situaţia în care fondurile necesare pentru distribuţia merelor sau implementarea măsurilor adiacente nu sunt disponibile în anul 2014, prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu luna ianuarie 2015, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate pentru anul 2015, în cuantumul total prevăzut în anexă”, se arată în ultimul articol al hotărârii 788 prin care se reglementează situaţia merelor acordate către elevi.

 

Vakar are o papaya

”Se dublează numărul de şcoli care participă în cadrul acestor proiecte. În primul an la evenimentele tematice legate de fructe au participat mai mult şcolile cu nevoie speciale, din subordinea Consiliului Judeţean. Iar în al doilea an deja au venit liceele teoretice din Cluj-Napoca. Au primit anii trecuţi fiecare premii. Copiii erau super încântaţi. În primăvară se dau prima dată premiile acestea. Elevii de la Şcoala din Baciu mi-au dat o papaya cultivată de ei. Am această plantă şi acum în birou”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Vakar Istvan, preşedintele CJ Cluj.

 

Ce spune caietul de sarcini făcut de CJ Cluj

“Furnizare mere pentru elevii din clasa pregătitoare şi clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat autorizat şi acreditat din judeţul Cluj, în perioada 2014-2018. Se vor încheia contracte subsecvente pe fiecare an şcolar. Se va asigura transportul şi distribuţia la destinatar, conform Caietului de sarcini şi Anexei la caietul de sarcini, care conţine centralizatorul şi listele cu numărul de beneficiari ai programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli”, este obiectul contractului conform caietului de sarcini de pe SEAP.

 

Anul trecut, Uioreanu era pe val

Horea Uioreanu a avut mai multe licitaţii problematice cât timp a fost la şefia Consiliului Judeţean Cluj. Una dintre proceduri a fost pusă sub semnul întrebării datorită faptului că a semnat o procedură de achiziţie cu o firmă apropiată primarului democrat-liberal al Aradului, Gheorghe Falcă. Firma desemnată câştigătoare are probleme în mai toate judeţele unde are contracte.

Firma desemnată câştigătoare anul trecut pentru furnizarea merelor în şcolile din judeţul Cluj este o societate de apartament din judeţul Arad, Zad Tiara SRL. Societatea a fost chiar urecheată de către Protecţia Consumatorului din Cluj pentru faptul că au adus în şcolile din judeţ mere cu mucegai în cursul lunii trecute. În schimb, oficialii CJ Cluj au declarat că nu le-au aplicat nicio sancţiune pentru această inconvenienţă creată clujenilor, ba mai mult, le-au dat un răgaz de trei zile pentru a se pune la punct. Ulterior, ei nu au mai primit alte reclamaţii referitoare la produsele societăţii Zad Tiara.

“Nu am mai avut reclamaţii. Nu a fost cazul să facem sancţiuni pentru că noi am fost sesizaţi că nu sunt merele ok şi le-am interzis să distribuie mere, iar în termenul prevăzut de contract, 3 zile, au venit cu alte mere. Problema merelor era că erau prea mici, nu cum era prevăzut în contract. Nu corespundeau din punct de vedere al aspectului. Având în vedere că nu am mai primit reclamaţii nici de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi nici de la şcoli ne face să spunem că au venit cu mere bune”, a declarat la acea vreme Cornelia Trif, care deţinea funcţia de purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

 

Procedură cu o singură admisă

Obiectul contractului îl reprezintă “furnizare mere pentru elevii din clasa pregătitoare şi clasele I-VIII din unităţile de învăţământ public şi privat autorizat/acreditat din judeţul Cluj, în anul şcolar 2012-2013.” Valoarea totală finală a contractului conform portalului Sistemului Electronic de Achiziţie Publică (SEAP) este de 662,883 RON, iar adăugând procentul de TVA  ar rezulta 821.974 de lei. Chiar dacă în timpul procedurilor au fost primite 2 oferte, doar una a fost declarată admisibilă. Firma Zad Tiara, cea care şi-a adjudecat de una singură această procedură, are sediul într-un apartament din Arad,  situat pe strada Libertăţii în “apartamentul 1.” Valoarea finală a contractului a fost la jumătatea valorii estimate de oficialii CJ Cluj, care se gândeau că vor cheltui 1,2 milioane fără TVA.  Societatea câştigătoare a avut o ascensiune fulminantă care putea fi sprijinită doar de mediul politic, crescându-i cifra de afaceri de la 52.326 lei în 2009 la 46,9 milioane în anul următor. Următoarea creştere nu a putut fi la fel de mare, dar în anul 2011, societatea a declarat afaceri de 64,5 milioane de lei.

 

Pe lângă distribuţia de mere în anul şcolar 2014-2015, HG nr. 1.154/2012 mai stabileşte şi alte măsuri adiacente, după cum urmează:

  • organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicola ori legumicola, la zilele recoltei, expoziţii, târguri ori alte evenimente şi/sau activităţi similare;
  • organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii;
  • organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice;
  • crearea de pagini de internet la nivelul judeţului prin care sa se ofere informaţii despre implementarea programului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.