Elevii claselor a IX-a şi a X-a urmează să fie dotaţi, până la sfârşitul acestui trimestru şcolar, cu computere. Guvernul României a adoptat o Hotărâre care permite Ministerului Educaţiei şi Cercetării să continue procedurile de achiziţie a calculatoarelor de tip desktop pentru fiecare licean. Astfel, 12.000 de liceeni din judeţul Cluj vor primi calculatoare pe care vor trebui să le returneze la sfârşitul clasei a XII-a.

Aproximativ 12.000 de liceeni din judeţul Cluj, din clasele a IX-a şi a-X-a, urmează să fie dotaţi, până la sfârşitul acestui trimestru şcolar, cu computere. Guvernul României a adoptat o Hotărâre care permite Ministerului Educaţiei şi Cercetării să continue procedurile de achiziţie a calculatoarelor de tip desktop pentru fiecare licean. Acest lucru ar însemna o investiţie de aproximativ 4 milioane de euro, doar pentru judeţul Cluj. “Este vorba de 6.000 de calculatoare care vor fi date elevilor de clasa a IX-a şi 6.000 celor de clasa a X-a. Săptămâna trecută au venit primele 36 de calculatoare iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării ne-a cerut să ne hotărâm care este liceul cu cei mai mulţi elevi cu condiţii financiare mai grele. Aşa că am ales liceul „Victor Ungureanu” din Câmpia-Turzii, aici urmând să meargă aceste 36 de calculatoare. Restul calculatoarelor vor veni pe rând până la sfârşitul lunii februarie 2009. Elevii vor beneficia de aceste calculatoare câte trei, respectiv patru ani”, ne-a declarat Anca Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Elevii primesc şi stick-uri

Pe lângă calculatoare, elevii primesc şi memory stick-uri gratuite, după ce Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care la începutul de an şcolar fiecare elev va primi o astfel de unitate de memorie portabilă gratuit. Liceenii vor folosi computerele acasă, semnând pentru primirea lor. La sfârşitul clasei a XII-a, ei vor returna calculatoarele la unitatea de învăţământ de unde le-au preluat. În luna iunie 2008, Guvernul a alocat fonduri pentru achiziţionarea de calculatoare pentru toţi elevii claselor a IX-a şi a X-a din învăţământul liceal şi profesional de stat începând cu anul şcolar 2008-2009. Beneficiarii acestei măsuri sunt aproximativ 435.000 de elevi din întreaga ţară, 215.000 din clasa a IX-a şi 220.000 din clasa a X-a, care vor primi computerele în această toamnă. Calculatoarele pentru elevi vor fi dotate cu un software pentru operare, precum şi cu unul educaţional pentru principalele materii din programa şcolară. „Elevii beneficiază o singură dată de acordarea calculatorului. Beneficiarii programului nu vor mai putea solicita ajutorul financiar în vederea achiziţionării unui calculator”, se arată în comunicatul Guvernului. Potrivit Hotărârii de Guvern, preţul unui calculator nu trebuie să depăşească 400 de euro. Astfel, costul total al programului va fi de 644 de milioane de lei.

Andreea Mitrică

1 COMENTARIU

  1. TUNURI SI TUNURI tara arde si senatul se scarpina undeva,pai nici SUA nu a acordat scolarilor calculatoare acasa, decit in clase speciale de calculatoare si acuma au un program sa acorde elevilor calculatoare gratuite construite special ptr. elevi si iata ca romanii deja au si inceput.Pretul unui calculator gratis ptr. elevi in SUA va fi de $100-$200,aflind in magazine la pret de $280 comp.normale. De nunde si pina unde romanii platesc 400Euro/buc.da-mi mie 400euro ca iti cumpar 1,5 comp
    si in fiecare liceu ai o sala speciala de comp.unde se vor perinda toti elevi de clasele ix-x
    Ori cum nu vor invata mai mult cu comp.acasa,decit prostii,unde mai pui ca mai trebuie si internet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here