Unul dintre absolvenții de la Școala de Poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca dezvăluie faptul că elevii sunt obligați să se înscrie în Corpul Național al Polițiștilor (CNP), organizație care funcționează în cadrul Ministerului Administrației și Internelor și care ar trebui să reprezinte interesele polițiștilor. Potrivit absolventului școlii de poliție clujene, taxele pentru înscrierea în CNP sunt colectate de șefii școlii care, la rândul lor, fac parte din această organizație. Trebuie menționat că CNP este o organizație profesională, și nu un sindicat, astfel că polițiștii nu pot aștepta vreun ajutor din partea acestei organizații.
În cadrul Ministerului Administrației și Internelor funcționează o organizație denumită Corpul Național al Polițiștilor (CNP) care, de ani de zile, se află în dispute cu celelalte grupări sindicale ale polițiștilor care îi contestă autoritatea.
Organizația a fost înființată în 2003 printr-un ordin de ministru emis de clujeanul Ioan Rus pe vremea când era șef la Ministerul de Interne.
La Cluj CNP are două filiale: una în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care este condusă de fostul șef de la Rutieră, Cosmin Rus, și alta în cadrul Școlii de Poliție Septimiu Mureșan, condusă de Marian Adrian, șeful Biroului de Comunicare Publică și șef Birou Cabinet din cadrul școlii clujene. La nivel național, CNP este condus de Stancu Petre, însă șefia lui este contestată în instanță de un fost contracandidat la această funcție.
Problema sesizată de unul dintre absolvenții promoției de anul trecut a școlii clujene de poliție constă în faptul că, încă de pe băncile școlii, viitorii polițiști sunt obligați să se înscrie în cadrul CNP după motto-ul ”ordinul se execută, nu se discută”. Miza ar consta în indemnizația pe care membrii acestei organizații o plătesc.
”Am absolvit Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca în noiembrie 2018 și îmi aduc aminte chiar și acum de „obligația” noastră ca elevi pe atunci și viitori polițiști, de a ne înscrie, de fapt de a fi înscriși în CNP… Ne-a fost prezentat că fiind „mama” noastră și singura opțiune de „ajutor” în teritoriu! Și acum îmi răsună în minte vorbele spuse în amfiteatrul, ale domnului director „veți avea nevoie de ajutor în operativ de CNP, doar ei vă pot sprijini”. Mi s-a părut încă de atunci o mare măgărie și nu m-am înscris!
A trecut timpul, am plecat în practică, iar la întoarcerea noastră din practică ne-au fost aduse în sălile de curs, un număr de adeziuni egal cu numărul de elevi din fiecare clasă! Asta era prin luna august 2018 Nu m-am înscris nici atunci! S-a scurs timpul și am ajuns în perioada de dinainte de banchet… a fost o „ședință” în cadrul căreia, domnul director ne-a spus că banchetul este organizat numai și numai datorită celor de la CNP, că ei au insistat să fie făcut, că altfel nici gând de banchet! Eh, asta a fost o scuză, de parcă banchetul nu ar fi fost organizat din banii noștri și nu ar fi mâncat pe săturate și gratis!”, povestește tânărul polițist.
Fără CNP, după miezul nopții ești ca Cenușăreasa
”Ni s-a IMPUS să ne înscriem în CNP dacă vrem să stăm la banchet până mai târziu, aspect ce a fost comunicat diriginților de către domnul director pe grupul de whatsapp al profesorilor… patetic !!! Am fost forțat și eu și alții prin această măgărie! Încă de la începutul banchetului diriginții își făceau calcule cu elevii care nu erau membri și îi „instruiau” să aibă grijă ce o să facă după oră 00:00, că pe ei CNP nu îi va apăra de întuneric.!
Și culmea… atât de scârbit am fost de gesturile lor că nici nu am stat la banchet până la final! Apreciez ca fiind cel mai urât lucru făcut de conducerea școlii de la Cluj! Desigur, ulterior, după ce am ajuns în operativ, m-am și retras din CNP-ul ăsta, nu de alta, dar nici urmă de ei.
Atașez în baza a ceea ce am relatat mai sus un screenshot cu mesajul transmis de către domnul director pe grupul de whatsapp al profesorilor prin care transmitea explicit „necesitatea” că noi să fim „parte” din CNP… a fost un mesaj urât, așa îl percep, mesaj ce a dat de gol faptul că a existat un „target” cu numărul de adeziuni!”, explică fostul elev al Școlii de Poliție Septimiu Mureșanu din Cluj Napoca.
O altă problemă legată de adeziunea viitorilor polițiști la CNP constă în faptul că elevilor nu li s-a eliberat niciun bon sau chitanță, pentru nicio sumă de bani plătită
De câți polițiști e nevoie ca să se ajungă la un consens
Pentru a obține un punct de vedere din partea școlii de poliție clujene, am i-am contactat pe oficialii instituției.
Inițial, ALICE ORIANA POPA, purtătorul de cuvânt al Școlii de Poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca a declarat că nu știe nimic despre aceste aspecte. ”Dacă nu îmi dați niciun nume eu nu pot să vă spun nimic. Eu nu știu nimic despre aceste lucruri”, a declarat Popa. Ulterior, ea a revenit cu următorul mesaj: ”aspectele sesizate de dumneavoastră se referă la activitatea CNP, organizație care nu face parte din structura școlii, prin urmare suntem în imposibilitatea de a vă furniza răspunsul”, a completat purtătorul de cuvânt al școlii de poliție din Cluj Napoca.
Liviu Ghețeu, vicepreședintele CNP spune că lucrurile sunt mai nuanțate. ”Doar un polițist poate face parte din Corpul Național al Polițiștilor. Însă, pe parcursul perioadei de școlarizare, elevilor le sunt prezentate diverse teme din activitatea de polițist, inclusiv aspecte care țin de organizarea profesionale sau sindicale ale polițiștilor. Temele sunt interactive și există posibilitatea ca ei să semneze adeziuni care atestă faptul că ei vor face parte din organizațiile respective. Însă, doar un polițist activ sau ieșit în pensie poate face parte din CNP și poate plăti cotizația pentru a face parte din această organizație”, declară Ghețeu.
Pe de altă parte, directorul adjunct al școlii de poliție din Cluj Napoca, Adrian Sorin Marian, a declarat că elevii pot face parte din CNP. ”Nu, elevii pot face parte din CNP, dar nu sunt puși să plătească nicio cotizație. Însă, lăsați-mă 15 minute ca să mă interesez și contactați-mă mai târziu”, a declarat Maria. Ulterior, el spus că în școală nu se colectează nicio taxă pentru înscrierea în CNP. ”Este imposibil, pentru CNP nu se colectează și nici nu s-a colectat nicio taxă. Elevii pot semna adeziuni, dar, vă repet, nu se percepe nicio taxă”, a conchis Marian.
Însă, este edificator unul dintre mesajele trimise pe whatsapp de către directorul Școlii de Poliție Septimiu Mureșan, Liviu Dumitru. ”Bună dimineața, stimați colegi! Pentru balul de azi vă rog să țineți cont de adresa CNP (o atașez) și dacă doriți să participe și cei care nu sunt membri CNP, vă rog să vă asumați răspunderea pentru ei (pentru a preîntâmpina eventualele acte de indisciplină ori apariția altor posibile evenimente negative) printr-un raport în care să menționați expres acest angajament și care să conțină tabelul nominal al celor în cauză. Faptul că nu toți au vrut să fie membri CNP vă creează dumneavoastră azi un ușor disconfort, dar le-ați dat un exemplu de ceea ce înseamnă liberul arbitru și asumarea în mod matur a deciziilor luate (încă nu m-am lămurit de ce fuga de a fi polițist complet este prezentă într-o instituție de învățământ care formează polițiști, dar mai este timp). Dacă elevii care nu sunt membri CNP doresc să rămână mai mult (în lipsa dumneavoastră care îi veți însoți) vă rog să vorbiți cu domnul Marian sau cu alt diriginte să își asume răspunderea pentru ei, altfel va trebui să vă asigurați că pleacă odată cu dumneavoastră și că ajung la unitate în cea mai mare siguranță. Liviu Dumitru”.
Cu alte cuvinte, din mesajul directorului școlii se poate înțelege că, pentru a fi ”polițist complet” trebuie să faci parte din CNP!
Cu cât cotizează cei 300 de viitori polițiști care învață la Școala Septimiu Mureșan
Trebuie menționat că taxele pentru IPA (o altă organizație similară CNP) și CNP au fost achitate chiar în primele zile de la începerea cursurilor
-60 de lei taxă înscriere CNP și IPA
-5 LEI veselă înainte de practică.
– 5 LEI pe clasă abțibilduri pentru tragere.
– 8 LEI pentru distrugerile din cămin.
– 5 LEI pentru vesela de la cantină.
– 10 LEI pentru intrarea la evaluarea de modul și examenul final proba sportivă în Parcul „Iuliu Hațieganu”.
– peste 100 lei pentru tipărirea cursurilor.
Statul CNP
Potrivit statutului, Corpul Naţional al Poliţiştilor reprezintă forma de organizare pe criteriul profesional, autonomă, apolitică şi nonprofit a poliţiştilor, este constituit şi îşi exercită atribuţiile în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive ale membrilor săi, prevăzute de legislaţia în domeniu, precum şi al apărării drepturilor legitime ale acestora. Corpul este persoană juridică de drept public, este format din organe centrale, departamente şi organizaţii teritoriale, fiind autonom faţă de structurile din care provin membrii săi.
Atenție citez : „… mesajul transmis de către domnul director pe grupul de whatsapp al profesorilor…” Fiți serioși „elevul” nu avea cum să aibă acces la acel grup decât dacă era profesor … tipul minte, nu i-a forțat nimeni. Este un ofițer frustrat în instituția aia care vă bagă dume.
Fost membru IPA si CNP, am rezolvat usor problema cu o cerere la ambele de incetare a calității de membru si o alta către serviciul Financiar de sistare a debitarii din salariu a celor două cotizații !!!
Oricum nu va ajuta cu nimic aceste struțo-cămile pe spatele vostru .
Felicitări celor care au scris articolul!
Mulțumim că ați amplificat un mesaj pe care îl strigăm de 2 ani de zile
https://www.facebook.com/SmartPolOrg/videos/299720714198531/
Avem mărturiile mai multor elevi in acest sens.
Contactați-ne!
Smart Pol