Cei 800 de elevi ai Liceului ”Mihai Eminescu” din Cluj au sperat degeaba că vor începe anul în şcoala lor. Ei sunt nevoiţi să înveţe într-o altă unitate, înghesuiţi în săli extrem de mici, fără aer, pentru că şcoala lor e un şantier de peste un an. “Ne-au păcălit cu promisiuni”, spune un profesor.
Elevii Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Cluj-Napoca vor începe anul şcolar înghesuiţi în sălile Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny”, care au 27 de metri pătraţi şi au fost amenajate în foste săli de internat, deoarece firmele constructoare nu au finalizat lucrările de reabilitare la şcoala lor, începute în iunie 2015 şi finanţate din fonduri europene.
Acestea trebuiau, iniţial, terminate în mai 2016, după care s-au dat mai multe termene, toate depăşite, ultimul avansat fiind 30 noiembrie 2016. Lucrările de reabilitare la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” costă peste 12 milioane de lei, acestea fiind începute în iunie 2015, cu termen de finalizare stabilit iniţial pentru 15 mai 2016.
Licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca a fost câştigată de asocierea a trei firme SC Codlea Construcţii – SC Grup Energoinstal – SC Dava Invest care a mai obţinut şi contractul de reabilitare a altei unităţi şcolare din municipiu, Şcoala ”Ion Agârbiceanu”, cu o valoare dublă, de peste 25 de milioane de lei. Firmele care au câştigat licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca se angajaseră să finalizeze la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, până la începerea anului şcolar, 15 septembrie 2015, un număr de 20 de săli de clasă, dar acest lucru nu s-a realizat, ci doar s-a decopertat acoperişul şi s-a început demolarea unor pereţi.
Astfel, sute de elevi ai Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” au fost mutaţi într-o clădire a Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny”, în clase improprii, de 27 de de metri pătraţi, amenajate în foste săli de internat, dormitoare cu patru paturi, în care au fost nevoiţi să înveţe înghesuiţi câte 19 sau 32, în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj au constatat că metri cubi de aer respirabil dintr-o sală sunt pentru 16 elevi.
Dacă directoarea liceului se află în concediu şi va reveni odată cu începerea anului şcolar, iar directoarea adjunctă nu a dorit să facă declaraţii despre situaţia liceului, profesorii sunt cei care îşi exprimă nemulţumirile. Ei sunt cei care, alături de elevi, resimt cel mai tare această situaţie, declarând că nu înţeleg de ce reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au luat măsuri astfel încât şi s-a ajuns în situaţia în care noul an şcolar să nu înceapă în condiţii bune, ci tot în cele improprii derulate anul trecut.
”Opinia publică trebuie să ştie că firmele care au câştigat licitaţia şi-au bătut pur şi simplu joc, cu complicitatea celor din Primărie care au închis ochii şi, parcă, au vrut să îi acopere. Noi îi atenţionam anul trecut pe cei din Primărie că nu se lucrează, că au venit pe şantier zece oameni în loc de o sută, ne-au păcălit cu promisiuni. Acum se lucrează cu 40-50 de muncitori, dar de ce nu s-au angajat mai mulţi, să fie 100 sau 150, care să finalizeze lucrarea în 12 septembrie? Păi patronii firmelor urmăresc profitul, de ce să angajeze mai mulţi oameni dacă pot să lucreze cu mai puţini şi li se permite să nu respecte niciun termen de finalizare? Asta ne doare, că nu s-a gândit nimeni la elevi, la dascăli, la părinţi”, a spus unul dintre profesori, sub protecţia anonimatului, informează Mediafax.
Un alt dascăl a declarat că situaţia a avut efecte negative asupra elevilor formaţi în clasele I-VIII în cadrul instituţiei, în condiţiile în care mulţi au preferat alte unităţi de învăţământ pentru a urma clasele de liceu, iar calitatea elevilor care au optat la admitere pentru ”Mihai Eminescu” este mai slabă decât în anii precedenţi.
”Mulţi elevi au fost descurajaţi de situaţia existentă la noi şi nu doresc să înveţe în condiţii improprii. E vai şi amar de capul nostru, numai noi ştim şi elevii cât a fost de greu, e un adevărat chin să desfăşori un proces educaţional în aceste condiţii. Situaţia nu ne convine nici nouă, nici elevilor, facem improvizaţii, iar acum începem anul şcolar în aceleaşi condiţii. Acest trio de firme a câştigat şi lucrarea de la Şcoala Agârbiceanu, care e mai mai mare şi mai bine plătită şi s-a concentrat acolo, iar liceul nostru a rămas de căruţă. Nu e corect. Trebuiau tratate egal dar, probabil, pentru că dincolo investiţia e dublă, a meritat să termine acolo până la începerea anului şcolar, să ia bani mai mulţi, iar apoi vor aduce muncitorii şi la noi”, a spus profesorul.
Ovidiu Câmpean, directorul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, cel care a coordonat lucrările finanţate din fonduri europene la Liceul ”Mihai Eminescu”, Şcoala ”Ion Agârbiceanu” şi Liceul ”Avram Iancu”, susţine că situaţia este sub control.
”La Liceul Avram Iancu şi Şcoala Ion Agârbiceanu lucrările vor fi gata la începerea anului şcolar, iar la Liceul Mihai Eminescu lucrările sunt gata în proporţie de peste 65%, termenul de finalizare fiind 30 noiembrie. Din decembrie elevii îşi vor putea desfăşura activitatea şcolară în noul liceu modernizat. Lucrările au fost complexe, a fost vorba de extindere, mansardare, o mediatecă şi o sală de sport”, a spus Câmpean.
Anul trecut, în luna septembrie, înaintea începerii anului şcolar, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, convocase o şedinţă la care au participat reprezentanţi ai ISJ Cluj, ai Liceului Teoretic „Mihai Emnescu” şi ai altor unităţi de învăţământ, la finalul discuţiilor fiind luată decizia ca cei aproape 800 de elevi ai liceului să înceapă anul şcolar la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, deoarece nu au fost finalizate lucrările de reabilitare executate la şcoala lor.